Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Askolds Rodins: Pirms pārmaiņām

Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC) darījis zināmus trīs iespējamos valdības reorganizācijas variantus. Koalīcijas partijām savi apsvērumi šajā jautājumā jāsagatavo divu nedēļu laikā. Pamatīgas pārmaiņas skars arī lielāko daļu valsts pārvaldes institūciju — aģentūras, valsts akciju sabiedrības.

Par valdības reorganizāciju premjers pirmo reizi runāja decembrī, temata "atsvaidzināšana" sekoja pagājušajā nedēļā, kad Godmanis tikās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, kas ierunājās par "jaunām sejām" valdībā, savukārt premjers nenoliedza, ka valdībā "var parādīties jauni cilvēki". Redzeslokā būtu jāpatur iecerētā (kā viens no variantiem) Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) apvienošana ar drošības policiju, kas ir viena no Iekšlietu ministrijas struktūrām. Tas nu būtu pilnīgi nepieļaujami, jo pie KNAB funkcijām pieder arī politisko partiju finanšu "uzpasēšana". Piedevām joprojām nav pabeigti tiesas darbi, kas saistīti ar Tautas partijas (TP) un LPP/LC pirmsvēlēšanu tēriņiem — to likumību vai nelikumību. Vienīgais, ko KNAB statusā vajadzētu mainīt, ir tā neatkarības nostiprināšana, nododot iestādi Saeimas pārraudzībā. Saistībā ar KNAB tālāko likteni nāks skaidri redzams, cik patiesi ir valdošo politisko spēku deklarētie korupcijas izskaušanas centieni. Patiesībā nav pat aptuvenas skaidrības, kā tad īsti būs ar "jaunajām sejām". Demisionējusi kultūras ministre Helēna Demakova (TP). Kā iemeslu politiķe minējusi veselības stāvokļa pasliktināšanās izraisītu darbaspēju samazināšanos viņas ministrijai kritiskā būt vai nebūt situācijā. Taču tikpat labi tā varētu būt politiskās atbildības uzņemšanās par savu rīcību saistībā ar izšķērdīgo jaunas koncertzāles projektēšanas līguma noslēgšanu. Jāpiebilst, ka Demakova negrasās atjaunot Saeimas deputātes mandātu vai kandidēt šovasar paredzētajās vēlēšanās. Arī labi. Uzreiz gan jāatzīst, ka Demakova nu galīgi nepiederēja pie Godmaņa valdības vārgā gala, tieši otrādi. Taču ko pasākt, piemēram, ar zemkopības ministru Mārtiņu Rozi (ZZS), kura atkāpšanos vairākkārt pieprasījuši ministra "aprūpētie" zemnieki, ar apbrīnojami bezspēcīgo labklājības ministri Ivetu Purni (ZZS), ar jau pieminēto kaunu maizē apēdušo satiksmes ministru Aināru Šleseru, ar "folkloras varoni" finanšu ministru Ati Slakteri (TP)? Jā, jaunu seju parādīšanās kuplākā skaitā nākamajā valdībā patiešām būtu svētīga lieta, un to vajadzētu saprast partijām, kas izvirzīs nākamos ministrus. Saprast un, galvenais, spēt to izdarīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas