Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Avīze: Uzņēmēju slepkavību lietā daudz balto plankumu

Tiesā sākusies liecinieku nopratināšanu krimināllietā par trīs uzņēmēju - Genādija Peredeļska, Gata Aišpura un Aigara Lūša - slepkavību, kā arī bijušā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča slepkavības mēģinājumu. Uz apsūdzēto sola nonācis uzņēmējs Mārtiņš Putniņš un divi Lietuvas pilsoņi - Edgars Krogerts un Sergejs Markevičs.

No lēmuma par personas saukšanu pie kriminālatbildības izriet, ka M. Putniņš slepkavības organizējis, lietuvieši izpildījuši un visa trijotne smagus noziegumus izdarījusi aiz mantkārības. Šī tiesa prāva uzskatāma par nopietnu pārbaudījumu valsts apsūdzībai, jo aizturētās personas savu vainu pilnībā noliedz un aizstāvības puse apgalvo, ka tiešu pierādījumu lietā nav. Pierādījumu bāze lielā mērā balstās uz sistemātiski mainītām liecinieku liecībām, šodien raksta _Diena._Cietušais V. Vaškevičs _Dienai _apliecina, ka visiem šodienas notikumiem ir vairāku gadu priekšvēsture. «2005. gadā Muitas kriminālpārvaldes darbinieku redzeslokā parādījās kompānija, kuras darbība bija vērsta uz PVN izkrāpšanu no valsts,» viņš norāda. Kompānija krāpnieciskos darījumus esot kārtojusi eksporta aizsegā, uz Dienvidamerikas valstīm sūtot dažādas IT programmas un to nesējus. «Aizdomas radīja šo programmu neadekvāti augstā cena. Viena darījuma vērtība nereti sasniedza 500 000 latu apmēru. Pārbaudījām darījumus ar citām kompānijām un uzsākām kriminālprocesu par PVN izkrāpšanu no valsts,» stāstīja bijusī VID amatpersona.Gadu vēlāk ar neveiksmīgā eksporta kompāniju saistītās personas esot izveidojušas citu firmu - _Grupa Media, _kura importēja gaļu un, izmantojot jau iepraktizētu shēmu PVN izkrāpšanā, varēja to par krietni zemāku cenu pārdot gaļas pārstrādes uzņēmumiem - G. Aišpuram, A. Lūsim piederošiem uzņēmumiem. Izmeklēšanas laikā V. Vaškevičs parakstījis lēmumu par _Grupa Media_ un tās sadarbības partneru kontu arestēšanu, kā arī pieprasījis gaļas pārstrādes uzņēmumiem līdzekļus par neapmaksātām pavadzīmēm ieskaitīt valsts budžetā. Ar naudas atgūšanu neesot vilcinājušies arī Grupa Media vadītāji un pieprasījuši parāda naudu pārskaitīt viņiem. Ar atpakaļejošu datumu esot noslēgts fiktīvs cesijas līgums, ar ko «kreisās» gaļas ievedēji mēģinājuši apiet VID uzliktās sankcijas. Apsūdzība liecina, ka abi uzņēmēji nošauti tādēļ, ka G. Aišpurs aptuveni 43 000 latu un A. Lūsis aptuveni 195 000 latu pārskaitījuši Valsts kasē, nevis M. Putniņa norādītajā kontā.

Pilnu rakstu "Uzņēmēju slepkavību lietā daudz balto plankumu. Tiesas prāva - smags eksāmens izmeklēšanai un prokuroru kvalifikācijas pārbaudei. Apsūdzētie savu vainu noliedz" meklējiet Dienā vai portālā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas