Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Asiņainā slava

Krievijas aptaujā par visu laiku dižāko krievu vadībā izvirzījušies masu slepkavas Staļins, Ļeņins un Ivans Bargais. Ko tas liecina par pagātnes izpratni mūsdienu Krievijā? Domājot par visu laiku izcilāko krievu, nāk prātā tādi vārdi kā Ļevs Tolstojs, Dmitrijs Mendeļejevs un Andrejs Saharovs, bet šķiet, ka mūsdienu Krievija par saviem varoņiem uzskata pavisam citus vēstures personāžus.

Asiņainais tirāns Ivans Bargais, varmāka Pēteris I, "svētītais moceklis" Nikolajs II, komunistiskā terora pamatlicējs Ļeņins un miljoniem cilvēku slepkava Staļins - tieši šo cilvēku vārdi parādās Krievijā notiekošās aptaujas galvgalī. Aptauju rīko Krievijas telesabiedrība Rossija, lai atlasītu 12 vēstures varoņus raidījumu ciklam, kura mērķis ir līdz gada beigām noskaidrot Krievijas vārdu. Internetā jau saņemti vairāk nekā trīs miljoni balsu, un interneta lapā Nameofrussia.ru redzamie pagaidu rezultāti izraisījuši asas diskusijas par Krievijas vēstures izpratni. Ja aptauja beigtos tūlīt, par Krievijas vārdu nāktos pasludināt gruzīnu Josifu Džugašvili, kurš plašāk pazīstams kā Staļins. Lai gan pirmajā desmitniekā ir arī krievu literatūras ģēnijs Aleksandrs Puškins un tautas mīlētais dziedātājs Vladimirs Visockis, viņi krietni atpaliek no komunistu elkiem Ļeņina un Staļina. Jāņem vērā, ka aptaujā nevar balsot par dzīviem cilvēkiem. Pēc politikas komentētāja Leonīda Radzihovska domām, pretējā gadījumā ar milzīgu pārsvaru uzvarētu tagadējais premjers Vladimirs Putins, kas varētu aizvainot prezidentu Dmitriju Medvedevu.

Staļinisti pret monarhistiem


Līdzīgas aptaujas notikušas arī citās pasaules valstīs, bieži vien tās izraisījušas skandālus. Protams, šādas aptaujas nekad nebūs objektīvas, jo vēstures personāžu popularitātei ir maz sakara ar konkrētā cilvēka ieguldījumu tautas attīstībā. Vai tiešām princese Diāna ir izcilāka par Šekspīru? Vai pirmais kosmonauts Jurijs Gagarins vērtējams augstāk par PSRS kosmosa programmas tēvu Sergeju Koroļovu, bez kura zemnieku puisis Gagarins nekad nebūtu varējis lidot kosmosā? Cilvēkiem ir īsa atmiņa, tāpēc šādās aptaujās jaunāko laiku varoņi, piemēram, Zinedins Zidāns vai Kristers Serģis, aizsteidzas priekšā tādām pagātnes slavenībām kā Voltērs vai Eduards Veidenbaums.

Krievijas aptauja gan ir pārvērtusies vēsturiskā cīņā starp staļinistiem un monarhistiem, jo pirmās divas vietas interneta aptaujā pagaidām ieņem Staļins un Nikolajs II. Sevišķi pārsteidzoša ir Krievijas pēdējā cara Nikolaja II parādīšanās saraksta galvgalī. Lielākā daļa vēsturnieku ļoti kritiski vērtē viņa valdīšanas laiku, jo Nikolajs II zaudēja divos karos un pieļāva boļševiku nākšanu pie varas. 1918.gadā boļševiki nošāva caru un viņa ģimeni. Krievijas pareizticīgā baznīca viņu uzskata par svēto, kurš gājis bojā mocekļa nāvē.

Aizdomas par krāpšanu


Staļina slavas atdzimšanu veicina komunisti, kas uzsver nevis viņa atbildību par miljoniem cilvēku nonāvēšanu, bet gan Staļina vadībā uzvarēto Otro pasaules karu un PSRS kļūšanu par pasaules lielvaru. Krievijas kompartijas līderis Genadijs Zjuganovs apgalvo, ka mūsdienu Krievijas problēmas Staļins atrisinātu vienas dienas laikā. "Visi tikai urbina degunu un domā, ko darīt. Ukraina tikmēr rāpo uz NATO, bet Gruzijā sēž vietējais Žirinovskis, kurš rīko vienu provokāciju pēc otras. Tāpēc arī cilvēki balso par Staļinu un pareizi dara," uzskata Zjuganovs.

Tomēr ne visi atbalsta padomju diktatora slavināšanu. "Es ar lielām bažām vēroju, kā notiek mēģinājumi uzcelt uz pjedestāla Josifu Džugašvili, kurš bija viens no briesmīgākajiem noziedzniekiem pret savu valsti," secina Krievijas cilvēktiesību uzraugs Vladimirs Lukins.

Krievijas presē izskanējušas aizdomas, ka aptaujas rīkotāji mākslīgi mēģina uzkurināt interesi par šo projektu. "Pieņemsim, ka finālā iekļūtu Puškins, Dostojevskis un Tolstojs. Kur gan būtu intriga? Organizatori vēlas maksimālu interesi par šo projektu, tāpēc skandāls viņiem ir izdevīgs," laikrakstam Kommersant stāsta analītiķis Antons Nosiks.

Līdzīgs skandāls nesen bija Ukrainā, kur notika aptauja par dižāko ukraini. Par uzvarētāju tika pasludināts viduslaiku valdnieks Jaroslavs Gudrais, kurš arī Krievijā tiek godināts par nopelniem slāvu zemes apvienošanā. Taču ukraiņi pauda aizdomas, ka notikušas manipulācijas ar balsojuma rezultātiem, lai nepieļautu ukraiņu nacionālistu varoņa Stepana Banderas uzvaru.

Vadoņu godināšana


Bez skandāla neiztika arī Portugālē, kur TV skatītāju balsojumā ar lielu pārsvaru par dižāko portugāli tika pasludināts bijušais diktators Antoniu Oliveira Salasars. 77 gadus vecā portugāliete Marija Alise Oliveira ziņu aģentūrai AP stāstīja: "Cilvēki ir noguruši no korupcijas. Mana vecuma ļaudis atceras, ka Salasars nodrošināja stabilitāti un ekonomikas izaugsmi, novērsa iesaistīšanos Otrajā pasaules karā."

Latvijā līdzīgi argumenti dzirdēti par Kārļa Ulmaņa nopelniem, tomēr pirms dažiem gadiem Latvijas Avīzes un portāla Apollo aptaujā par izcilāko latvieti Kārlis Ulmanis palika otrais pēc Dainu tēva Krišjāņa Barona.

Pasaules pieredze rāda, ka parasti šādās aptaujās tiek godināti ievērojami valstsvīri, kam bijusi svarīga loma valsts vēsturē. Piemēram, dižāko amerikāņu pirmajā desmitniekā ir seši (!) prezidenti, ieskaitot pretrunīgi vērtēto Bilu Klintonu un Džordžu V.Bušu. Līdzīga tendence vērojama arī Krievijā, kur valsts vēsture tiek uztverta kā valdošās varas vēsture.

Taču krievi atšķirībā no vāciešiem nav izvērtējuši savas pagātnes kļūdas. Krievijas cilvēktiesību aizstāve Ludmila Aleksejeva sarunā ar Interfax uzsver: "Mēs baidāmies atzīt, ka pagātnē bijušas traģēdijas, ka pagātne bija briesmīga. Vācieši nenobijās to atzīt. Mēs ļoti lepojamies, ka uzvarējām Hitleru. Patiešām ir ar ko lepoties - tas bija tautas varoņdarbs. Taču mēs neesam uzvarējuši Staļinu un, ja to neizlabosim, tad nolemsim sevi nabadzībai un verdzībai arī nākotnē.".

---

Izcilākie krievi*


Staļins (Josifs Džugašvili), padomju diktators

Nikolajs II, pēdējais Krievijas cars

Ļeņins (Vladimirs Uļjanovs), boļševiku vadonis

Aleksandrs Ņevskis, viduslaiku karavadonis

Vladimirs Visockis, dziedātājs un aktieris

Pēteris I, Krievijas imperators, Sanktpēterburgas dibinātājs

Aleksandrs Puškins, krievu literatūras klasiķis

Katrīna Lielā, Krievijas imperatore

Jurijs Gagarins, pirmais kosmonauts

Ivans Bargais, asinskārs Krievijas cars

* Krievijas TV Rossija aptauja, kas noslēgsies gada beigās

---

Izcilākie latvieši*


Krišjānis Barons, Dainu tēvs

Kārlis Ulmanis, valstsvīrs, LR dibinātājs

Rūdolfs Blaumanis, latviešu literatūras klasiķis

Jānis Čakste, pirmais Latvijas prezidents

Vaira Vīķe-Freiberga, Latvijas prezidente

Krišjānis Valdemārs, jaunlatvietis

Oskars Kalpaks, pirmais Latvijas armijas komandieris

Kārlis Zāle, Brīvības pieminekļa un Brāļu kapu autors

Rainis, literatūras klasiķis

Raimonds Pauls, komponists un deputāts

* Latvijas Avīzes un portāla Apollo rīkotā aptauja

---

Izcilākie franči


Šarls de Golls, Francijas prezidents

Luijs Pastērs, mikro-biologs

Abats Pjērs, garīdznieks

Marija Sklodovska-Kirī, zinātniece

Kolušs, komiķis

Viktors Igo, rakstnieks

Burvils, aktieris un dziedātājs

Moljērs, dramaturgs

Žaks Īvs Kusto, okeāna pētnieks

Edīte Piafa, dziedātāja

---

Izcilākie briti


Vinstons Čērčils, Lielbritānijas premjers

Otrā pasaules kara laikā

Aizembards Kingdoms Brunels, inženieris

Princese Diāna, prinča Čārlza pirmā sieva

Čārlzs Darvins, evolūcijas teorijas radītājs

Viljams Šekspīrs, dzejnieks un dramaturgs

Īzaks Ņūtons, zinātnieks

Karaliene Elizabete I, slavena XVI gadsimta valdniece

Džons Lenons, The Beatles mūziķis

Admirālis Nelsons, slavens karavadonis

Olivers Kromvels, angļu revolucionārs

---

Izcilākie vācieši


Konrāds Adenauers, Rietumvācijas līderis (attēlā no labās)

Mārtiņš Luters, protestantisma pamatlicējs

Kārlis Markss, komunisma ideoloģijas pamatlicējs

Sofija un Hanss Šolli, pretošanās kustības biedri Hitlera laikā

Villijs Brants, Rietumvācijas valdības vadītājs

Johans Sebastiāns Bahs, komponists

Johans Volfgangs fon Gēte, dzejnieks

Johans Gūtenbergs, grāmatu iespiešanas tehnikas izgudrotājs

Oto fon Bismarks, Vācijas apvienotājs

Alberts Einšteins, relativitātes teorijas autors

---

Izcilākie amerikāņi


Ronalds Reigans, aktieris un ASV prezidents

Abrahams Linkolns, prezidents Pilsoņu kara laikā

Mārtins Luters Kings, cilvēktiesību cīnītājs

Džordžs Vašingtons, pirmais ASV prezidents

Bendžamins Franklins, valstsvīrs un izgudrotājs

Džordžs V.Bušs, tagadējais ASV prezidents

Bils Klintons, iepriekšējais ASV prezidents

Elviss Preslijs, rokenrola karalis

Opra Vinfrija, televīzijas zvaigzne

Franklins Delano Rūzvelts, prezidents Otrā pasaules kara laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas