Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Delna: Rozentālei nav reformu veikšanai nepieciešamās labās reputācijas

Saviedrība par atklātību _Delna _uzskata, ka Tautas partijas kandidāte veselības ministra amatam Baiba Rozentāle diskreditēs valdības vēlmi godprātīgi   reformēt   veselības   aprūpes   sistēmu   krīzes   apstākļos un mazinās sabiedrības uzticību valdības spējai godprātīgi atrisināt problēmas veselības aprūpes sistēmā. _Delnas _direktore Laura Miķelsone uzskata, ka brīdī kad sabiedrības uzticība valdībai ir   ļoti   zema, kandidātu labai reputācijai ir īpaši liela nozīme, bet B.Rozentālei tādas neesot.

Delna atsaucas uz B.  Rozentāles darbību Latvijas Infektoloģijas   centra   (LIC) direktores   amatā. Vairākkārt esot izteiktas aizdomas, ka B. Rozentāle ar savu darbību veicinājusi vakcīnu   un   zāļu   iegādi   no   uzņēmumiem,   no   kuriem   saņēmusi   atlīdzību   par sniegtajiem   pakalpojumiem,   bet Valsts   kontrole   secinājusi,   ka  B.Rozentāle nelikumīgi   izmaksājusi   prēmijas  LIC darbiniekiem kopumā 153 515 latu apmērā, norāda Delna. Tāpat plašsaziņas līdzekļos iepriekš izskanējis, ka LIC vadītāja B.Rozentāle, vadot   Imunizācijas   valsts   padomi,   konsultējusi   valsti   par   vakcīnām   un saņēmusi naudu no firmas, kas tās ražo. B.Rozentāle vairāku gadu garumā par lekciju   vadīšanu   saņēmusi   naudu   no   vienas   no   lielākajām   vakcīnu   tirgus kompānijām GlaxoSmithKline (GSK), uzsver Delna. Tā izpētījusi, ka VID pieejamās amatpersonu deklarācijas liecina, ka B. Rozentāle, lasot lekcijas un sniedzot konsultācijas, ar GSK sadarbojusies vismaz piecus gadus (no 2000. līdz 2006.gadam).

Delna atsaucas arī uz pētījumu laikrakstā Diena. Avīze savulaik izpētīja, ka LIC vismaz   piecus   gadus   pārmaksā par zālēm, ilgstoši ļaujot nopelnīt vienai firmai. Izdevums norāda uz HIV/AIDS zāļu iepirkuma konkursu sistēmas vājām vietām, kas liecinot, ka valsts kompensētos medikamentus varētu iepirkt arī lētāk, lai gan pašlaik valsts pārmaksā par zālēm, lielāko daļu HIV/AIDS pacientiem nepieciešamo zāļu iepērkot no uzņēmuma „Jelgavfarm”, kas Latvijā izplata GSK ražotos medikamentus.

Ceturtdien intervijā Latvijas televīzijas 100.pantā B.Rozentāle apgalvoja, ka prēmiju izmaksāšana darbiniekiem notikusi likumīgi. B.Rozentāle saņēmusi atļauju no Veselības ministrijas valsts sekretāra un valdības atļaujau, ka materiālo stimulēšanu var veikt tikai no maksas pakalpojumiem iekasētās naudas. “Mums nav nekādu vadības līgumu, tā ir materiālā stimulēšana,” intervijā uzsvēra B.Rozentāle. Viņa sacīja, ka sev “nekad mūžā neesmu izmaksājusi prēmiju”.

Komentējot naudas saņemšanu no firmas, kas Latvijā izplata vakcīnas, viņa stāstīja, ka pētījumus, kas veikti  Infektoloģijas centrā, vienmēr sponsorē jaunie zāļu ražotāji. “Nekad neesmu saņēmusi naudu no ne vienas farmācijas firmas, bet, kas attiecas uz mūsu centra klīniskajiem pētījumiem, kur esmu piedalījusies kā pētniece un vadošā pētniece, tos vienmēr sponsorē tas, kas šo medikamentu ir ražojis un tikai tad tas paklaujas reģistrācijai. No zāļu firmām, es nekad neesmu saņēmusi naudu.”

Savukārt, paskaidrojot lekciju lasīšanu, B.Rozentāle teica, ka darbojas ekspertu padomē, kas strādā no darba brīvajā laikā un sniedz padomus. Viņa uzsvēra, ka nekad neviena kompānija konkursos nestartē, jo valstī zāļu tirdzniecība ir veidota tā, ka zāles piedāvā lieltirgotavas. Tās zāles ņem no medikamentu ražotājiem. Man neviens nekad nav teicis, ka esmu lobējusi farmācijas firmas, uz jautājumu, kāpēc ir tāds viedoklis, atbildēja B.Rozentāle. Konkursus regulē likums, viņa uzsvēra.

“Šodien mēs būtu ļoti pateicīgi, ja Latvijas valstij būtu nauda un mēs varētu noslēgt priekšlīgumu ar kādu no oriģinālzāļu ražotājiem par jaunās pretgripas vakcīnas iegādi. Vecās Eiropas Savienības naudas ir iemaksājušas naudu par vakcīnu, kura vēl nav izgājusi reģistrāciju.”

Top komentāri

nozares eksperti
n
26.06.2009. Esam par Baibu Rozentāli Veselības ministres amatā! Veselības nozares Stratēģijas padome un Slimnīcu biedrība izsaka gandarījumu par valdības vadītāja konsekvenci attiecībā uz veselības ministra kandidatūras izvēli: kā bija apņēmies - nozares ministru izvēlēties no augstu profesionāļu vidus - Valdis Dombrovskis ir atbalstījis Tautas partijas piedāvājumu šajā amatā virzīt Latvijas Infektoloģijas centra direktori profesori Baibu Rozentāli. Uzskatām, ka šī izvēle ir optimāla - Baiba Rozentāle ir ne tikai augsta profesionāle, kas aizvadītajos 8 gados veiksmīgi vadījusi Latvijas infektoloģijas centru, viņai ir arī maģistra grāds biznesa administrācijā. Lielu darbu profesore ieguldījusi Latvijas Ārstu biedrības Sertifikācijas padomes vadībā - nodrošinot ārstu nepārtrauktu profesionālās kvalifikācijas izaugsmi. Kopā ar mums strādājot pie VM izveidotajā nozares Stratēģijas padomē un rotācijas kārtībā – arī tās vadībā, labi atklājies viņas organizatores un arī politiķes talants – vadīt rezultatīvas sarunas un spēja redzēt procesus perspektīvā. Tāpēc varam ar pārliecību sacīt, ka profesores Baibas Rozentāles vadībā mūsu nozarē turpināsies līdzšinējo reformu realizācija un tiks nodrošināta iepriekš padarītā darba pēctecība. Tas, ka B.Rozentāle jau tagad redz, kā organizēt darbu un kā veikt administratīvo resursu optimizāciju, ļauj secināt, ka tiks izveidota darbspējīga sistēma, kas palīdzēs realizēt arī sekmīgāku nozares ekonomisko politiku. Profesors Jānis Gardovskis – RSU rektors, nozares Stratēģijas padomes vadītājs Jevgēnijs Kalējs – Slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētājs Profesors Viesturs Boka – VSIA „Austrumu Slimnīca” valdes priekšsēdētājs Docente Dace Rezeberga – RSU Ginekoloģijas katedras vadītāja Docents Dzintars Mozgis – Bērnu Klīniskās Universitātes slimnīcas vadītājs Ilga Vēvere –LOC Staru bloka vadītāja vietniece Renāte Pupele – Valsts vienotā Neatliekamā medicīniskā dienesta vadītāja Juris Bārzdiņš – Liepājas reģionālās slimnīcas vadītājs Aivars Zdanovskis – Daugavpils reģionālās slimnīcas vadītājs Oskars Velmers - VSIA „Austrumu Slimnīca” valdes loceklis Arnolds Atis Veinbergs – Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Pētījums: HIV/AIDS ārstēšana Latvijā dārgākā Baltijā. Žurnālistes Ingas Spriņģes pētījums

DELNAS dosjē par Baibu Rozentāli


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas