Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Deputāti nevērtēs SC ierosinājumu piešķirt tiesības nepilsoņiem ar kolektīvajiem iesniegumiem vērsties Saeimā

Deputāti ceturtdien nenodeva izskatīšanai komisijās politiskās apvienības Saskaņas centrs (SC) deputātu iesniegtos grozījumus Saeimas kārtības rullī, kas paredz tiesības nepilsoņiem ar kolektīvajiem iesniegumiem vērsties Saeimā.

Iespēja parlamentam iesniegt kolektīvo iesniegumu Latvijas pilsoņiem ir radusies pavisam nesen - šādus grozījumus Saeimas kārtības rullī Saeimas deputāti apstiprināja šā gada pavasarī. Kolektīvo iesniegumu, kurā ietvertas prasības Saeimai, kā arī īss to pamatojums, ir jāparaksta ne mazāk par 10 000 pilsoņu.

Kā informēja SC, šī politiskā spēka pārstāvji uzskata, ka tiesības ar kolektīvu iesniegumu vērsties Saeimā pienākas arī nepilsoņiem. Iespēja iesniegt kolektīvo iesniegumu par jebkuru aktuālu problēmu ļaus nepilsoņiem sajust ciešāku saikni ar valsti, kā arī apzināties, ka, kļūstot par pilsoņiem, viņi spētu efektīvāk ietekmēt valstī notiekošo, mudināt Saeimu pieņemt kvalitatīvus un korektus dokumentus, uzsver SC.

Valsts, piešķirot nepilsoņiem pēc būtības tiesības iniciēt likumus, spers soli viņiem pretī - parādīs, ka valstij šie cilvēki ir vajadzīgi, ka viņu viedoklis ir svarīgs un tas tiks sadzirdēts, norāda SC frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins, piebilstot, ka tas var paātrināt naturalizācijas procesu.

Pret šī likumprojekta nodošanu komisijām aicināja balsot deputāts Andrejs Judins (V). Viņš norādīja uz likumprojekta autoru anotācijā teikto, ka iepriekšējie naturalizācijas stimuli nav bijuši efektīvi, tāpēc ir nepieciešams ieviest jaunus stimulus. Judins gan pauda viedokli, ka nepilsoņi nevēlas naturalizēties, jo "viņiem tiek stāstīts, ka viņiem pienākas pilsonība un viņiem ir jāgaida, kad uzvarēs citi politiskie spēki un piešķirs pilsonību".

Judins sacīja, ka ar SC piedāvātajiem grozījumiem ir piedāvāts pielīdzināt vienā svarīgā jautājumā pilsoņus un nepilsoņus. Viņš akcentēja, ka visiem Latvijas cilvēkiem ir svarīgi būt politiski aktīviem, tomēr, ja cilvēks izjūt saikni ar Latviju, viņam ir jābūt pilsonim. Deputāts arī piebilda, ka kolektīvais iesniegums ir ļoti svarīgs instruments, ar kuru būtībā tiek iedarbināts likumdošanas process. Un, ja cilvēks vēlas ietekmēt politiskos procesus valstī, tad kāpēc viņš negrib būt Latvijas pilsonis, vaicāja Judins.

Likumdošanas iniciatīvas tiesību piešķiršana nepilsoņiem ir viens no septiņiem SC priekšlikumiem, lai risinātu nepilsoņu problēmu. SC piedāvā atzīt pēc 1991.gada 21.augusta nepilsoņu ģimenēs dzimušos bērnus par Latvijas pilsoņiem, paredzot viņu tūlītēju reģistrāciju bez atsevišķas procedūras, atzīt visu Latvijā akreditēto skolu absolventus par pilsoņiem reģistrācijas kārtībā, kā arī samazināt naturalizācijas ierobežojumus un atvieglot naturalizācijas noteikumus, pirmkārt, gados veciem cilvēkiem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Vienlaikus SC piedāvā, līdzīgi kā citu Eiropas Savienības valstu pilsoņiem, piešķirt arī Latvijas nepilsoņiem vēlēšanu tiesības pašvaldību vēlēšanās, pieņemt vietējo referendumu likumu, paredzot iespēju tajā piedalīties visiem attiecīgās teritorijas pastāvīgajiem iedzīvotājiem, tātad arī nepilsoņiem, kā arī pārskatīt profesiju aizliegumus un citus sociāli ekonomisku tiesību ierobežojumus nepilsoņiem.

Kā ziņots, 4.septembrī Centrālajā vēlēšanu komisijā tika iesniegti 12 779 paraksti ar mērķi rīkot referendumu par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas