Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

AT nemaina sodu bijušajam Komercģimnāzijas direktoram Stabiņam

Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palātai šodien, izskatot bijušā Komercģimnāzijas direktora Jura Stabiņa apelēcijas sūdzību, galīgais soda apmērs palika negrozīts - brīvības atņemšana uz 8 gadiem ar mantas konfiskāciju, informē  AT.

Šodien palāta pasludinot spriedumu Jura Stabiņa un Igora Zabirko apsūdzībā, Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas 2008.gada 3.aprīļa spriedums jeb pirmās instances tiesas spriedums ir grozīts tikai attiecībā uz J.Stabiņu. Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palāta nosprieda atcelt pirmās instances tiesas spriedumu daļā, jo apsūdzēto J.Stabiņu attaisnoja dažās epizodēs, taču galīgais soda apmērs palika negrozīts, proti, brīvības atņemšana uz 8 gadiem ar mantas konfiskāciju. Tā kā apsūdzētajam J.Stabiņam kā drošības līdzeklis nav piemērota brīvības atņemšana, tad viņu neapcietināja tiesas zālē. Saskaņā ar pirmās instances tiesas spriedumu kā drošības līdzeklis ir noteikts – uzturēšanās noteiktā dzīves vietā un neizbraukšana no valsts.

Lietu skatīja apelācijas kārtībā sakarā ar apsūdzētā J.Stabiņa aizstāvju iesniegtajām apelācijas sūdzībām, kurās lūgts apsūdzēto attaisnot noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ. Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurore iesniedza apelācijas protestu, kurā lūdza apsūdzētajam J.Stabiņam piemērot papildsodu, konkrēti, aizliegt ieņemt vadošus amatus Latvijas izglītības sistēmā, kā arī atcelt pirmās instances tiesas spriedumu daļā par apsūdzētā I.Zabirko attaisnošanu un daļā par nosacīta soda noteikšanu.

Saskaņā ar apsūdzību J.Stabiņš, būdams Rīgas Komercģimnāzijas direktors, 2004.gadā atkārtoti personu grupā izspieda kukuli no vecākiem par likumīgas darbības veikšanu – skolēnu uzņemšanu Rīgas Komercģimnāzijā. Vienas summas apmērs bija sākot no 500 latiem līdz pat 3000 latiem. Apsūdzētais J.Stabiņš arī viltojis dokumentus (sastādījis līgumus, kuros minēti fiktīvi komersanti – skolēnu vecākiem bija jāpārskaita uz fiktīvu komersantu kontiem samaksa par darbu, kas reāli netika veikta), kā arī pirmstiesas izmeklēšanā ņēmis līdzdalību nepatiesas uzdošanās par liecinieku un nepatiesas liecības sniegšanas organizēšanā. Abi apsūdzētie (J.Stabiņš un I.Zabirko) vienojās par kādas personas uzdošanu par liecinieku un vienojās par apzināti nepatiesas liecības tekstu, kas lieciniekam būtu jāliecina prokuratūrā, lai apsūdzētais J.Stabiņš varētu izvairīties no atbildības par viņam inkriminēto smago noziegumu.

Apsūdzētā Jura Stabiņa vaina atzīta pēc šādiem pantiem: Krimināllikuma 320.panta 3.daļas, Krimināllikuma 275.panta 2.daļas un 20.panta 2.daļas, Krimināllikuma 297.panta un 20.panta 2.daļas, kā arī pēc Krimināllikuma 300.panta 2.daļas un 20.panta 2.daļas. Pirmās instances tiesas spriedums atcelts daļā un apsūdzētais J.Stabiņš noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ attaisnots pēc šādiem pantiem: Krimināllikuma 318.panta 2.daļas, 195.panta 2.daļas un 20.panta 2.daļas, kā arī 193.panta 3.daļas un 20.panta 2.daļas. 

Apsūdzēto Igoru Zabirko pirmās instances tiesa atzina par vainīgu Krimināllikuma 297.pantā un 20.panta 2.daļā, 300.panta 2.daļā un 20.panta 2.daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā, proti, apsūdzētā I.Zabirko izdarītās darbības ir vērtējamas kā līdzdalība nepatiesas uzdošanās par liecinieku organizēšanā un apzināti nepatiesas liecības organizēšanu. Ar pirmās instances tiesas spriedumu apsūdzēto I. Zabirko sodīja ar brīvības atņemšanu uz 2 gadiem, taču sodu noteica nosacīti ar pārbaudes laiku uz 2 gadiem. Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palāta atstāja negrozītu pirmās instances tiesas spriedumu daļā par apsūdzēto I.Zabirko.

Pilns apelācijas instances tiesas spriedums ar tā motīvu daļu būs pieejams sākot ar 2009.gada 31.martu, kad 10 dienu laikā procesa dalībnieki varēs iesniegt kasācijas sūdzības vai protestu.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas