Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Bārzdiņš: uz “ātro” izsaukumiem brauks ārstu palīgi

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Rojs
R
Zinu ka vecs raksts, bet nesen pabeidzu ārsta palīgus un var teikt, ka laikam darbinieki pietiek,
U fo
U
Kā Jūs varat vadīt veselības aprūpi LR, ja nezināt elementāras ārstniecības personu kompetecnes- to, ka paramediķis nevienu neārstē, šīs profesijas uzdevums ir sniegt tipveida uz precīziem algoritmiem balstītu neatliekamo palīdzību tipveida situācijās un veikt evakuāciju uz tuvāko ārstniecības iestādi (kura arī sūta šo ambulanci ar paramediķu brigādi) pie kvalificēta ārsta uz uzņemšanas nodaļu... paramediķi ir arī ugunsdzēsējiem, ūdenslīdējiem, policistiem... Savukārt ārsta palīgs (physician assistant) ir tiesīgs aizvietot primārās aprūpes ārstu (general practitioner), kā arī māsu (nurse), šī ir starpdisciplīnu profesija, kurā ir ietverta primārā ārstniecība veselības aprūpē (ārstu joma) un pacientu aprūpe (māsu joma)... Ārsta palīgs ir gan māsa, gan ārsts, bet ne viens, ne otrs, jo ārsts specializējas šaurāk ārstniecībā un neaprūpē pacientus tiešajā saskarsmē, bet māsa veicot pacientu aprūpi, nav tiesīga uzstādīt diagnozi un nozīmēt terapiju ... Faktiski ārsta palīgs (feldšeris) pēc būtības ir ģimenes ārsts praktiķis, patiesi klīnicists... Visu cieņu viņiem un kauns Veselības ministram par nekompetenci.
U fo
U
Te nu gan Bārzdiņš ir aizmuldējies un runā pilnīgas muļķības- paramediķis nav tas pats, kas ārsta palīgs... ASV doctor assistant (vai pareizāk- physician assistant) un paramedic ir divas dažādas profesijas ar dažādu izglītību un pienākumiem... Un vispār- tiklīdz ārsti tiek pie teikšanas, tā viņi sāk "domāt" citu vietā, uzskatot, ka kaut ko zin labāk... Ārzemēs ārsti nedrīkst iejaukties māsu lietās...
katrina
k
Ārsta palīgs ir medicīnisko izglītību ieguvusi, izkvalificēta ārstniecības persona, kurai ir tiesības uzstādīt diagnozi, nozīmēt ārstēšanu, izrakstīt receptes un ārsta palīga kvalifikācija atšķiras no paramediķa. Tāpēc ārsta palīgs ir mediķis, bet paramediķis ir PARAmediķis. Un ļoti nepatīkami, ka Bārzdiņa kungs pielīdzina ārsta palīgus paramediķiem, tas ir pat aizskaroši. Un paramediķu darba specifika un apstākļi ārzemēs ir ļoti atšķirīgi. Ļoti šaubos, vai Latvijā šobrīd vispār varētu strādāt paramediķi tādos apstākļos un pie tādas darba organizācijas. Bet ārsta palīgs ir ārstniecības persona, kura pēc diploma iegūšanas regulāri iegūst pēcdiploma izglītību un kārto kvalifikācijas eksāmenu normatīvajos aktos noteiktā kārtībā.
aidiots
a
Skaidrs, ka alkoholu lietot ir slikti. Ja pārdzeras sākas halucinācijas. Lūk piemērs.
>Annai
&
Tu acīmredzot no visa šitā nesaproti vairāk, kā tas nabaga Bārzdiņš, kurš jau sen kļuvis par anekdoti. Zini, kāda ir atšķirība starp to palīdzību, ko sniedz paramediķi un mūsu ātrie? Paramediķiem ir helikopteri un visādi citādi pārtvietošanās līdzekļi, viņiem nav jābrauc stundām ilgi pa drausmīgiem ceļiem. Ir starpība, piemēram, vai infarkts, insulta slimniekam sniedz netaliekamo palīdzību un tad pārdesmit minūšu laikā nogādā līdz tuvākajai slimnīcai ar ārstu, pa ceļam pa rāciju saņemot konsultācijas, ko darīt, lai cilvēks paliek dzīvs. Un ātrās palīdzības mašīna, kura stundu vai vairāk kartās pa mūsu ceļiem un palīgs/feldšerītis ir viens ar šoferi un mirstošo. Vai tru vispār zini, cik bieži ātrie reanimē cilvēkus un izvelk viņus no klīniskās nāves?
hm
h
bet tas tak ir pareizi. es tikai brīnos, vai tiešām līdz šim ārsti brauca izbraukumos? tā tiešām ir izšķēdība.
prezīc
p
Davai naudu taupam vēl vairāk. Es domāju, ka ārstu palīgi šim darbam ir par smalku. Lai labāk uz izsaukumiem dodas veternārārstu palīgi, vai arī veternāro klīniku sekretāres. Tāpat uz izsaukumiem varētu braukt arī slimnīcu apkopējas un tantiņas, kuras tēju iznēsā. Tad medicīnas kvalitāte būs tik lēta, ka valstij prieks un arī sasniegs vēlamo - pamatīgi samazinās slimnieku skaitu, jo ierodoties šādiem "dakteriem", slimajam nekas cits neatliks, kā vienkārši nomirt, tādējādi ietaupot ārstēšanās līdzekļus. Vēl Latvijas medicīnā, turpinot tik ļoti veiksmīgo reformu, varētu atjaunot bārdziņa - asiņu nolaidēja profesiju un veicināt dažādu šamaņu un reliģisko sektu aktīvu dalību cilvēka veselības uzturēšanā. Šie pārstāvji varētu cilvēkiem aktīvi stāstīt, ka izārstēties var tikai ar ticības spēku un uz slimnīcu nav ko braukt. Arī tā nauda ietaupīsies un tiks sildīta ekonomika, jo šamaņi vismaz nodokļus maksātu. Ar sektām gan sūdīgāk, bet vismaz tās, piemēram, jehovisti mazinās slimnīcu pacientu skaitu.
Ēriks
Ē
Tu paraeizi norādi, ka ir atšķirība latvijas apstākļos, bet padomāsim drusku radošāk... Te jāprasa pašiem ātro brigāžu ārstiem, bet pieļauju, ka vismaz 70 -90% izsaukumos bez problēmām un medikamentu lietošanas galā tiktu feldšeri. Apmācīts feldšeris (paramediķis) kurš ir apmācīts ievadīt zāles, lietot elektrošoku u.t.t. (pats nedrīkst to izrakstīt -saņem atļauju pa rāciju no dežūr ārsta) jau nu notiekti. (starp citu, viņi arī var pieslēgt pacientu pie monitoriem un pat nosūtīt ārstam video lai tas visu var izvērtēt). Tad uz kātrām 10 brigādēm, 8 var nokmplektēt ar feldšeriem, 2 ar ārstiem. Saņemot zvanu/informāciju par nelaimi, izvērtē situācijas smagumu. Ja pacients ir tikai lauzis (piem.) kāju, sūta feldšeri. Ja pacienta stāvoklis smagāks, sūta brigādi ar ārstu. Starp citu, pie pakalpojuma un ierašanās uzlabošanas, mēs dzīvojam 21. g.s., sen pastāv tādas lietas kā GPS, bet ātriem (arī policijai, droši vien arī ugunsdzēsējiem) vēl arvien nav ziņās par to, kur laukos rodamas šādas vai tādas mājas. Pirms dienest apvienošanas situācija jau nebija laba, dispečerim bīja jāstāsta un ar orientieriem jāskaidro, kur pacients atrodas, kā tur nokļūt, bet dispečeris bija vietējais, orientierus pazina un tas tomēr izdevas. Nezinu kur tagad sēž dispeceris, bet stāsti ko gribi, viņš nezin pat kur ir Āraišu stacija, Lazdiņu ezers vai cits vietējais orientieris. Pašam paldies Dievam pēdējā laikā nācies saukt tikai vienu reizi un kaimiņam, bet gada laikā vismaz divi trīs operatīvie transporti iegriežas prasot, kur atrodas šādas vai tādas mājas. Cik laiks tā tiek zuadēts? Aprīkojot katru ātro ar GPS un, kaut vai pirmo reizi kad apmeklē kādu sētu ieprogramējot to atrašanās vietu un vēlāk lejuplādējot datu bāzē, nokļūšanu līdz turienei nākotnē būtu ievērojami ātrāka. Otrs variants, tūlīt sāksies tautas skaitīšana. Skaitītājiem tāpat laikam jāiegriežas katrā sētā??? Tad iedod katram arī GPS ierīci un pie viena viņš piefiksē atrašanās vietu. Datu bāze gatava.
traductrice
t
cik ilgā laikā ASV paramediķis nogādā pacientu līdz slimnīcai, kur to pārņem ārsts? Un cik ilgā laikā NPDM brigāde spēj nodrošināt dziļos (bieži vien aizsnigušos) laukos, bezceļa apstākļos dzīvojoša pacienta nogādāšanu līdz rajona slimnīcai (kura vēl darbojas un nav pārvērsta par ambulanci)? Vai to var salīdzināt?
paraph
p
tas džeks jau kuro reizi apliecina, ka vispār neiebrauc, kas Latvijas medicīnā notiek!
paraph
p
labrīt! tā jau sen notiek! ārsta palīgs = feldšeris
dr.F.
d
Reālajā dzīvē atbildot par VISU, ir milzu iespēja imitēt rosīšanos un nedarīt NEKO. "Milzu slodze " guļoties pār ĢĀ parasti, gan, aizguļas garām , jo tas (ĢĀ) pamūk sāņus.
Oskars
O
Tad jau tā būs ĀTRĀ BENDES MAŠĪNA !!!!!!
Ieva
I
Vai, piemēram, Bulgakova "Jauna ārsta piezīmes" - ja sāktu salīdzināt ar mūsdienām, tad sanāk baigais primitīvisms, taču ja padomā, ka to laiku ārstiem bija jātiek galā ar pilnīgi jebko: vai tā būtu samalta kāja, augļa šķērsguļa vai sifiliss. Turklāt jātiek galā situācijā, kurā ļaudis bija vēl neinformētāki par mūsdienu cilvēku, tātad jāpārliecina, piemēram, ka ja tev ir sifiliss, tad nedrīkst ar to pašu karoti bērnu barot....

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas