Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Aizdevējiem sola nemazināt nodokļus un dot startu pensiju reformai

Pēc neoficiālas informācijas, kas nonākusi Dienas rīcībā, sadarbības memorandā, kas no jauna jāparaksta ar Starptautisko valūtas fondu (SVF), varētu būt iekļauti daži ļoti stingri un būtiski solījumi par kuriem premjers oficiāli vēl nerunā. No atsevišķu koalīcijas padomes sanāksmes dalībnieku neoficiāli atzītā izriet, ka memorandā būs apņemšanās nepieļaut nodokļu samazināšanu nākamajos divos gados. Šāds solījums nozīmētu, ka, ja arī ekonomikā situācija uzlabotos, valdība nedrīkstētu lemt par izmaiņām, kas mazinātu līdz šim paceltos nodokļus.

No neoficiālām sarunām izriet, ka memorandā ar SVF apsolīts sākt pensiju reformu, nosakot, ka līdz 1.jūnijam tiks sagatavots pensiju sistēmas reformas plāns. Šis solījums varētu nozīmēt, ka valdība piedāvās mainīt pensionēšanās vecumu, paredzot, ka pensijā varēs doties vēlāk, nekā tas noteikts pašlaik. Noprotams, ka dokumentā nav fiksēts par cik varētu palielināt pensionēšanās vecumu, taču iepriekš kuluāros ir izskanējis, ka tas varētu būt vairāk par diviem vai trim gadiem.

Noprotams arī, ka memorandā būs pateikts, ka valdība atsakās no jebkādu privātās partnerības projektu īstenošanas (PPP). Tieši PPP eksperti ir norādījuši, kā vienu no veidiem kā nodrošināt naudu ekonomikai, netērējot budžeta līdzekļus.

Saskaņā ar neoficiālu informāciju, nodomu vēstulē varētu tikt iekļauts arī solījums, kas paredz konkrētus budžeta izdevumu samazinājumus. Solījums varētu būt konsolidēt budžetu par 700 – 800 miljoniem latu nākamajos divos gados kopā, tas ir, 2011. un 2012.gadā.

Jau iepriekš vēstījām, ka premjers Valdis Dombrovskis (JL) pirmdien pēc koalīcijas partiju sanāksmes izteica cerību, ka par nodomu vēstuli vai t.s. sadarbības memorandu ar starptautiskajiem aizdevējiem - SVF un Eiropas Komisiju - koalīcijai izdosies vienoties vēl šonedēļ. Pēc V.Dombrovska teiktā žurnālistiem, sadarbības memorandā, kas no jauna būs jāparaksta tikai valdības vadītājam, finanšu ministram, Finanšu kapitāla tirgus komisijai un Latvijas Bankai, būtisku izmaiņu salīdzinājumā ar vasarā noslēgto memorandu nebūs. Koalīcijas partneriem šī vēstule nebūs jāparaksta, jo pēc premjera atzītā "nekā īpaša, Saeimai lemjama nākamajā nodomu vēstulē nav, tāpēc SVF neuzstāj uz koalīcijas parakstiem". Šādu SVF nostāju premjers pamato, ka 2011. gada budžetu pieņems nākamā Saeima pēc parlamenta vēlēšanām un nākamā valdības koalīcija. Tāpat kā iepriekšējā dokumentā arī šajā kā galvenais mērķis tiks noteikts nākamo divu gadu budžeta deficīta slieksnis. Premjers cer, ka kopīgi parakstīto vēstuli starptautiskajiem aizdevējiem nosūtīs līdz Jaunajam gadam. Savukārt koalīciju partiju pārstāvji neoficiāli norāda, ka partneru paraksti uz dokumenta netiek prasīti, jo premjers skaidri apzinās, ka valdību veidojošo partiju vadītāji šādu nodomu vēstuli neparakstītu.

Premjers skaidroja, ka tāpat kā līdz šim memorands paredzēs, ka 2011. gada budžeta deficīts nevarēs pārsniegt 6% no iekšzemes kopprodukta (IK), savukārt 2012. gadā - 3% no IK. Tiesa, pēc premjera teiktā, šajā sadarbības memorandā netiks ierakstīts apsolījums budžeta izdevumus jeb t.s. budžeta konsolidāciju veikt par konkrētiem miljoniem.

Kā zināms vasarā noslēgtais memorands stingri nosaka, ka 2010. gada budžeta konsolidācijai jāsasniedz 500 miljonus latu. Lai to izdarītu, valdībai starp pirmo un otro budžeta lasījumu Saeimā nācās veikt radikālas izmaiņas un celt nodokļus.

No vairākiem koalīcijas sēdes dalībniekiem Diena noskaidroja, ka memorandā netiks mainīts un joprojām stingri tiks saglabāta apņemšanās nodrošināt lata stabilitāti, tādējādi noņemot spekulācijas par iespējamo nacionālās valūtas devalvāciju. Līdz ar to spēkā ir arī apņemšanās par eiro ieviešanu 2014. gadā.

Bez konkrētu skaitļa nosaukšanas jaunajā vienošanā tekstā nekādas jaunas nodokļu izmaiņas, kas atšķirtos no vasarā parakstītā memoranda, šajā dokumentā valdība neiekļaus. Tikšot gan saglabāts jau iepriekš fiksētais pieļāvums paaugstināt pievienotās vērtības nodoklis, ja neizdosies sasniegt nosprausto budžeta deficīta mērķi.

Pēc koalīcijas sadarbība padomes sēdes V. Dombrovska teiktā izrietēja, ka valdība arī turpmāk solīs veikt strukturālas reformas, īpašu uzmanību pievēršot valsts pārvaldes reformai un Eiropas Savienības fondu administrēšanas sistēmas vienkāršošanai. Tāpat solīs turpināt darbu pie tālākas izglītības sistēmas reformas. Sīkākus komentārus, ņemot vērā, ka dokuments pagaidām ir ierobežotas pieejamības, premjers par gaidāmajām reformām nesniedza. No V. Dombrovska teiktā varēja saprast, ka tāpat kā iepriekš memorandā būs valdības solījumi ekonomikas sildīšanai.

Valsts pārvaldes reforma un ES fondu administrēšanas vienkāršošana ir darbi, kurus valdība memorandā solīja jau iepriekš, taču līdz šim tās vēl nav paveikusi.

Nodomu vēstule koalīcijai jāparaksta un jānosūta aizdevējiem, lai saņemtu nākamo aizdevuma daļu. Saskaņā ar pērn noslēgtajiem līgumiem 2010. gadā SVF paredzēts saņemt 600 miljonus eiro aizdevumu, no EK - 300 miljonus eiro, no Ziemeļvalstīm - 1,9 miljardus eiro, savukārt no Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas, Čehijas un Polijas kopumā tiks saņemts 200 miljonus eiro liels aizdevums. Līdz ar to kopējā starptautisko aizdevēju kredīta summa nākamgad veido 3 miljardus eiro.

Jau vēstīts, ka aizdevēju pārstāvji Latvijā ieradās 2.decembrī, dienu pēc 2010.gada budžeta pieņemšanas. Viņi analizēja pieņemto budžetu un tikās ar ministriju pārstāvjiem. Iepriekš laikrakstam Diena premjers ar preses pārstāves Līgas Krapānes starpniecību apstiprināja, ka ar aizdevējiem noslēgtais sadarbības memorands būšot jāprecizē, taču jaunu dokumentu par Latvijas saistībām nebūšot jāraksta.


(pievienota 1.-4. rindkopa, kā arī papildināta 5.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas