Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Deputāti konceptuāli atbalsta VM budžetu 2024.gadam

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā deputāti šodien konceptuāli atbalstīja Veselības ministrijas (VM) budžetu 2024.gadam un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026.gadam.

VM valsts sekretāra vietnieks finanšu jautājumos Boriss Kņigins atgādināja, ka nākamajā gadā veselības aprūpes pakalpojumiem plānots novirzīt 275 miljonus eiro, kā rezultāta kopumā paredzētais budžets būs 1,896 miljardu eiro apmērā. Finansējums paredzēts, lai uzlabotu kompensējamo zāļu pieejamību, iekļaujot jaunus medikamentus, mazinātu gaidīšanas rindas uz izmeklējumiem un medicīniskajām procedūrām, kā arī citiem pasākumiem.

Paredzēts noteikt, ka veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības un kvalitātes uzlabošanai finansējums 275 miljonu eiro apmērā 2024.-2026.gadam ik gadu rezervēts budžeta resorā.

No 1.janvāra sākotnēji tiks novirzīts finansējums 167,3 miljonu eiro apmērā, no kuriem 75,6 miljoni eiro paredzēti mediķu algai, izglītībai, 48,1 miljons eiro paredzēts pakalpojumu pieejamībai, bet 21 miljons eiro - kompensējamiem medikamentiem. Vēl 12 miljoni eiro plānoti mātes un bērna veselībai, 9,6 miljoni eiro pakalpojumiem onkoloģijā, bet viens miljons - psihiskās veselības uzlabošanai, sabiedrības veselības veicināšanas pasākumiem un citiem.

Tāpat no minētājiem 275 miljoniem eiro šobrīd rezervēti 107,7 miljoni eiro, kas paredzēti pakalpojumu pieejamībai, slimnīcu tīkla attīstībai, tarifiem, laboratorisko pakalpojumu apmaksai atbilstoši nepieciešamībai, jauniem medikamentiem, digitālās transformācijas uzlabošanai un pārvaldībai, nozares kapacitātei.

Kņigins norādīja, ka, piešķirot finansējumu 167,3 miljonu eiro apmērā jau no 1.janvāra, ārstiem pieaugs alga par 221 eiro, aprūpes personālam par 85 eiro, atbalsta personām - par 60 eiro, bet pārējiem darbiniekiem 40 eiro apmērā.

Tāpat rezultātā būs pieejamāki un kvalitatīvāki pakalpojumi. Tas ļaušot, piemēram, palielināt papildus ambulatoro izmeklējumu skaitu, veikt aptuveni 7500 papildu manipulācijas un izmeklējumu un citus pasākumus.

Vēl būs pieejama plašāka vakcinācijas programma bērniem, nodrošināta kontracepcija 120 riska grupas sievietē, kā arī tiks izveidota sistēma, lai nodrošinātu reproduktīvā materiāla saglabāšanu 170 pacientiem.

Vienlaikus onkoloģijas jomā tiks pārskatīti biopsijas tarifi un ieviesti pacientu koordinatori, samazinātas gaidīšanas rindas pēc diagnozes noteikšanas, savukārt psihiskās veselības jomā 40 pacientiem tiks sniegti mobilās psihiatriskās komandas aprūpe mājās, vēl 120 pacientiem - agrīnas intervences programma pēc akūtiem psihiskiem traucējumiem. Tiks izveidots arī kompetences centrs antimikrobiālās rezistences jomā, kā arī no 1.maija darbu sāks atkarību konsultatīvais tālrunis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas