Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Avīze: Kompānija Exigen cauri tikusi sveikā, turpina sadarbību ar VID

Valsts Ieņēmumu dienests (VID) ar disciplināri sodījis savus darbiniekus par tā saukto caurumu Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). Par piektdaļu zemāku atalgojumu tuvākos sešus mēnešus saņems Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Informātikas pārvaldes (IP) vadītāja Iveta Bērtulsone. Arī viņas vietniekiem Viesturam Šķiļam un Jurim Stumpam piemērots tikpat liels ieturējums no algas, taču uz mazāku laiku - trim mēnešiem. Bez IP vadītājas un viņas vietniekiem, disciplināri sodīti vēl četri minētās struktūras darbinieki - viņiem izteikts rājiens.

Kā zināms, laika posmā no 2009. gada 29. oktobra līdz 2010. gada 3. februārim Ilmārs Poikāns jeb tautā plašāk pazīstamais Neo netraucēti varēja lejupielādēt vairāk nekā septiņus miljonus dažādu dokumentu no minētās sistēmas.

Laikrakstam Diena pats I. Poikāns komentēt VID piemēroto soda mēru nevēlējās, taču vērsa uzmanību uz to, ka vēl joprojām nav skaidrs, kādas sankcijas tiks vērstas pret «caurumainās» programmas izstrādātāju un uzraudzītāju - kompāniju Exigen, kā arī EDS auditoriem. I. Poikānam neadekvāti liekas disciplināri sodīt kādu VID IP speciālistu, kurš vēl pērnā gada 9. novembrī pirmo reizi un šī gada 4. februārī atkārtoti ziņoja Exigen par EDS programmas traucējumiem, lai arī nezināja to iemeslu.

«Vai nebūs tā, ka nepilnīgas programmas izstrādātājiem vienīgais soda mērs būs pašu kauna sajūta?» Uz šo I. Poikāna retorisko jautājumu neatbildēja arī Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja priekšniece Ieva Rekšņa, norādot, ka publiskojamu datu kriminālprocesā par EDS datu noplūdi šobrīd nav.

VID Komunikāciju daļas speciāliste Evita Mamaja apstiprina, ka sodītais IT speciālists tiešām pirmo reizi informējis par kļūdu programmā vēl 9. novembrī, taču Exigen tobrīd bijis noslogots ar VID datorprogrammu pielāgošanu nodokļu sistēmas izmaiņām, tādēļ lūdza atļauju pagarināt ziņojuma izskatīšanas laiku. Minētā kompānija turpina sniegt IT pakalpojumus VID un, kā atzina E. Mamaja, šīs līgumsaistības pārskatīt nav plānots - «caurumainā» programma vien tam nevar būt par iemeslu.

Saistībā ar paša I. Poikāna atbildību policija vēl turpina izmeklēšanu. Tas, vai lieta nonāks tiesā, lielā mērā būs atkarīgs no tā, kā tiesībsargi traktēs datu ieguvi, ir vai nav bijusi «ielaušanās» VID programmā. «Būtu labi, ja lēmums par kriminālprocesu tiktu pieņemts pirms vēlēšanām, lai politiskajiem spēkiem nebūtu iespēju aģitējot manipulēt ar to,» sarunā ar Dienu saka viņš pats.

Žurnālistes Anitas Āboliņas rakstu Atlicis vēl lēmums, ko darīt ar pašu Neo meklējiet sestdienas avīzē Diena vai portālā šeit

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas