Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Apinis: tie, kuri runā par obligāto veselības apdrošināšanu, paši neko nesaprot

“Nekādas obligātās veselības apdrošināšanas (OVA) Latvijā nav un nebūs,” saka Pēteris Apinis, Latvijas Ārstu biedrības prezidents. Viņš uzskata, ka runāt par to ir bezjēdzīgi, un visas diskusijas par to ir tikai spekulācijas. “Lielākā daļa cilvēku, kas par to runā, paši par to neko nesaprot,” saka Apinis, uzsverot, ka šajā sistēmā “neviens neko nemainīs”.


Lai gan ik pa brīdim izskan runas par to, ka OVA ieviešana varētu būt viens no efektīvākajiem instrumentiem veselības aprūpes sistēmas sakārtošanai, Latvijā tādu ieviest tuvākajā laikā neplāno.


Šobrīd tās nebūs, portālu Diena.lv informē Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders. Viņš to skaidro ekonomisko situāciju valstī. “Tas tikai būtu papildus nodoklis, ko iedzīvotājiem maksāt,” saka VM pārstāvis. Viņš uzsver, ka arī darba grupa, kas vērtējusi OVA ieviešanas lietderību, norādījusi, ka šobrīd tas nav ieteicams.


“Līdz šim publiski izskanējušie ierosinājumi ieviest OVA pamatā tiek saistīti ar nodokļu nomaksu, kas kopumā ir atbalstāms un loģisks risinājums,” uzskata Deniss Sazonovs, apdrošināšanas kompānijas ERGO valdes loceklis Baltijā. Tomēr pirms tam ir nepieciešama kardināla esošās sociālās apdrošināšanas sistēma. To var izdarīt tikai ar lielu finanšu ieguldījumu, taču šobrīd valstij papildus līdzekļu nav.


“OVA sistēmas lietderība un izdevīgums sabiedrībai un valstij kopumā būtu tikai tādā gadījumā, ja līdz tam tiktu restrukturizēta esošā sociālās apdrošināšanas un veselības aprūpes sistēma, kas kopumā valstī ir necaurredzama,” portālam Diena.lv stāsta Sazonovs. Šī sistēma nav caurredzama ne iedzīvotājiem, ne pacientiem, nedz arī pašiem ārstiem un apdrošinātājiem.


Šobrīd OVA darbojas tādas valstīs kā Austrija, Beļģija, Francija, Vācija, Luksemburga un Šveice.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas