Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Aptiekās varēs iepazīties ar zāļu cenu struktūru

No šā gada decembra lielākajā daļā Latvijas aptieku apmeklētāji varēs iepazīties ar zāļu cenas veidošanos - aptiekās tiks izvietoti informatīvi materiāli par cenas struktūru, informē Latvijas zāļu lieltirgotāju asociācija.

Sabiedrība ir nepietiekami informēta par zāļu cenu veidošanos, secinājusi Latvijas Zāļu lieltirgotāju asociācija un Aptieku īpašnieku asociācija. Tāpēc arī nolemts īstenot informatīvu darbu.

Asociācija savā paziņojumā norāda, ka pēdējā laikā visai bieži nākas saskarties ar apgalvojumiem, ka krīzes laikā, kad cilvēku ienākumi ir ievērojami samazinājušies, aptiekas turpina tirgot nesamērīgi dārgas zāles. "Izskan pat apgalvojumi, ka Latvijā tiek tirgotas vienas no dārgākajām zālēm Eiropā. Maldīgs ir priekšstats, ka pie visa vainīgas ir aptiekas, kas zālēm uzliek nesamērīgi augstus uzcenojumus. Sabiedrība nav informēta par to, ka farmācijas joma ir stingri reglamentēta, tādēļ ne vietējie zāļu lieltirgotāji, ne arī aptiekas nav tiesīgas zālēm uzlikt lielāku piecenojumu, kā to ir noteikusi valsts. Turklāt katrs zāļu ražotājs attiecīgajās valsts institūcijās deklarē zāļu sākuma cenu, no kuras tiek rēķināti visi uzcenojumi, tādēļ kontrolējošajām institūcijām ir ļoti viegli pārbaudīt, vai maksimālais piecenojums atbilst normatīvo aktu prasībām," skaidro asociācija.

Lai kliedētu sabiedrībā iesakņojušos priekšstatus, Latvijas zāļu lieltirgotāju asociācija ir sagatavojusi grafiku diviem no pirktākajiem medikamentiem, kas attēlo, cik procentus no zāļu pārdošanas cenas saņem ražotājs, lieltirgotājs, aptieka un valsts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas