Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

ASV vēstniecība: ostas policijas izveide ir Latvijas iekšējā lieta

Lai gan politiķi kā vienu no pretargumentiem ostas policijas izveidei nereti min bažas par ASV nemilitāro kravu tranzīta projekta nākotni, ASV vēstniecība norāda, ka tā ir Latvijas iekšējā lieta.

ASV vēstniecības Rīgā pārstāvis Kaspars Rūklis aģentūrai BNS uzsvēra, ka Amerikas Savienotās Valstis ir apmierinātas, kā Latvijā tiek īstenoti kravu pārvadājumi caur Rīgas brīvostu. Līdz ar to ostas policijas izveide, pēc vēstniecības uzskata, ir "Latvijas iekšējā lieta".

Aizsardzības ministrijas (AM) vadošās amatpersonas iepriekš norādījušas, ka ostas policija var pat apdraudēt NATO tranzīta kravu sūtīšanu caur Rīgas ostu. Ministrijas parlamentārais sekretārs deputāts Kārlis Šadurskis ("Pilsoniskā savienība") šonedēļ arī iesniedza priekšlikumu atsaukt atbildīgās Saeimas komisijas ierosinājumu veidot ostas policiju.

Savukārt AM valsts sekretāra vietniece Inga Puikevica-Puikevska valdības sēdē pauda ministrijas bažas par ostas policijas izveidi, jo tas varētu apdraudēt ASV nemilitāro preču tranzīta projektu. ASV, sākot šo projektu, piekritusi pašreizējai drošības situācijai Rīgas ostā, taču, izveidojot ostas policiju un negūstot skaidrību par apsardzes sistēmu tās izveides laikā, ASV varētu mainīt savu pozīciju, argumentēja AM pārstāve.

Grozījumi likumā "Par policiju", kas paredz arī ostas policijas izveidi, Saeimā atrodas pirms trešā galīgā lasījumā. Par atbildīgo komisiju ir noteikta Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija, kas savos priekšlikumos uz trešo lasījumu ir iekļāvusi Dzintara Jaundžeikara (LPP/LC) ierosinājumus ostas policijas izveidei. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš bija 25.februāris.

Jau vēstīts, ka valdība divreiz jau atlikusi šo jautājumu, nespējot panākt vienošanos starp ministrijām. Plānots, ka atbildes rakstu Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai valdība skatīs nākamnedēļ sēdes slēgtajā daļā.

Patlaban drošību Rīgas brīvostā garantē Valsts policijas vienība "Apsardze", kuru sākotnēji bija plānots likvidēt 1.maijā, bet saskaņā ar iekšlietu ministres Mūrnieces trešdien parakstīto rīkojumu tās darbība pagarināta līdz 1.novembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas