Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Pirmdiena, 7. oktobris
Daumants, Druvvaldis

Aivars Stranga: Robežlīguma dēļ nav jāpārskata Satversmes tiesas likums

Vai nākamajai valdībai izdosies noslēgt robežlīgumu ar Krieviju? Kas būtu jādara, lai to izdarītu? Sekojot jaunās valdības veidošanai, V-diena jautā ekspertiem.

Aivars Stranga, LU profesors: Par 60-70% tas ir atkarīgs no Krievijas. Visumā, lai arī mūsu pievienotajai deklarācijai bija morāla nozīme un tā apzinājās bažas par Latvijas valsts tiesisko kontinuitāti, gribu uzsvērt, ka nav vairs tik daudz jābažījas par kontinuitāti. Neviena valsts pasaulē to vairs neapšauba — mūsu valsts ir Eiropas Savienības, NATO locekle, mūsu prezidente kandidēja uz ANO ģenerālsekretāra amatu. Otrkārt, jāapzinās, ka Eiropā no Somijas ziemeļos līdz Rumānijai dienvidos un Polijai austrumos nav nevienas valsts, kura nebūtu kaut ko zaudējusi. Polija zaudēja divas vēsturiskas pilsētas un samierinājās ar to. Abrenes zaudējums nav arī salīdzināms ar to, ko Somija zaudēja Karēlijā. Treškārt, neviens mums neliek atteikties no 1920.gada miera līguma, varam mēs to turpināt uzturēt spēkā kā morālu aktu.

Domāju, ka mums ir jāparaksta līgums ar Krieviju pie tādām robežām, kādas tās ir, un tas nebūs nekāds nacionāls pazemojums, jo nezaudējam taču Rīgu vai Daugavpili. Pievienojos arī tiem, kas uzskata, ka ne jau līguma trūkuma dēļ kaut kas sabruks. Par premjera Aigara Kalvīša pausto domu, ka robežlīguma dēļ jāpārskata Satversmes tiesas likums – kā var labot Satversmes tiesas likumu vienas valdības kļūdas dēļ? Diplomātijā vajag vairāk apdomības, prāta un mazāk publicitātes.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas