Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Bārzdiņš: slimnīcas sākušas labāk ievērot finanšu disciplīnu

Kopš Veselības ministrija (VM) sākusi stingrāk kontrolēt slimnīcu izdevumus, tās labāk ievēro finanšu disciplīnu, intervijā sacīja veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Zaļo un zemnieku savienība).

"Situācija [ar slimnīcu finansēm] vairs netiek fiksēta reizi gadā, bet reizi ceturksnī. Tūlīt pirmais ceturksnis būs garām, un mēs jau redzam, ka slimnīcas finanšu disciplīnu ievēro daudz labāk, nekā to darīja līdz šim," sacīja ministrs. "Ar šo stingrāko kontroli mēs redzam, jūtam un pierādām, ka esošos resursus iespējams lietot racionālāk."

Viņš gan uzsvēra, ka vienlaikus jāraugās, vai necieš pakalpojumu kvalitāte. "Nevaram gaidīt, piemēram, no Stradiņa slimnīcas ar aknu, sirds un nieru transplantoloģijas programmām pārtraukt tos sasniegumus [medicīnā], kurus jau esam sasnieguši, un kaut ko sākt samazināt," piebilda Bārzdiņš.

"Ja, runājot par lokālajām slimnīcām, darba grupa starpziņojumā runā par pusmiljona latu konsolidāciju, ko varētu novirzīt efektīvākai ambulatorai aprūpei, tad lielajām un Rīgas slimnīcām kopējais konsolidācijas apmērs varētu būt pat deviņi miljoni latu. Un, lai ar šādu konsolidācijas apmēru lielās slimnīcas sniegtu iedzīvotājiem tādu pašu pakalpojumu daudzumu kā iepriekšējā gadā, mēs esam ieviesuši ļoti stingru finanšu kontroli savās kapitālsabiedrībās," viņš paskaidroja.

Jau no šā gada sākuma visu šo iestāžu budžeti tiek veidoti pēc vienota principa – gada sākumā un reizi ceturksnī tiek apstiprināti katra nākamā perioda izdevumi, kur slimnīcu vadībām ir likts saplānot finanses gadu uz priekšu un strādāt ar tiem līdzekļiem, kas būs viņu rīcībā, klāstīja ministrs. Proti, slimnīcām jāparāda, ka tās spēj izdarīt tikpat, ietaupot uz lietām, kas nav prioritāri vajadzīgas.

"Mēs varam paļauties, ka šajā gadā Rīgas un visas Latvijas iedzīvotāji saņems to pašu pakalpojumu daudzumu arī lielajās slimnīcās, bet mēs varēsim turpināt novirzīt līdzekļus uz tām veselības aprūpes daļām, kas ir visvairāk nepieciešamas ikdienā," solīja Bārzdiņš.

Viņš arī uzsvēra, ka ir brīdinājis slimnīcu vadītājus – VM darīs visu, lai novērstu situāciju, ka gada beigās slimnīcas paziņo, ka ir pārtērējušas savu budžetu un tām nepieciešami papildu līdzekļi, kā tas bijis iepriekš.

"Mēs darīsim visu, lai šāda situācija netiktu pieļauta," norādīja Bārzdiņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas