Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Bičkovičs: nauda nav izšķērdēta

Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, komentējot Valsts kontroles (VK) revīzijā atklāto, norāda, ka nauda tiesā nav izšķērdēta un VK pārmetumi ir saistīti ar procedūras pārkāpumiem.

VK secināja, ka pērn decembrī AT izmaksātas prēmijas nepilnu 100 000 latu apmērā, tās nosaucot kā "Piemaksa par darbu paaugstinātās intensitātes apstākļos". Tāpat atklājies, ka bez jebkāda tiesiskā pamatojuma tiesnešiem un tiesas darbiniekiem paredzēti un izmaksāti vairāki pabalsti un kompensācijas.

I.Bičkovičs otrdien preses brīfingā vērsa uzmanību uz to, tiesnešu un AT darbinieku pabalstu un kompensāciju sistēma pastāvēja jau kopš 2005.gada un VK līdz šim nav pret to bijuši iebildumi. VK 2006.gada revīzijā norādījusi, ka šie maksājumi būtu jānorāda kategorijā "Pabalsti un kompensācijas". Viņš piebilda, ka tas nav nekas ārkārtējs, šie pabalsti esot līdzīgi tiem, ko saņem ierēdņi, bet mazāki.

Par decembrī izmaksātajām prēmijām, kuras nosauktas par "Piemaksu par darbu paaugstinātās intensitātes apstākļos", viņš uzsvēra, ka VK pārmet tikai to, ka nav ievērota tehniskā procedūra, nevis pašu prēmiju izmaksu. Viņs atzina, ka kontēšana notika kļūdaini, bet tas neesot noticis AT vainas dēļ. Pēc viņa teiktā, Finanšu ministrija (FM) bija izdevusi rīkojumu, ka Valsts kase nobloķē prēmiju kontu. Tomēr, tā kā AT budžetu apstiprina Saeima un FM to nevar apturēt, tika iesniegts pieprasījums Valsts kasē pēc šīs naudas un tā tikusi izmaksāta no blakusesošā konta "Piemaksas par darbu paaugstinātās intensitātes apstākļos".

Kā teica I.Bičkovičs, tiesnešiem prēmijas paredzētas likumā, savukārt dabrniekiem – iekšējos normatīvajos aktos. Prēmijas AT tika maksātas ceturkšņa beigās, un arī ne visiem darbiniekiem, bet, izvērtējot katra darbu. AT vadītājs piebilda, ka prēmijas varēja izmaksāt novembrī, kad tās neviens nepamanītu, vai arī īsi pirms attiecīgā FM rīkojuma stāšanās spēkā, kā to darījušas citas iestādes.

I.Bičkovičs arī norādīja, ka no 2009.gada 1.janvāra ar likumu aizliegtas visas prēmijas, piemaksas un kompensācijas, tāpēc šīs problēmas šogad vairs nav aktuālas.

Viņš žurnālistiem uzsvēra: VK savā atzinumā norāda, ka nekādas būtiskas neatbilstības finanšu pārskatā nav atklātas, ir tikai nepilnības.

Revīzijā konstatēts, ka 2008.gada decembrī AT tiesnešiem un darbiniekiem piešķirtās prēmijas Ls 97 559 apmērā attiecinātas uz ”Piemaksa par darbu paaugstinātās intensitātes apstākļos”. VK uzskata, ka gada pārskats nesniedz skaidru informāciju par atlīdzībai izlietoto līdzekļu struktūru.

Tāpat dažādos pabalstos un kompensācijās izmaksāti nepilni 95 000 latu. Pabalsti maksāti, beidzot augstskolu (kopumā izmaksāti Ls 8 250);dodoties laulībā (Ls 400); dodoties atvaļinājumā (Ls 73 245); bērna piedzimšanas gadījumā (Ls 1 200); kompensēti mācību izdevumi (Ls 7 491);un ceļa (transporta) izdevumi (Ls 2 816). Revīzijas ziņojumā norādīts, ka tiesnešiem sociālās garantijas ir noteiktas likumā "Par tiesu varu", savukārt tiesa darbiniekiem sociālās garantijas ir noteiktas Darba likumā. Tāpēc AT nebija tiesiska pamata iekšējos normatīvajos aktos noteikt citus pabalstu un kompensāciju veidus.

Pārskatā norādīti arī citas neatbilstības, kas gan VK uztverē nav būtiskas. Tā, piemēram, atvadoties no iepriekšējā AT priekšsēdētāja Andra Guļāna, klāts atvadu galds par aptuveni pustūkstoti latu, to nosaucot kā "Pārējie iestādes administratīvie izdevumi un ar iestādes darbības nodrošināšanu saistītie pakalpojumi". Tāpat nosaukts arī Līgo pasākumam iztērētais Ls 821, to vidū ekskursija Daugavas muzejā. Ņemot vērā, ka AT nav pietiekami detalizēti atspoguļoti tie tiesas pasākumi, kas finansējami no valsts budžeta, pastāv risks, ka līdzekļi ir izlietoti neefektīvi un neekonomiski, par šiem izdevumiem teikts VK pārskatā.

Tāpat AT nav noteikta pamatlīdzekļu iznīcināšanas vai pārstrādes kārtība un pamatlīdzekļi iznīcināšanai tiek nodoti, nenorādot to nosaukumu. Tāpēc pastāv risks, ka atsevišķi norakstītie pamatlīdzekļi nav nodoti utilizēšanai.

(pievienots I.Bičkoviča komentārs)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK


Revīzijas ziņojums par AT finanšu pārskatu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas