Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Deputāti ar LM pārrunās iespēju mīkstināt pensiju samazinājumu strādājošiem pensionāriem

****Parlamentārieši otrdien tiksies ar Labklājības ministrijas (LM) pārstāvjiem, lai pārrunātu valdības deklarācijā iekļauto nosacījumu izpildi labklājības jomā, kā arī diskutētu par iespēju tomēr mīkstināt vasarā pieņemto lēmumu par kraso pensiju samazinājumu visiem strādājošajiem pensionāriem.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (Tautas partija) pastāstīja, ka deputātiem pēdējo mēnešu laikā radušās daudzas neskaidrības un jautājumi, par ko tautas kalpi no LM vēlētos saņemt skaidrojumu.

Viņa norādīja, ka ministrijas pārstāvji ir lūgti uz sēdi sagatavot arī pārskatu par dažādām labklājības jomas aktualitātēm, bet diskusijā parlamentārieši iecerējuši koncentrēties uz nodarbinātības jautājumiem.

"Runāsim par visu - gan pensijām, gan pabalstiem un arī nodarbinātību. Esam dzirdējuši, ka gan Latgalē, gan Vidzemē atsevišķos novados ļoti enerģiski uzņemta programma par bezdarbnieku nodarbināšanu pašvaldībās, piešķirot 100 latu stipendiju. Vēlamies uzzināt, kāda ir kopaina visā republikā," sacīja Barča un pauda, ka LM lūgta apkopot šos datus.

Barča arī atgādināja, ka, pavasarī koalīcijas partijām parakstot vienošanos par jaunajā valdībā īstenojamajiem mērķiem, tika izvirzīti uzdevumi, kuri patlaban ne gluži pienācīgi tiek pildīti.

"Deklarācijas 12.punkts ir veltīts visai labklājības jomai, un tur iekļauts punkts, ka Labklājības ministrija nekavējoties sāks pastiprināt Valsts darba inspekcijas darbu," atgādināja deputāte, vēršot uzmanību uz to, ka patlaban tieši šai iestādei līdzekļi tiek atņemti un līdz ar to rodas šaubas par turpmākajām iespējām kontrolēt nelegālo nodarbinātību.

Komisijas priekšsēdētāja vēl piebilda, ka deputāti rosinās arī diskusiju par vasarā piemēroto pensiju samazinājuma mīkstināšanu strādājošajiem pensionāriem.

Atgādinot, ka ceturtdien parlaments vienprātīgi atbalstīja komisijas izstrādāto likumprojektu, kas atsauca pensiju samazinājumu strādājošajiem pensionāriem ar beztermiņa invaliditāti, Barča minēja, ka deputāti arī kopumā šo samazinājumu par 70% uzskata par nesamērīgu.

"Visiem [strādājošajiem] pensionāriem šis 70% samazinājums ir nesamērīgs," uzsvēra deputāte, atgādinot par parlamentā teju izvērtušos skandālu, kad komisijas priekšlikums par samazinājuma mīkstināšanu līdz 50% netika pieņemts, jo iesniegšanas termiņu tautas kalpi nokavēja par pāris minūtēm.

"Ministrija ir par to brīdināta un pašlaik gatavojas sarunai," noslēgumā piebilda parlamentāriete.

Lai iespējami plašāk izvērtētu visus šos jautājumus, deputāti nolēmuši sarīkot Sociālo un darba lietu komisijas un Sociālās drošības apakškomisijas kopsēdi.

Uz sēdi aicināti LM pārstāvji, par kuriem patlaban zināms, ka ierasties noteikti plānojis valsts sekretārs Ringolds Beinarovičs.

Jau vēstīts, ka jūnijā Saeima pieņēma īpašu likumu pensiju un pabalstu regulējumam līdz 2013.gadam, nosakot pensiju samazinājumu visiem pensionāriem par 10%, bet strādājošajiem pensionāriem - par 70%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasaule patlaban padevusies principam "nauda nesmird"

Par to, kādus secinājumus Rietumiem izdarīt no Volodimira Zelenska piedāvātā miera plāna, kā uztvert ļaunuma parādi, ko pie sevis BRICS valstu samitā sapulcējis Vladimirs Putins, un Čečenijas...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas