Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Eksperti aicina stāstīt bērniem par krīzi un nepieciešamību ierobežot tēriņus

Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) garīgās veselības speciālisti izstrādājuši ieteikumus vecākiem, kā runāt ar bērniem par krīzes situācijām ģimenē un kā rīkoties, ja šāda situācija ģimeni piemeklējusi. Kā norāda SVA eksperti, mēģināt krīzes situācijās rīkoties savaldīgi nenozīmē slēpt izjūtas.

Bērnam vajag pastāstīt, kāpēc vecāki jūtas bēdīgi, nomākti, izmisuši, piemēram, ja viņi zaudējuši darbu, kāpēc, piemēram, uz laiku būs jāierobežo izdevumi. Tomēr tai pat laikā bērnam ir arī jāizstāsta par vecāku tālākajiem plāniem, jo bērnam ir būtiski justies drošam, ka vecāki spēj risināt konkrēto situāciju, norāda eksperti.

Kā norāda SVA, bērnam, atbilstoši viņa vecumam, pēc iespējas saprotamāk jāizskaidro konkrētā situācija, jo bērna paša dzīves  pieredze ir neliela. Jāizstāsta, piemēram, ko nozīmē ekonomiskā krīze, kā tā var ietekmēt ģimeni, mammu, tēti, pašu bērnu.

Runājot par konkrētu situāciju, vecākiem nevajadzētu vispārināt un pārspīlēt, lietojot tādus vārdus kā "nekad", "vienmēr" u.tml.

Tāpat speciālisti uzsver, ka jebkurā, arī krīzes situācijā bērnam visbūtiskākais ir zināt, just un dzirdēt, ka vecāki viņu mīl. Eksperti aicina emocionāli saspringtās situācijās pastiprināti izrādīt bērnam savu mīlestību, sapratni, ieinteresētību par viņu pašu.

SVA arī norāda, ka ir svarīgi bērnu iesaistīt ikdienas dzīves norisēs - kopīgi iepirkties, kopīgi plānot iztērējamo summu, rēķināt izdevumus. Bērnam ir būtiski zināt, cik naudas vecāki atvēl viņam, cik tērē citiem izdevumiem, tādējādi bērns iemācās izjust naudas vērtību un savas vēlmes skatīt visas ģimenes kontekstā, nepieprasot īpašas lietas sev nekavējoties.

Svarīgi arī apliecināt bērnam, ka nav iespējams visu gribēto iegūt tūlīt. Piemēram, nopērkot kādu lietu, naudas var nepietikt kam citam, nepieciešamākam, norāda aģentūra, Ja bērnam tomēr ļoti gribas kaut ko iegādāties, ko šobrīd nevar atļauties, vecāki var ierosināt naudu šai lietai krāt, atliekot noteiktu summu no kabatas naudas, iesaka speciālisti.

Viņuprāt, krīzes brīdis ir piemērots tam, lai mācītu bērnu, kā izturēties pret radušos problēmu.  Bērnam ir jāgūst pārliecība, ka izturoties savaldīgi un rīkojoties loģiski, samilzušās problēmas ir iespējams risināt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas