Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Arī samazinātie zaļās enerģijas tarifi aizvien ļoti dāsni

No liela grāvja mazākā. Tā var dēvēt Ekonomikas ministrijas (EM) rīcību, sagatavojot grozījumus par pārspīlēti augstu atbalstu kritizētajos atjaunojamo energoresursu (AER) noteikumos, ko šodien izskatīs valdībā. Lai arī grozījumi vidēji par trešdaļu samazina iepirkuma tarifus vēja, mazo HES un biogāzes stacijās ražotajai enerģijai, tie aizvien uzskatāmi par dāsniem. Obligātā iepirkuma tarifs visiem zaļās enerģijas veidiem ir krietni virs vidējā atbalsta lieluma Eiropas valstīs. Turklāt atbalsts aizvien paredzēts neierobežoti ilgs.

Pret grozītajiem tarifiem, uzsverot, ka "nav pieņemami, ka piedāvātās atbalsta cenas joprojām ir virs ES valstu un Viduseiropas valstu vidējā", iebildusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK). Dienas rīcībā esošajā komisijas atzinumā par EM piedāvājumu teikts: "Nav saprotams, kāpēc Latvijas iedzīvotājiem un tautsaimniecībai jāsedz augstākas izmaksas nekā citās valstīm. Atbalsta cenas būtu jānosaka, paredzot saprātīgu peļņu pret ieguldījumiem un ņemot vērā arī pašreizējo ekonomisko situāciju."

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) uzskata, ka jaunie tarifi tomēr ir kompromiss starp AER ražotāju un sabiedrības interesēm, lai valsts atbalsts zaļajai enerģijai, kuru īsteno Latvenergo, par paaugstināto tarifu iepērkot atjaunojamo resursu enerģiju, neizmaksātu pārāk dārgi. A.Kampars neapšauba ekspertu, to vidū SPRK, vērtējumu, ka arī samazinātie tarifi ir augsti. Taču uzsver, ka tarifi noteikti ilgās diskusijās ar atjaunojamo resursu asociāciju pārstāvjiem, lai zaļās enerģijas ražošanas biznesam nodrošinātu rentabilitāti. Tiesa, ministrs neslēpa, ka viņš būtu gatavs vispār atcelt asi kritizētos AER noteikumus, taču koalīcija šādu rīcību neatbalstot. SPRK padomes loceklis Ivars Zariņš uzskata — EM arguments, ka jaunie tarifi noteikti, plaši konsultējoties ar AER asociācijām un ražotājiem, nav pamatots. "Ar vilkiem tika apspriests, cik paģērēt no aitām, lai tiem būtu labi, un tas arī tika atzīts par nepieciešamo atbalsta apjomu, kurš sabiedrībai tagad jāmaksā. It kā jau vajadzēja kaut kā arī sabiedrības, patērētāju intereses un iespējas pavērtēt," vērtēja I.Zariņš.

Zaļā enerģija ir ierobežota ar kvotām. Pēc EM aplēsēm, ja visas kvotas tiks realizētas, Latvenergo tarifs, ko maksā patērētājs, atbalsta dēļ ap 2011.gadu varētu pieaugt par 30%. Pašreiz tas ir 7,34 santīmi par kWh. Labā ziņa ir, ka grozījumi paredz stingrāku kontroles mehānismu. Kritizētos noteikumus pieņēma vienā no pēdējām Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdības sēdēm. Būtiski ir, ka lielākie spēlētāji zaļās enerģijas tirgū saistīti ar varas partijām.

***

Cik maksā zaļā enerģija? (santīmos par kWh)

Veids; Atbilstoši spēkā esošajiem noteikumiem; Atbilstoši EM grozījumiem; Vidēji Eiropā*

Vēja enerģija, stacijas līdz 0,25 MW 13,09 — 14,36 11,74 — 12,87 4,9 — 5,6

Vēja enerģija, stacijas virs 0,25 MW 9,15 — 12,93 6,78 — 9,58 4,9 — 5,6

Mazie HES 11,99 — 15,41 10,83 — 13,92 5,6 — 6,3

Biomasa 16,5 12,84 — 16,5 5,9 — 7,7

Biogāze 18,62 — 21,88 12,96 — 15,23 5,6**

*auditorfirmas KPMG pētījums

** atbalsta tarifs Dānijā jaunām biogāzes stacijām, spēkā 10 gadu pēc to uzcelšanas, pēc tam tarifs — 3,79 santīmi par kwh

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas