Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Dombrovskis: spriedumu neapspriež, spriedumu pilda

Valdība Satversmes tiesas (ST) spriedumu neapspriež, bet gan pilda. Tā premjers Valdis Dombrovskis (JL) komentēja tiesas lēmumu, kas bijais labvēlīgs pensionāriem un atzina pensiju samazināšanu par nelikumīgu. Būs jāmeklē iespējas, kā pildīt spriedumu, sacīja premjers.

Dienai teica Finanšu ministrijas (FM) sabiedrisko attiecību pārstāvis Aleksis Jarockis, ministrijā patlaban "rēķina, cik naudas būs nepieciešams, lai izpildītu šo Satversmes tiesas spriedumu". Finanšu ministrs Einars Repše (JL) pieļauj, ka, iespējams, būs nepieciešami budžeta grozījumi. Tā kā Latvija ir uzņēmusies saistības nākamgad ievērot noteiktu valsts budžeta deficīta līmeni, un tajā šādi papildu izdevumi nav ierēķināti, lai ievērotu deficīta līmeni, būtu jāveic attiecīgi izdevumu samazinājumi citās sfērās, pirmdien medijiem paziņoja FM.

Lai nodrošinātu pensiju izmaksu pilnā apmērā, nākamgad valsts budžetā būs nepieciešami 100,8 miljoni latu, bet pensionāriem atmaksājamā summa varētu būt aptuveni 83 miljoni latu, liecina labklājības ministra teiktais.

Valsts prezidentam Valdim Zatleram nav šaubu, ka Saeima un valdība izpildīs Satversmes tiesas spriedumu lietā par pensiju samazināšanu. Valsts prezidents plāno pārrunāt tālāko valdības rīcību ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski tikšanās laikā trešdien, liecina paziņojums no Rīgas pils.

Valdībai vienā no pirmajām sēdēm nākamgad būs jālemj par šo jautājumu, iepriekš Latvijas Radio uzreiz pēc sprieduma nolasīšanas teica Ministru prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne. Viņa neuzskata, ka būtu jāvērtē kāda atsevišķa ierēdņa atbildība, kā tas ir izskanējis, jo atbildība gulstas gan uz visu Saeimu, gan uz valdību, kas iesniedz konkrētos priekšlikumus. Neviens atsevišķs ierēdnis nevar iesniegt budžetu, teica premjera preses sekretāre.

Par ST lēmumu nekavējoties tiks informēti starptautiskie aizdevēji, teica premjera pārstāve. Vaicāta, vai valdība varētu atgriezties pie pensiju samazināšanas, taču jau ievērojot ST pārmetumus par šī lēmuma pieņemšanas procedūru, viņa norādīja, ka šis bija ārkārtas solis un situācija. Viņa piebilda, ka sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem par pensiju samazināšanu nākamgad netiek runāts.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (TP) teica, ka par šo jautājumu viņas vadītajā komisijā spriedīs jau otrdien. Deputāti mēģināšot iezīmēt darbības plānu. Pēc viņas domām, ir jāprasa padoms un jāaicina palīgā arī Pensionāru federācija.  

"Taisnība ir uzvarējusi. Tā ir laba ziņa Latvijas pensionāriem. Nelikumīgi ieturētās pensijas jāatmaksā pēc iespējas ātrāk," ST spriedumu komentējis Sabiedrība citai politikai līderis Aigars Štokenbergs, kas bija viens no 18 deputātiem, kas vērsās tiesā, lai apstrīdētu pensiju samazināšanu.

Lēmums ir jauka Ziemassvētku dāvana un tas parāda, ka cilvēki var panākt taisnību, ja cīnās par savām tiesībām, vērtē SCP pārstāvis Artis Pabriks.

"Pašreizējos apstākļos daudziem Latvijas iedzīvotājiem gan objektīvu, gan subjektīvu iemeslu dēļ ir zudusi ticība savai valstij. Mūsu uzvara Satversmes tiesā pierāda to, ka jebkurā politiskā sistēmā var būt kļūdaini pieņemti lēmumi, bet tikai demokrātiskā valstī pilsoniskā aktivitāte spēj šīs kļūdas labot. Šis tiesas lēmums ir pierādījis to, ka, ja cilvēki cīnās par savām tiesībām, viņi agri vai vēlu panāks taisnību. Šis lēmums ir jauka Ziemassvētku dāvana tiem, kas kļuva vāji savā ticībā Latvijai. Tas ir atgādinājums, ka demokrātija, mūsu valsts un taisnīgums pieprasa ikviena cilvēka līdzdalību," tā A.Pabriks.

Tieslietu ministrs Mareks Segliņš, kurš jūnijā kā Tautas partijas līderis parakstīja vienošanos, kas paredzēja pensiju samazināšanu, ST lēmumu atzīst par taisnīgu un likumsakarīgu. "Valdībai tas, protams, būs jāpilda," pauda M.Segliņš.  Viņš atgādināja, ka pirms pašvaldību un EP vēlēšanām tika "draudzīgi noliegts", ka budžeta konsolidācija tiks nodrošināta uz pensiju samazināšanas rēķina, taču sanāk, ka valdība melojusi.

Labklājības ministra Ulda Auguļa (ZZS) pārstāvētās ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, komentējot Satversmes tiesas spriedumu, sacīja: "Šaubu nav, pensionāriem nauda būs jāatmaksā." Viņš uzskata, ka tas, kur tiks ņemti nepieciešamie līdzekļi, ir jāpiedāvā Finanšu ministrijai, jo pēc tās ierosinājuma koalīcija savulaik atbalstīja pensiju samazināšanu.

Satversmes tiesa pirmdien atzina, ka no 1.jūlija noteiktā vecuma un izdienas pensiju samazināšana par 10% un strādājošo pensionāru pensiju samazināšana par 70% nav likumīga no lēmuma pieņemšanas brīža un ieturējumi pensionāriem jāatmaksā.

(papildināta ar 4.rindkopu)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas