Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Dombrovskis: datu noplūde liks pārskatīt valsts informatīvo sistēmu drošību un aizsardzību

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) uzskata, ka datu noplūde no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) ir ārkārtējs un nepieļaujams notikums, kura tūlītēja izmeklēšana un vainīgo saukšanu pie atbildības ir Finanšu ministrijas vadības uzdevums, aģentūru _LETA _informēja valdības vadītāja preses sekretāre Līga Krapāne.

Vienlaikus šis notikums liek aktualizēt un pārskatīt tos dokumentus, kas attiecas uz valsts informatīvo sistēmu drošību un aizsardzību iespējama kiberuzbrukuma gadījumā. Šis ir vairāk nekā nopietns pamatojums novērtēt valsts institūciju patieso gatavību aizsargāt to rīcībā esošo informāciju un datus, sacījis V.Dombrovskis.

Pie datu noplūdes vainojamās esošās vai bijušās Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonas tiks sodītas, sola finanšu ministrs Einars Repše (JL).

Tiesa, ministra spēkos ir sodīt amatpersonas disciplināri, bet šis sods nav samērojams ar sodu, kas atbildīgajiem pienāksies, ja viņu vaina tiks pierādīta kriminālprocesā, norāda Finanšu ministrijas komunikācijas nodaļas vadītāja vietnieks Aleksis Jarockis.

Par VID datu noplūdi sāktas pārbaudes gan pašā dienestā, gan Finanšu ministrijā, gan arī tiesībsargājošajās iestādēs.

A.Jarockis skaidro, ka pašlaik pieejamā informācija liecina, ka «caurums» VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā pastāvējis jau kopš tās radīšanas brīža 2000. gadā – laikā, kad VID vadītājs bija Andrejs Sončiks. Kā zināms, viņu šajā amatā nomainīja Dzintars Jakāns, kurš savukārt no amata atstādināts pērnā gada rudenī. VID ģenerāldirektora pienākumus pašlaik pilda Nelija Jezdakova.

Februāra sākumā brīva piekļūšana VID glabātajiem uzņēmumu un personu datiem esot novērsta.

Jāpiebilst, ka privātpersonas un uzņēmumi šo sistēmu aktīvi sākuši izmantot tikai pēdējos gados, tādēļ iepriekš tajā pieejamo datu apjoms nav bijis liels.

Jau ziņots, ka no VID informācijas sistēmas noplūduši dati. Noplūdusi ne vien informācija par valsts augstākajām amatpersonām, bet arī uzņēmējiem un privātpersonām. Runa ir par apmēram 120 gigabaitiem datu (7,4 miljoni ierakstu datu bāzē), kas ir vai nu nokopēti, vai arī kurus meklēšanas sistēma esot noindeksējusi. Esot pamats domāt, ka aizsardzības trūkuma pamatā bijusi banāla un plaši izplatīta programmēšanas kļūda.

Raidījums De facto šo informāciju ieguvis no cilvēku grupas, kas sevi dēvē par Ceturtās atmodas tautas armiju.

(papildināta ar V.Dombrovska viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas