Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Balsstiesīgo skaitu strauji audzējusi dzimstība 1990.gadā

Pēdējā gadā Latvijā piedzīvotā referendumu virkne atklājusi kādu līdz šim nepamanītu parādību — šogad sešos mēnešos par 6400 palielinājies valsts balsstiesīgo iedzīvotāju skaits. Demogrāfi un valsts ierēdņi uzsver, ka nav pamata uztraukumam par iespējamajām manipulācijām, jo lielāko daļu šī cipara veido 18 gadu sasniegušie Latvijas pilsoņi. Viņi piedzima 1990.gadā, kad valsti vēl nebija skārusi demogrāfiskā krīze.

Krietnās pārmaiņas balsstiesīgo vēlētāju skaita datos atklājas, aplūkojot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) apkopoto informāciju. Tā Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) savā mājaslapā publiskojusi šā gada 18.februāra datus, kas liecina, ka valstī ir 1 508 783 balsstiesīgo iedzīvotāju. Taču informācija uz 1.augustu, pirms sestdien notikušās tautas nobalsošanas par grozījumiem Satversmē, liecina, ka balsstiesīgo jau ir par 6430 vairāk nekā iepriekš.

PMLP skaidro, ka lielākoties šis straujais pieaugums saistāms ar to, ka šajā periodā krietni palielinājies astoņpadsmitgadnieku skaits. Kā stāsta PMLP pārstāve Anita Āboliņa, laikā no 9.jūnija līdz 26.jūlijam vien balsstiesīgo iedzīvotāju skaits palielinājies par 2807. Šajā laikā 18 gadu palicis ap 5000 iedzīvotāju, naturalizējušies ap 600 cilvēku un vēl 2700 miruši. "Šie ir diezgan reāli skaitļi," bažas par iespējamā, kļūmēm noraida A.Āboliņa.

Tam piekrīt arī demogrāfs Ilmārs Mežs. Viņš uzsver, ka 90.gadu sākumā vēl bija salīdzinoši liels jaundzimušo skaits. 1990.gadā piedzima vairāk nekā 31 000 pilsoņu. "Ja no šī skaitļa atņem mirušos, tad minētā statistika ir pārsteidzoši precīza," PMLP datus komentē I.Mežs. Tādēļ vēl dažus tuvākos gadus balsstiesīgo līkne turpināšot iet uz augšu. Taču lejupslīde būšot vērojama tad, kad 18 gadi paliks 1996.—1999.gadā dzimušajiem. Piemēram, 1998.gadā valstī piedzima ap 16 800 pilsoņu. Lai arī tiek uzskatīts, ka pēdējos gados dzimstība ir palielinājusies, salīdzinājumā ar 80.gadiem vai pat XX gadsimta sākumu tā ir salīdzinoši zema, uzsver I.Mežs. Pērn Latvijas pilsoņu pulks palielinājās par 21 760 cilvēkiem.

Jāpiebilst, ka balsstiesīgo skaits Latvijā ievērojami audzis ne vien pēdējā gadā. Pirms 9.Saeimas vēlēšanām, tas ir, 2006.gada oktobrī, bija par 24 577 vēlētāju mazāk nekā šobrīd. Savukārt laikā kopš 2002.gada 8.Saeimas vēlēšanām balsstiesīgo skaits pieaudzis par 117 057. A.Āboliņa uzsver, ka, ilgākā laika posmā raugoties, šos datus var skaidrot ar naturalizēto pilsoņu skaita palielināšanos. Viņa atgādina, ka 90.gadu sākumā 40% jeb aptuveni miljons valsts iedzīvotāju bija nepilsoņi. Šobrīd to ir tikai 300 000.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas