Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Brigmanis: Mums nenāk par sliktu, ka Sprūdžs tur ņemas, Lembergam radot papildus mocekļa tēlu

Cīņu ar Ventspils domes priekšsēdētāju Aivaru Lembergu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) ir uzsācis kopā ar savām juristēm, pilns apņēmības tajā uzvarēt un panākt A. Lemberga atstādināšanu no amata. Reformu partijas (RP) valde un frakcija par šo ieceri tikusi informēta, un partija noskaņota atbalstīt savu kolēģi - to, ka pievārēt tik spēcīgu pretinieku nebūs viegli, apzinās arī E.

Sprūdžs. Pagaidām publiskajā telpā viņš no A. Lemberga neatpaliek un arī otrdien LNT rīta raidījumā 900 sekundes, nosaucot Ventspils domes priekšsēdi par «augoni pašvaldību sistēmā», paziņoja: «Lemberga kunga laiks ir beidzies. Šī ēra Latvijā ir beigusies. Jums jāsaņem taisnīgs sods.»

Koalīcijas partiju Vienotības un Visu Latvijai!-TB/LNNK līderi strīdā vairāk noskatās no malas. Gan Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, gan VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs, bijušais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš apgalvoja, ka par E. Sprūdža aktivitāti uzzinājuši no medijiem. «Tās ir ministra tiesības,» teica G. Bērziņš, lūgts izteikties par pašvaldības pārraugošā ministra ieceri atstādināt A. Lembergu. Cits šī politiskā spēka bijušais tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs sacīja, ka ZZS un RP politiskajā strīdā iejaukties nevēlas, un tas arī neesot politiķu uzdevums vērtēt šo situāciju - Saeimas deputātu kompetencē būtu lemt par kādas pašvaldības atlaišanu, kas šajā gadījumā nav ierosināts. RP priekšsēža vietnieks Edgars Rinkēvičs arī bija atturīgs, ko skaidroja ar atrašanos ārpus valsts, kur viņam neesot pieejama pietiekama informācija. Taču partijas atbalstu kolēģim E. Rinkēvičs solīja.

Doma atstādināt A. Lembergu ministram radās pēc tam, kad Ģenerālprokuratūra viņu lūdza sniegt atzinumu, vai A. Lembergs nav nodarījis kaitējumu pašvaldībai, tās iedzīvotājiem, viņu interesēm un valstij kopumā, jo ir nonācis interešu konfliktā, piedaloties ap 350 lēmumu pieņemšanā par vismaz 25 tādu komersantu darbību Ventspilī un Ventspils brīvostā, kur patiesais labuma guvējs varētu būt viņš vai viņa ģimenes locekļi. E. Sprūdžam šie fakti šķiet pietiekams arguments, lai rīkotos pēc tam, kad būs saņemts A. Lemberga paskaidrojums. Tas A. Lembergam bija jāsniedz līdz pirmdienas vakaram, taču E. Sprūdžs 900 sekundēs teica, ka pagaidīšot vēl pāris dienu, ja gadījumā paskaidrojumi tiekot sūtīti ierakstītā vēstulē pa pastu. Pagaidām nav īsti skaidrs, kas A. Lemberga dzīvē mainīsies, ja E. Sprūdžs būs spēris šo izšķirošo soli - likums dod viņam tiesības atstādināt mēru no amata pienākumu pildīšanas. A. Lembergs jau tagad nepilda domes priekšsēdētāja pienākumus, jo kriminālprocesā viņam kā drošības līdzeklis ir piemērota atstādināšana no amata pienākumu pildīšanas, informē Ventspils domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Jānis Vītoliņš, kurš tagad veic pašvaldības vadītāja darbu. «Kriminālprocesa ietvaros personai tiek liegts pildīt pienākumus. Likumā par pašvaldībām persona tiek atstādināta no amata kopumā,» informēja ministra pārstāvji.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (Vienotība) pieļauj, ka ministra pienākums ir atstādināt pašvaldības vadītāju, ja viņa rīcībā ir fakti par nelikumīgu rīcību. Arī A. Latkovskis tic, ka «agri vai vēlu būs arī notiesājošs spriedums». Taču viņš arī atgādina, kā savulaik beidzās ekonomikas ministra Krišjāņa Kariņa (Vienotība) cīņa ar A. Lembergu, kas iegāja vēsturē kā Ojāra Grinberga lieta ar Ventspils mēra uzvaru, kuru viņš vēlāk piesauca pie katras izdevības. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis atzīst: «Mums nenāk par sliktu, ka viņš tur ņemas, Lembergam radot papildus mocekļa tēlu.» No šīs kaujas ieguvēji būšot abi - gan A. Lembergs, gan E. Sprūdžs, kura vēlētājiem varētu būt pieņemama karošana ar A. Lembergu. Sanāk, ka zaudētāji būs Vienotība un VL-TB/LNNK, kam karotāji var atņemt atbalstītājus. Par nelikumīgu rīcību ar pašvaldības finansēm vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) 2011. gadā atstādināja Ādažu novada domes priekšsēdi Normundu Breidaku, kura amatu tagad veic pienākumu izpildītājs. Par Teritorijas plānošanas likuma nepildīšanu, nenodrošinot plānojuma izstrādi, bijušais pašvaldību ministrs Edgars Zalāns (TP) īsi pirms 2009. gada pašvaldību vēlēšanām atstādināja desmit pašvaldību vadītājus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas