Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Eiropa piedzīvo vienu no aukstākajiem decembriem vēsturē

2010. gada noslēdzošais mēnesis Eiropā ir viens no aukstākajiem decembriem vēsturē, bet Īrijā un Lielbritānijā tas, iespējams, kļūs par visaukstāko decembri kopš meteoroloģisko novērojumu sākšanas, liecina nacionālo meteoroloģijas dienestu informācija.

Saskaņā ar britu meteodienesta "Met Office" datiem decembra pirmā puse Lielbritānijā bijusi aptuveni piecus grādus aukstāka nekā parasti. Mēneša pirmajās divās nedēļās vidējā gaisa temperatūra Apvienotajā Karalistē bija -0,7 grādi, iepriekšējais šī perioda aukstuma rekords piederēja 1981. gadam, kad vidējā temperatūra bija +0,2 grādi. Tā kā britu salās joprojām saglabājas netipiski auksts laiks, "Met Office" prognozē, ka šis mēnesis kļūs par aukstāko decembri kopš 1910. gada, kad tika izveidots meteoroloģisko novērojumu tīkls valsts mērogā.

Naktī uz svētdienu daudzviet Apvienotajā Karalistē temperatūra pazeminājās līdz -15 grādiem un zemāk. Anglijā, kur - atšķirībā no Skotijas - liels sals ir retums, tika reģistrēti -20 grādi.

Arī Īrijā decembra pirmā puse bijusi aukstākā valsts vēsturē. Dublinā iepriekšējais aukstākais decembris bija 1950. gadā, kad vidējā gaisa temperatūra bija +2,2 grādi, bet šomēnes šis rādītājs pagaidām ir +0,1 grāds. Naktī uz 19. decembri Dublinā tika reģistrēti -10 grādi, kas ir zemākā temperatūra, kas jebkad fiksēta Īrijas galvaspilsētā.

Ziemas sākumam neatbilstoši aukstu laiku piedzīvo arī Skandināvija. Decembra otrā nedēļa Norvēģijas un Zviedrijas dienvidu daļā bija līdz pat deviņiem grādiem aukstāka nekā parasti.

Zviedrijā decembra pirmās divas nedēļas bijušas aukstākās pēdējā gadsimta laikā, liecina Zviedrijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūta dati. Sniega segas biezums daudzviet valstī, tostarp Zviedrijas dienvidos, kur nereti vērojama zaļa ziema, pārsniedz pusmetru.

Arī Igaunijā kopš 9.-10. decembrī piedzīvotās sniega vētras vietām saglabājas vairāk nekā pusmetru dziļa sniega kārta, kas pārspēj līdzšinējos decembra rekordus. Decembrim neierasti zema gaisa temperatūra un bieza sniega kārta ir arī citviet Eiropā, pat Romā aizvadītajās dienās bija vērojamas aizsalušas strūklakas.

Latvijā decembris līdz šim bijis vairākus grādus aukstāks nekā parasti. Valsts austrumos kopš novembra beigām temperatūra ne reizi nav paaugstinājusies virs nulles atzīmes, lai gan parasti decembrī visā Latvijā ir atkušņi un vismaz piektā daļa nokrišņu izkrīt lietus veidā. Visaukstākais decembris Latvijā bija 1978. gadā, tā vidējā gaisa temperatūra bija 8,5 grādus zem normas un mēneša beigās sals Vidzemē sasniedza -43 grādus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Lielā Eiropas daļā aukstums pamazām atkāpsies, un Īrijā, Lielbritānijā un Skandināvijā janvāris un februāris būs siltāks nekā decembris, prognozē meteorologi. Eiropas dienvidos jau kļuvis siltāks, un Ziemassvētku nedēļā temperatūra paaugstināsies arī Centrāleiropā. Decembra beigās strauji siltāks kļūs arī aukstuma nomocītajā Īrijā un Lielbritānijā, kur temperatūra var pakāpties līdz +11 grādiem. Pagaidām nav iespējams prognozēt, vai arī Latviju no dienvidiem sasniegs atkusnis.

Jau ziņots, ka jaunākās meteorologu prognozes apliecina, ka šī ziema Latvijā gaidāma siltāka nekā pērn. Tas gan nenozīmē, ka vairs nebūs sala un sniega, - prognozes liecina vien par to, ka nav gaidāms tik liels un ilgstošs aukstums kā pirms gada, uzsver meteorologi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas