Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Demonstrāciju vilnis izplatās Sīrijā

Tuvo Austrumu zemē jau nedēļu nerimst protesti pret valsts vadītāja Bašara al Asada režīmu, kurš, solot daļēju prasību apmierināšanu, turpina ar varu apspiest pēc brīvības saucošos nemierniekus, sestdien vēsta laikraksts Diena.

Desmitiem tūkstošu cilvēku piektdien izgāja ielās ne vien Deras pilsētā, kas līdz šim bijis vienīgais nemieru centrs, bet arī galvaspilsētā Damaskā un citviet, lai pieprasītu režīma stingrā diktāta maiņu un pieminētu bojāgājušos, kuru dzīvību trešdien dzēsuši varas spēki Derā. Ziņas par upuru skaitu atšķiras: vara oficiāli atzinusi, ka miruši 10, bet protestētāji uzstāj, ka upuru skaits ir daudz lielāks.

Sīrijas vara, kas nepieredzētajos nemieros vaino "ārzemju spēkus", līdz šim ir lietojusi vardarbību, lai apspiestu neapmierinātību iedzīvotāju vidū. Kā norāda AP, tuvākās dienas būs izšķirošs pārbaudījums līderim, kurš spēris soli pretim demonstrantiem, piekrītot veikt politiskās reformas, tostarp atcelt 1963. gadā ieviesto ārkārtas situāciju, kas ļauj varai arestēt un apcietināt cilvēkus bez tiesas sprieduma. Taču tagad, kad bailes no varas represijām ir pārvarētas, daudzi aktīvisti uzsvēruši, ka ar to ir par maz. "Mēs neaizmirsīsim Daras upurus," kāds nemiernieks norādījis AP. "Ja viņi domā, ka tas mūs apklusinās, viņi maldās."

Vara arī ziņojusi, ka it visi pēdējās dienās arestētie esot atbrīvoti, lai gan par apgalvojuma patiesumu vienprātības nav. Cilvēktiesību organizācija Amnesty International pēc trešdienas nemieriem norādījusi, ka aizturēti tuvu simtam aktīvistu, taču piektdien medijos tika ziņots par jauniem arestiem un nāves gadījumiem.
Demonstrācijas piektdien uzvirmoja arī Jemenā, kur desmitiem tūkstošu cilvēku pieminēja nemieru upurus, bet valsts galva solīja varu nodot "drošās rokās".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas