Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Ārstu un medicīnas kompāniju attiecībās korupcijas mazāk, iespējams, tā kļuvusi slēptāka

****Korupcija ārstu un medicīnas kompāniju attiecībās pēdējos gados ir mazinājusies, jo sistēma pamazām sakārtojas - izstrādāti ētikas kodeksi un atskaišu sistēmas. Tajā pašā laikā, iespējams, korupcija kļuvusi slēptāka, sestdien vēsta laikraksts Diena, atsaucoties uz nozares pārstāvju teikto.

Nozares speciālisti stāstījuši, ka medicīnas aparatūras firmas labprāt piedāvā slimnīcām savu tehniku bez maksas ar nosacījumu, ka tās izmantos tikai viņu reaģentus - stikla caurulītes, medikamentus utt. Šiem reaģentiem tiek uzlikta neadekvāti augsta cena, kas arī ir galvenais peļņas avots. Savukārt otrs veids, kā firma nopelna, ir šo ierīču tehniskā apkope.

Kā norāda laikraksts, nepieķerot pie rokas, šādus iespējamus korupcijas gadījumus ir grūti pierādīt, sevišķi tāpēc, ka medicīnas joma ir specifiska un nespeciālistam ir grūti pārbaudīt ierīču efektivitāti. Kā padomdevējus iepirkumos mēdz pieaicināt attiecīgās jomas ārstus/konsultantus, taču konsultants par iepirkumu atbildību neuzņemas un savu parakstu uz dokumentiem neliek. Medicīnas aprīkojuma firmas ir ieinteresētas "draudzēties" ar šiem ārstiem/konsultantiem. Lai izvairītos no šāda riska, piemēram, Rīgas 1.slimnīca jau kādu laiku katram pirkumam veido savu komisiju, kuras sastāvā ir arī konkrētie eksperti, kas tādējādi ir līdzatbildīgi par konkursa rezultātu. Līdzīgu iemeslu dēļ kopš marta centralizētos iepirkumus slimnīcām vairs neveic arī Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra (VOAVA) - līdz šim konkursus rīkoja VOAVA ierēdņi, kurus pieaicinātie ārsti/konsultanti "viegli varēja iebāzt maisā", vēsta Diena.

Pēdējos gados mainījusies situācija ar firmu samaksātajiem braucieniem. Ņemot vērā katastrofālo naudas trūkumu medicīnā, ārsti var izmantot firmu piedāvājumu apmeklēt kongresus vai arī paši meklēt finansējumu šādiem braucieniem. Savus ētikas kodeksus izstrādājušas arī farmācijas un medicīnas aprīkojuma firmas, kas nosaka, ko un cik daudz ārstam var segt - dalības maksu, ceļu un viesnīcu izdevumu limitus.

Taču firmu spiediens uz mediķiem joprojām ir liels, norāda laikraksts. Liepājas reģionālās slimnīcas vadītājs Juris Bārzdiņš novērojis, ka katru dienu vienlaikus "pa tāda izmēra slimnīcu kā Liepājā staigā 10—12" dažādu firmu pārstāvju. Pēc viņa domām, kopējais industrijas mārketinga, pārdošanas un klīnisko pētījumu budžets ārstu apmaksai Latvijā varētu tuvoties 100 miljoniem eiro. Viņš gan uzskata, ka nebūs godīgi  teikt, ka tas viss ir tikai slikti, jo ārsti caur šo spiedienu tiek izglītoti. Viņš gan atzīst, ka ne visi ir godprātīgi un nereti tieši ārsts pieprasa labumus.

Dienas mēģinājums noskaidrot, kuri Latvijas ārsti izmantojuši firmu piedāvāto iespēju izglītoties, beidzies neveiksmīgi.
Jau pāris gadu farmācijas kompānijām informācija par ārstiem samaksātajiem mācību un reklāmas pasākumiem jāiesniedz arī Veselības inspekcijai, tomēr tā šos datus pasludinājusi par ierobežotas pieejamības informāciju, jo to publiskošana varot nodarīt saimnieciskus zaudējumus trešajām personām, Dienu informējusi inspekcijas preses pārstāve.

Visu žurnālistes Ingas Spriņģes rakstu "500 lati konfekšu kastē" lasiet sestdien laikrakstā Diena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas