Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Deputāti Lieldienas svinēs ģimenes lokā

Liela daļa deputātu šogad Lieldienas plāno sagaidīt ģimenes lokā, rīkojot tradicionālās olu kaujas un atsevišķos namos gaidot ciemā arī Lieldienu Zaķi, liecina aģentūras BNS veiktā tautas kalpu aptauja.

Partijas LPP/LC Saeimas frakcijas vadītājs Andris Bērziņš apliecināja, ka šogad Lieldienas, kā ierasts, svinēs kopā ar ģimeni.

"Mēs olas neripinām, mēs sitamies," runājot par svētku gaidīšanas tradīcijām savā namā, pastāstīja Bērziņš, atzīstot - viena absolūta uzvarētāja olu kaujās gan parasti neesot. "Kā kuro reizi - tādas absolūtas uzvaras laikam nav bijis nevienam, jo viens pret vienu atsitas, bet nākamais jau to olu sadauza," viņš skaidroja, uzsverot arī, ka tāpat uzvara šajā sacensībā noteikti nav galvenais. Turklāt, ja tradīcijas ievērotu precīzi, tad šim uzvarētājam vajadzētu arī apēst visas sasistās olas, bet tad jau "tas viens varētu pārsprāgt no ēšanas".

Bērziņu namā iekoptas arī vairākas olu krāsošanas metodes - tās tiek gan vārītas sīpolu mizās, gan melleņu sulā, pietinot klāt arī dažādas lapiņas un skujas, kuras iepriekš tiek salasītas mežā. "Es, piemēram, esmu atklājis, ka sieviešu zeķubikses ir viens no labākajiem iesaiņojumiem olām - lapiņa stingri piespiežas un ļoti smuks rakstiņš sanāk," deputāts dalījās savos olu krāsošanas tehnikas noslēpumos.

Tāpat Lieldienās, ja ciemos brauc mazbērni, Bērziņu namā viesojoties arī Zaķis, kuru pašu gan ieraudzīt parasti neizdodoties, bet viņa atstātās olas gan dārzā varot atrast.

Arī Bērziņa partijas biedrs Dzintars Jaundžeikars svētkus svinēs mājās, ēdot olas. "Nē, šūpoties gan nešūpošos, jo kaut kad par daudz jau sašūpojos," viņš atzina.

Tāpat Tautas partijas (TP) Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis svētkus ieplānojis svinēt mājās ar ģimeni. Kučinsku namā gan Zaķis ciemos nenākot, bet olu ripināšanas sacensības gan katru gadu neiztrūkstoši tiekot rīkotas.

Turpretī deputāte Janīna Kursīte brīvdienas un svētkus sagaidīs, rosīgi darbojoties laukos pie radiem.

"Kā jau katru gadu būs sakopšana. Vispirms jau jāsāk ar pašu dzīvokli un tad uz laukiem arī māsas ģimenei palīdzēt," stāstīja akadēmiķe, atzīstot, ka pēc pilsētā pavadītās ziemas "gribas parušināties zemē".

"Kādu olu ripināsim, krāsosim... Un vienkārši visu, kas saistīts ar rūpēm, [mēģināsim] aizmirst - ir jābūt tādiem brīžiem," pārdomās par svētku norisi savās mājās dalījās Kursīte. Deputāte vēl nezināja teikt, vai būs iespēja arī šūpoties, vien piebilda, ka "vienmēr jau gribas kādu slaidu loku" uzmest.

Lieldienu Zaķis gan Kursītei neasociējoties ar šiem svētkiem. "Es nāku no Latgales, bet arī visas citas tradīcijas pieņemu ar izpratni," apliecināja deputāte.

Savukārt partijas "Jaunais laiks" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis atzina, ka pašā Lieldienu dienā kopā ar ģimeni dosies uz Krustpils saliņu, kur vietējais kultūras nams parasti ir noorganizējis lielisku svinēšanu tautiskās tradīcijās. Zaķu ģimene arī ripinās olas un piedalīsies citās tautiskajās ēverģēlībās.

Tautas kalps arī sacīja, ka viņa radinieki - Zaķu dzimtas pārstāvji -, lai Lieldienās varētu ģimenes apgādāt ar olām, esot noslēguši vienošanos ar Salaveci par vienotu sistēmu to piegādē, tādēļ Lieldienu olas svētdienas rītā noteikti varēs atrast ikviens, tikai cītīgi jāmeklē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas