Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Biedē ar Ušakovu un Šleseru

Cilvēki mīl uzvarētājus — tas tiek minēts kā viens no iemesliem, kāpēc LPP/LC līdzpriekšsēdētājs Ainārs Šlesers varētu būt nopietns pretendents uz Rīgas mēra amatu. Ar viņa augsto reitingu, kas Latvijas faktu (LF) aptaujā ir 21,5%, tomēr būtu par maz, jo Saskaņas centra (SC) saraksta līdera Nila Ušakova popularitāte ir lielāka — LF aptaujā viņu atbalsta 27,5% pilsoņu. Vēlētāji Rīgā par populārāko atzinuši arī N.Ušakova vadīto Saskaņas centru, no kura LPP/LC jūtami atpaliek. Taču Rīgas mēru ievēl nevis rīdzinieki, bet gan domnieki no sava vidus, un daudz ko noteiks partiju savstarpējās vienošanās. LPP/LC pieļautā iespēja veidot koalīciju ar kreisajiem varot novest pie tā, ka "Rīga var pāriet krievvalodīgo rokās", piektdien TB/LNNK kongresā brīdināja partijas valdes loceklis Emīls Jakrins.

"Mūsu mērķis ir latviska Rīga," kongresā sacīja tagadējais Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK). Viņš atgādināja, ka Rīgā jau tagad dzīvojot 59% nelatviešu un tikai 41% latviešu un ar katru sasaukumu aizvien grūtāk esot nodrošināt latvisko partiju pārsvaru domē. "Krievi ir vienoti un balso par savējiem, kamēr latvieši ir sašķelti un vēl kašķīgi. Latviešu pārsvars domē ir ļoti trausls, un var pietikt ar vienu varas kāru partiju, lai to zaudētu," teica J.Birks, uzskatot, ka šis krīzes laiks labējām partijām būtu jāuztver kā iespēja būt vienotām. Vēršanās pret aptaujās populārāko politisko spēku Saskaņas centrs, šķiet, būs viena no tagadējā mēra J.Birka pārstāvētās TB/LNNK kampaņas iezīmēm, kurā netiks saudzēts arī A.Šlesers. J.Birks gan pārliecinoši paziņoja: "Šlesers nekad nekļūs Rīgas mērs. Viņš ir vēl viens simbols varaskāram populismam." Savu pieņēmumu Rīgas mērs iepriekš pamatoja ar aritmētiskiem aprēķiniem, ka diez vai partija ar labāku rezultātu atbalstītu A.Šleseru par pilsētas galvu. A.Šlesers savukārt jau ir paziņojis, ka neredz konkurentus sev kandidātu vidū un ir gatavs sadarboties ar visiem spēkiem, jo visiem kopā domē esot jāstrādā rīdzinieku labā.

Sociologs Aigars Freimanis ir norādījis, ka Rīgā vēlēšanām būs raksturīga ne tik daudz partiju, cik to līderu cīņa. Līdzās N.Ušakovam, A.Šleseram un J.Birkam tajā vēl piedalīsies — Andris Ārgalis (Tautas partija), Edgars Jaunups (Jaunais laiks), Ģirts Valdis Kristovskis (Pilsoniskā savienība), Aleksejs Loskutovs (Sabiedrība citai politikai), Jānis Dinevičs (LSDSP), Ingmārs Līdaka (ZZS), Genādijs Kotovs (PCTVL) un vēl vairāku partiju sarakstu līderi. Tiesa, TP vēlētāji varētu būt daļēji neziņā, kad publiskajās diskusijās viņi A.Ārgali neredzēs, jo TP uz tām jau tagad deleģē Gundaru Bērziņu. Arī viņu TP iekļāva sarakstā, lai varētu līdzvērtīgi cīnīties ar A.Šleseru. Līdzīgu motīvu vadīts, Jaunais laiks (JL) par saraksta līderi izvēlējās E.Jaunupu, kuru kolēģi raksturo kā spējīgu komandas veidotāju un arī kopā saturētāju, kas jo svarīgi būšot pēc vēlēšanām, kad LPP/LC ar sev raksturīgām metodēm, iespējams, vēlēšoties paplašināt frakciju ar pārbēdzējiem. "Edgars ir ne tikai talantīgs argumentētājs, viņš pārstāv jauno un eiropeisko domāšanu. Šlesers vēlas būt Krievijas tipa līderis, bet mēs vēlamies teikt, ka Rīga nav Krievija," Dienai sacīja JL valdes loceklis Artis Kampars.

Tas, ka SC pēkšņi medijos kā mēra kandidātu nominē arī Sergeju Dolgopolovu, varētu radīt iespaidu, ka šī apvienība varbūt patiešām nav noskaņota vadīt Rīgu, bet galvgalī izvirza cilvēkus, kas nodrošinātu tai lielāku atbalstu. Ja LPP/LC pēc vēlēšanām vienojas ar SC, tad A.?Šlesera izredzes gūt ietekmīgas pozīcijas pašvaldībā nešķiet tik neticamas. Viens no SC līderiem Jānis Urbanovičs, lūgts konkretizēt, kurš ir SC mēra kandidāts, Dienai sacīja, ka SC piedāvājot līderu tandēmu, kurā apvienota jaunība un pieredze. Taču viņš arī aicināja neiespaidoties no nominētajiem sarakstu līderiem, bet sagaidīt, kad būs zināmi ievēlēto deputātu vārdi. "Mēs varam sadarboties ar visiem. Vai es to darīšu — man ir lielas šaubas," teica J.Urbanovičs, atbildot uz vaicāto par iespējamo atbalstu A.Šleseram. J.Urbanovičs atzina: "Šleseram ir cīņas spars, pulka naudas un profesionāla pieeja, jo Stendzeniekam [Ērikam] ir precīza nojauta, kas kurā brīdī ir vajadzīgs. Vienīgi KNAB var viņu nobremzēt, sapētot Satiksmes ministrijas apcirkņos trūkumus." SC pārstāvis arī norādīja, ka kampaņa Rīgā atšķirsies no cīņas reģionos, kur ir vietējie mediji un televīzijas, bet sacensība Rīgā vairāk līdzinās tai, kāda notiek par vietām Saeimā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas