Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Bažas, ka Vecrīga būs slēgta arī svētkiem

Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) atbalsta, ka turpmāk akcijas Vecrīgā tiktu aizliegtas un tās notiktu citur, piemēram, Mežaprkā. Notikumi Doma laukumā pierādīja, ka tur no drošības nav ne smakas, intervijā LNT sacīja  mērs.

“Mežaparka estrāde, lūdzu, pietiekoši plaša telpa, lai paustu savu viedokli un arī droša vide. Uzvaras parks, lūdzu, iespējas ir arī tur rīkot pasākumus. Domāju, ka cilvēka dzīvība stāv pāri visam, respektējot arī demokrātijas normas,” uzskata Rīgas pašvaldības vadītājs.

Biedrības Mozaīka valdes priekšsēdētāja Linda Freimane, kuras vadītā biedrība pieteikusi gājienu Vērmanes dārzā un apkārtējās ielās Baltijas draudzības dienu ietvaros 16. maijā, ir neizpratnē par J. Birka paziņojumu, uzskatot, ka šāds aizliegums būtu pretrunā Satversmei. Viņa norāda, ka arī Satversmes tiesa ir konstatējusi, ka tiesībsargājošo iestāžu uzdevums ir nodrošināt kārtību šādu pasākumu laikā. “Ja Birka kungs iedomājas aizliegt Vecrīgā jebkādus plašus pasākumus, ko mēs darīsim 18. novembrī?” viņa retoriski vaicā.

L. Freimane uzskata, ka šajā nokaitētajā gaisotnē mērs ir izteicies populistiski. “Katrs gadījums ir jāskata individuāli. Arī mūsu pasākumos ir protestētāju pūlis, bet tas ar katru gadu sarūk. Šādu problēmu kā 13. janvārī nav bijis, policija ir strādājusi ļoti profesionāli,” teic L. Freimane.

Arīdzan Rīgas Juridiskās augstskolas prorektors Mārtiņš Mits iepriekš Dienai norādīja, ka katrs gadījums ir jāskata atsevišķi un aizliegt Vecrīgā rīkot masu pasākumus, ir nesamērīgs pat ar 13. janvāra notikumiem Vecrīgā. M. Mits uzsvēra, ka katram pasākumam ir atšķirīgi mērķi un apstākļi. “Katrs gadījums ir jāvērtē individuāli, un nevar tagad ar vienu vēzienu pateikt, ka nekādi pasākumi nenotiks,” ir pārliecināts M. Mits. Viņš gan atzīst, ka 13. janvārī notikušais veido citu fonu lēmumu pieņemšanai. “Šis apstāklis noteikti ir jāņem vērā, taču tajā pašā laikā samērīguma principu nav iespējams ignorēt, jo tas tomēr ir viens no Latvijas tiesību pamatprincipiem,” pauda M. Mits.

Tāpat J. Birks (TB/LNNK) informēja, ka pašvaldības juristi “piestādīs rēķinus” par zaudējumiem, kas Vecrīgai tika radīti otrdienas vakarā. Nekārtības sākās pēc 13.janvāra akcijas Doma laukumā, kurā 10 000 cilvēki izteica savu protestu pret valdošajām partijām. Vandalisms sākās pēc akcijas beigām, cilvēkiem pametot Doma laukumu.

“Organizatori ir apdrošinājuši šo pasākumu, tur ir līguma nosacījumi, tas ir juristu darbs, lai risina,” J.Birks tieši neatbildēja, vai rēķins “tiks piestādīts” pasākuma organizētājiem – partijai Sabiedrība Citai politikai. Tomēr piektdien intervijā LNT 900.sekundēm viņš teica: “Ja jau dažs politiķis uzņēmies šo atbildību, tad tas jādara līdz galam, ne tikai vārdos, bet arī darbos.”


(papildināta ar pēdējām divām rindkopām)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas