Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Demakova iesniedz demisijas rakstu, TP to respektē

Tautas partija respektē savas kolēģes Helēnas Demakovas lēmumu un, konsultējoties ar kultūras darbiniekiem, apspriedīs arī viņas ierosinājumu Kultūras ministrijas vadību turpmāk uzticēt uzņēmējam un aktierim Jurim Žagaram, Dienai sacīja TP valdes loceklis Māris Kučinskis. Taču šonedēļ lēmumu partija, visticamāk,  nepieņems, nākamajā nedēļā to skatot jau kontekstā ar premjera Ivara Godmaņa piedāvājumu samazināt ministriju skaitu.

Kā zināms, viens no priekšlikumiem paredz Kultūras ministrijas apvienošanu ar Izglītības un zinātnes ministriju. H.Demakova varot kādam patikt, vai nepatikt, bet nenoliedzami «viņa kultūras dzīvē ir atstājusi paliekošu iespaidu un spērusi lielu soli uz priekšu,» uzskata M.Kučinskis.

Premjers, paredzams, tikai rīt paziņos, vai pieņem H.Demakovas demisiju. Viņš vēl nav saņēmis oficiālu ministres pamatojumu amatu atstāt, žurnālistiem sacīja valdības vadītāja preses sekretārs Edgars Vaikulis.

Diena jau rakstīja, ka Kultūras ministre H.Demakova (TP) pirmdien iesniedza demisijas rakstu premjeram Ivaram Godmanim (LPP/LC). Savā vietā viņa ieteikusi aktieri un uzņēmēju Juri Žagaru. Demisijas rakstā viņa norāda, ka atkāpjas no amata jau šodien - 12. janvārī. Viņa arī paziņojusi, ka neatjaunos Saeimas deputāta mandātu un nekandidēs tuvējās pašvaldības un Eiroparlamenta vēlēšanās.

H.Demakova uzskata, ka šajos apstākļos, kad publiski izskan “liberālajā ideoloģijā sakņotas, bezatbildīgi plašas kultūras institūciju, piemēram, desmitiem muzeju apvienošanas un pārprastas optimizācijas idejas”, viņa nevar uzņemties atbildību par Kultūras ministrijas darbu, jo veselības stāvoklis liedz viņai pilnvērtīgi strādāt.

H.Demakova aicina Tautas partijas valdi iespējami īsā laikā izvirzīt jaunu kultūras ministra kandidātu. “Tam ir jābūt cilvēkam ar nacionālu un politiski konservatīvu stāju, taču ar lielu autoritāti kultūras cilvēku vidē un pierādītām nopietna, moderna kultūras menedžera spējām,” uzskata H.Demakova. Viņa uzskata, ka šis amatam piemērotākais ir Tautas partijas biedris, uzņēmējs, aktieris, Cēsu mākslas festivāla dibinātājs, Cēsu pilsētas domnieks un jau vairākus mēnešus arī H.Demakovas padomnieks Juris Žagars.

"Esmu gatavs apsvērt, bet atbildēt pašlaik ir grūti," aģentūrai BNS sacīja J.Žagars, piebilstot, ka arī viņam šī ziņa "ir svaiga" un pagaidām vēl nav bijis iespēju to kārtīgi apdomāt. Tomēr viņš arī atzina, ka Demakovai uz jautājumu, vai viņš piekristu kandidēt uz kultūras ministra amatu, esot atbildējis apstiprinoši. "Ir brīži, kad kaut kas ir jādara. Ja esmu izvirzīts no Helēnas [Demakovas] komandas šim amatam, kas ir piedāvājums viņas slimības dēļ, būtu nevīrišķīgi un negodīgi teikt nē," sacīja Žagars.

H.Demakova uzskata, ka šo piecu gadu laikā viņas galvenais panākums ir tas, ka kultūras joma Latvijā piecu gadu laikā no „bārenītes” un „lūdzējas” ir padarīta par nozari, kurai tiek “atvēlēta Eiropas nacionālai valstij atbilstīga valsts finansējuma daļa”. Kopumā ir skaidrs, ka kultūras nozares uzkrātā kapacitāte ir pietiekama, lai ar iespējami mazu risku pārdzīvotu pašreizējo budžeta krīzi, uzskata H.Demakova. Viņai nav šaubu, ka arī lielie kultūras infrastruktūras projekti būs īstenoti, pievienojot valsts aģentūru „Jaunie „Trīs brāļi”” (J3B) valsts kapitālsabiedrībai „Valsts nekustamie īpašumi”.

H.Demakova arī neatjaunos Saeimas deputāta mandātu un nekandidēs ne pašvaldību, ne Eiropas Parlamenta vēlēšanās, teikts ministres paziņojumā.

Diena jau iepriekš rakstīja, ka ministrei ir kaula locītavas iekaisums, kādēļ, iespējams, būs jāārstējas vairākus mēnešus. Slimība saasinājusies pēc nesen gūtas traumas. H.Demakova saslima šā gada sākumā. Viņa nav sniegusi publiskus komentārus par J3B rīcību gada nogalē noslēdzot 6 miljonus latu vērtu līgumu par Rīgas koncertzāles projektēšanu.

(papildināta ar 2.rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Kultūras ministre dodas uz Parīzi; komentārus žurnālistiem nesniedz

TP valde cer, ka Demakova neatkāpsies no ministres amata

Rubenis: Demakova spējusi izmantot politisko aizmuguri

Likvidēs aģentūru "Jaunie Trīs brāļi"

Koalīcija sāk vērtēt ministriju un valsts iestāžu skaita samazināšanu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas