Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Dombrovskis apkopo simts dienās paveikto; uzsver sociālo aizsardzību

Apkopojot pirmajās 100 valdības darba dienās paveikto, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) uzskata, ka šobrīd īpaši nozīmīgas ir tās jomas, kas tieši saistās ar valsts gatavību atbalstīt cilvēkus, kuri zaudējuši darbu un kuru iztikas līdzekļi krīzes rezultātā ievērojami samazinājušies, teikts premjera paziņojumā presei.

Valdības vadītājs uzsver, ka jau šobrīd sociālajā jomā ir sagatavoti risinājumi, lai bezdarbnieki, ģimenes ar bērniem un sociāli neaizsargātākās iedzīvotāju grupas krīzes situācijā nepaliktu bez iztikas līdzekļiem. Tas tikšot panākts, piesaistot Eiropas Sociālā fonda līdzfinansējumu. Šā gada septembrī, oktobrī plānots ieviest jaunus pasākumus, piemēram, darba praktizēšanu ar stipendiju. Šāds pasākums veidots atbilstoši citu pasaules valstu, kas ir saskārušās ar līdzīgu sociālekonomisko situāciju, norāda V.Dombrovskis. Pasākuma pamatprincipi – atbalsts bezdarbniekiem, nodrošinot stipendiju 100 latu apmērā sabiedrībai derīgos, pilna laika darbos (ārpus uzņēmējdarbības) pašvaldībās, kas noritēs pusgadu. Kopējais finansējums šādiem pasākumiem paredzēts no Eiropas Sociālā fonda un valsts budžeta līdzekļiem - 20 miljoni latu.

Kā atbalsts potenciālajiem bezdarbniekiem plānota iemaņu un darba spēju saglabāšana dīkstāvē esošajiem darbiniekiem, informē premjers. Tās ir līdz 6 mēnešu ilgas apmācības, pielietojot kuponu sistēmu. Kuponu sistēma nepieciešama, lai apmācības padarītu efektīvākas un individuālākas, teikts paziņojumā. Kupona summa nepārsniegs 500 latus, tās apmērs būs atkarīgs pēc apmācību jomas. Iesaistītajiem izmaksās arī mācību pabalstu apmērā līdz 90 latiem. Apmācību apmaksas kārtība būs noteikta Nodarbinātības Valsts aģentūras (NVA) sadarbības līgumā ar izglītības iestādēm par apmācību kupona sistēmas pielietojumu. Šis NVA izsniegtais kupons tiks noformēts kā garantijas raksts - kupons apliecinās, ka NVA izglītības iestādei veiks apmaksu par konkrētā nodarbinātā apmācību. Kopējais pasākuma finansējums – 10 miljoni latu.

Tāpat arī Labklājības ministrija savas kompetences ietvaros kopā ar Latvijas Pašvaldību savienību, Zemkopības un Finanšu ministrijām strādā, lai līdz augusta vidum valdībā iesniegtu rīcības plānu par to, kur cilvēkiem vērsties pēc palīdzības. Pēc 6.jūnija šajā darbā plānots iesaistīt arī jaunizveidoto novadu pārstāvjus.  

V.Dombrovskis īpaši izceļ arī izmaiņas bezdarbnieka pabalsta sistēmā kad no 1.jūlija līdz 2011.gada 31.decembrim bezdarbnieka pabalstu izmaksās deviņus mēnešus. Par pagarinātā perioda mēnešiem (pēc 1.jūlija) bezdarbnieka pabalsts būs 45 lati mēnesī. Pagarinātajā periodā 45 latus mēnesī saņems bezdarbnieki ar darba stāžu no 1 līdz 9 gadiem (pēdējos piecus mēnešus), ar darba stāžu no 10 līdz 19 gadiem – pēdējos trīs mēnešus.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas