Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Anglijas tiesa uzdod Lembergam zvērēt par saviem īpašumiem

Ventspils mēram Aivaram Lembergam uzlikts par pienākumu ar zvērestu Anglijas un Velsas Augstākajai tiesai atklāt visus aktīvus, kas viņam pieder visā pasaulē un kuru vērtība pārsniedz 10 000 mārciņu (7970 latu), ziņo  portāls Delfi.lv.

Portāla rīcībā nonācis prasības nodrošinājuma lēmums, kurā minēts, ka A.Lembergam uzdots atklāt savus īpašumus, "vienalga, vai tie ir uz viņa vārda, vai nē, un vai tie ir viņam individuāli piederoši vai kopīpašumā", teikts 13.aprīlī pieņemtajā prasības nodrošinājuma lēmumā jeb britu juridiskajā terminoloģijā - "iesaldēšanas rīkojumā".

Šāds lēmums pieņemts tā dēvētajā Latvijas Kuģniecības (LK) kuģu fraktēšanas lietā jeb tiesas procesā Antonio Gramsci Shipping u.c. pret Recoletos Ltd. u.c., kas plašāku ievērību izpelnījās pērn, kad tika publiskota advokāta Mārtiņa Kvēpa tajā sniegtās liecības.

Portāla Delfi.lv rīcībā esosājā dokumentā uzskaitīta virkne aktīvu, kurus Anglijas tiesa interpretējusi kā A. Lemberga īpašumus. No šī dokumenta kopijas esot redzams, ka Anglijas tiesa uzskata, ka par A. Lemberga aktīviem atzīstami arī visi tie īpašumi, kas arestēti par labu Latvijas Ģenerālprokuratūrai, piemēram, māja Rīgā, O.Vācieša ielā, patiesā labuma guvēja statusa daļas dažādās Latvijas un ārvalstu kompānijās, piemēram, Venceb, Ventbunkers, Inter-Rīga, Puses u.c.

Lembergs gan pēc tam paziņoja, ka ne viņam personīgi, ne kādam no viņa ģimenes locekļiem nevienā no Luksembugas bankām nav 85 miljonu ASV dolāru.

Prasības nodrošinājuma lēmumā teikts, ka A. Lembergs drīkst neatklāt informāciju, kas viņam inkriminē noziegumu, taču tiesa iesaka Lembergam pirms šāda lēmuma konsultēties ar juristiem, jo nepamatota atteikšanās sniegt informāciju var tikt uzskatīta par necieņu pret tiesu un novest pie cietumsoda, naudas soda vai aktīvu konfiscēšanas, ziņo Delfi.lv.

Pat ja  A. Lembergs uzskatīs - viņš var atteikties apliecināt, ka pielikumos minētie īpašumi ir viņa, jo tas draudētu pašam inkriminēt noziegumu, piemēram, nepatiesu liecību sniegšanu Latvijas valsts amatpersonas deklarācijā - tad, ja tiesai būs pierādījumi par A. Lemberga melošanu, pielikumos uzskaitītos aktīvus arestēs.

Savukārt, ja Anglijas tiesa pēc būtības lems par labu prasītājam, tas ne tikai par vairāk nekā 100 miljoniem dolāru padarīs nabagāku atbildētāju, bet radīs jaunu interesantu kāzusu - vai šie arestētie aktīvi pienākas LK īpašniekiem vai Latvijas valstij, jo pašlaik tie iesaldēti gan pēc Antonio Gramsci, gan pēc Latvijas Ģenerālprokuratūras pieprasījuma, raksta Delfi.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas