Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

CVK apstiprina 14.Saeimas vēlēšanu rezultātus

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) pirmdien apstiprināja 14.Saeimas vēlēšanu rezultātus.

Vēlēšanās labāko rezultātu sasniedza "Jaunā vienotība" (JV), kura 14.Saeimā ieguvusi 26 mandātus, tai seko Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ar 16, "Apvienotais saraksts" (AS) ar 15, Nacionālā apvienība (NA) ar 13, "Stabilitātei!" (S!) ar 11, "Progresīvie" ar 10 un "Latvija pirmajā vietā" (LPV) ar deviņiem mandātiem.

JV vēlēšanās saņēma 173 425 jeb 18,97% balsu, ZZS ieguva 113 676 jeb 12,44% atbalstu, AS 100 631 jeb 11,01% balsu, NA 84 939 jeb 9,29% atbalstu, "Stabilitātei!" 62 168 jeb 6,8% balsu, LPV 57 033 jeb 6,24% balsu un "Progresīvie" 56 327 jeb 6,16% atbalstu.

Kā pirmā aiz 5% barjeras palika un Saeimā neiekļuva AP, kura saņēma 45 452 jeb 4,97% atbalstu, kurai seko "Saskaņa" ar 43 943 ar 4,81% atbalstu.

Vēlēšanās saņemts derīgo zīmju kopskaits aploksnēs ir 903 639. Vēlēšanās konstatētas arī 10 380 vēlēšanu aploksnes bez derīgām zīmēm, piemēram, tāpēc ka aploksne bija tukša vai tajā bija ieliktas dažādu sarakstu vēlēšanu zīmes.

Kā aģentūru LETA informēja CVK pārstāvis Raivis Zeltīts, 14.Saeimas vēlēšanās kopumā piedalījās 916 368 jeb 59,41% balsstiesīgo pilsoņu. No tiem ārvalstīs nobalsoja 26 146 jeb 16,13% no ārvalstīs reģistrēto vēlētāju skaita vēlēšanu dienā.

14.Saeimas vēlēšanās tika saņemtas 914 022 derīgas vēlēšanu aploksnes. Ar tukšu vēlēšanu aploksni nobalsojuši 6534 vēlētāju.

95 vēlēšanu aploksnēs bijušas saplēstas vēlēšanu zīmes, septiņās aploksnēs - cita vēlēšanu apgabala zīmes. 3744 vēlētāji vēlēšanu aploksnē ievietojuši vairākas atšķirīga satura vēlēšanu zīmes, kā rezultātā neviena no šīm zīmēm nebija līdzskaitāma.

Atbilstoši Satversmei 14.Saeimai uz pirmo sēdi jāsanāk novembra mēneša pirmajā otrdienā - šogad 1.novembrī, kad arī izbeidzas 13.Saeimas pilnvaras, norāda CVK.

Vēlēšanu rezultāti sešu mēnešu laikā CVK ir jāizdod atsevišķā izdevumā, kam jābūt pieejamam valsts bibliotēkās.

No JV Saeimā ievēlēti Krišjānis Kariņš, Edgars Rinkēvičs, Andrejs Judins, Inese Lībiņa-Egnere, Hosams Abu Meri, Arvils Ašeradens, Zanda Kalniņa-Lukaševica, Anda Čakša, Ainars Latkovskis, Rihards Kozlovskis, Inga Bērziņa, Andrejs Ceļapīters, Raimonds Čudars, Mārtiņš Daģis, Dāvis Mārtiņš Daugavietis, Mārtiņš Felss, Inese Kalniņa un Irma Kalniņa.

Tāpat no JV parlamentā ievēlēti Jānis Patmalnieks, Uģis Rotbergs, Evika Siliņa, Agnese Krasta, Anna Rancāne, Jānis Skrastiņš, Zane Skujiņa un Agita Zariņa-Stūre.

ZZS nākamajā Saeimā pārstāvēs Armands Krauze, Augusts Brigmanis, Viktors Valainis, Uldis Augulis, Andris Bērziņš, Anita Brakovska, Gundars Daudze, Juris Jakovins, Līga Kļaviņa, Līga Kozlovska, Gunārs Kūtris, Daiga Mieriņa, Harijs Rokpelnis, Andrejs Vilks, Kaspars Melnis un Jānis Vucāns.

AS pārstāvji nākamajā parlamenta sasaukumā būs Edvards Smiltēns, Raimonds Bergmanis, Māris Kučinskis, Edgars Tavars, Ingmārs Līdaka, Česlavs Batņa, Atis Deksnis, Andris Kulbergs, Lauris Lizbovskis, Didzis Šmits, Juris Viļums, Linda Matisone, Igors Rajevs, Māris Sprindžuks un Aiva Vīksna.

No NA nākamajā parlamenta sasaukumā strādās Raivis Dzintars, Ināra Mūrniece, Ilze Indriksone, Nauris Puntulis, Artūrs Butāns, Jānis Dombrava, Jānis Grasbergs, Aleksandrs Kiršteins, Rihards Kols, Uģis Mitrevics, Edvīns Šnore, Edmunds Teirumnieks un Jānis Vitenbergs.

No "Stabilitātei!" saraksta Saeimā ievēlēti Aleksejs Rosļikovs, Svetlana Čulkova, Glorija Grevcova, Iļja Ivanovs, Igors Judins, Jefimijs Klementjevs, Dmitrijs Kovaļenko, Nataļja Marčenko-Jodko, Viktorija Pleškāne, Viktors Pučka un Nadežda Tretjakova.

No "Progresīvajiem" 14.Saeimā strādās Kaspars Briškens, Skaidrīte Ābrama, Edmunds Cepurītis, Antoņina Ņenaševa, Leila Rasima, Jana Simanovska, Andris Sprūds, Andris Šuvajevs, Atis Švinka un Edgars Zelderis.

No LPV parlamentā ievēlēti Ainārs Šlesers, Oļegs Burovs, Mārcis Jencītis, Kristaps Krištopans, Vilis Krištopans, Linda Liepiņa, Ramona Petraviča, Ričards Šlesers un Edmunds Zivtiņš.

Saeimas vēlēšanas izrādījās "liktenīgas" valdošajā koalīcijā ietilpstošajiem politiskajiem spēkiem "Attīstībai/Par" un "Konservatīvajiem", kā arī krievvalodīgo elektorāta ilggadējai līderei "Saskaņai", kas nespēja pārvarēt 5% vēlēšanu barjeru un ir palikuši ārpus nākamā parlamenta sasaukuma.

CVK ir noraidījusi līdz šim saņemtās sūdzības saistībā ar vēlēšanu rezultātiem, tajā skaitā kopā četru partijas "Saskaņa" un partijas "Tautas varas spēks" deputāta amata kandidātu sūdzības.

Augstākā tiesa pēc "Saskaņas" lūguma ir ierosinājusi lietu par CVK lēmumu, ar kuru tā atteica pārskaitīt par sarakstu "Saskaņa" 14.Saeimas vēlēšanās nodotās vēlēšanu zīmes, aģentūru LETA informēja tiesā.

Ziņa papildināta 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas