Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Aptauja: gandrīz puse ekonomiku studējošie dalību ES vērtē kā traucēkli Latvijas attīstībai

Saskaņā ar “Ekonomistu apvienības 2010” rīkotās aptaujas 12 Latvijas augstskolu ekonomikas, finanšu un vadības zinātņu studentu rezultātiem, 44,8% respondenti uzskata, ka Latvijas dalība Eiropas Savienībā pašreizējā ekonomiskajā situācijā drīzāk traucē Latvijai. Savukārt 38,6% dalību ES vērtē kā priekšrocību.

"Esmu pārsteigts par šādu studentu viedokli. Dalība Eiropas Savienībā ir ieguvums - tas ir lielāks tirgus, iespējas mācīties citās valstīs. Diplomi, ko studenti saņem ir atzīti citās valstīs. Eiropas skepticisms nepamatoti sit augstu vilni Latvijā. ES ir jārīkojas šajā situācijā," par aptaujas rezultātus teic Spīdolas balvas ekonomikā 2009 atbalstītājs _Lattelecom _valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.Tāpat aptauja parāda, ka vairāk nekā puse studentu uzskata, ka eiro būtu jāievieš atbilstoši Eiropas Savienības prasībām (53,5%), kaut arī trešdaļa uzskata, ka Eiropas vienotā valūta nebūtu jāievieš nemaz (30,8%).

Taujāti par valsts lomu kredītņēmēju un finanšu institūciju attiecībās,44.4% uzskata, ka valstij būtu jāpiedāvā risinājums minimālās dzīvojamās platības nodrošināšanai un jāpalīdz visiem, kam ir problēmas ar kredītu atmaksu (30,7%). Tikai 24,9% domā, ka valsts nevar uzņemties atbildību, jāvalda brīvam tirgum un pilnai indivīda atbildībai.

Jautājumā par Latvijas uzņēmēju svarīgākajiem izaicinājumiem 2009. gadā jauniešu domas dalās - 49,3% uzskata, ka svarīga ir tirgus daļas saglabāšana vai palielināšana, savukārt 32,8% studentu par galveno uzskata pašreizējā peļņas līmeņa saglabāšanu. Kā būtiskākie uzņēmējdarbības vidi veicinošie priekšnosacījumi aptaujā tiek minēti nodokļu sloga samazināšana (42,1%), kā arī iekšējā pieprasījuma un eksporta veicināšana (37,2%). Tikai 2,2% norādījuši, ka lata devalvācija būtu uzņēmējdarbību veicinošs faktors. Arī jautājumā kā apturēt bezdarba pieaugumu valstī, gandrīz puse aptaujāto uzskata, ka valstij būtu jāiegulda līdzekļi pieprasījuma stimulēšanai (47,6%) un jāsamazina nodokļi (30,9%).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas