Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Eksperti: No Straujumas varam sagaidīt visu

Ja Laimdotai Straujumai tiešām izdosies kļūt par valdības vadītāju, tā būs jauna pieredze gan valstij, gan pašai līdzšinējai zemkopības ministrei, kuras darbību Ministru prezidenta amatā pagaidām grūti prognozēt, atzīst Diena.lv aptaujātie politikas dzīves vērotāji.

"Tā Straujumai būs jauna pieredze. Mēs no šī brīža situācijas varam sagaidīt visu," komentējot Straujumas izvirzīšanu premjera krēslam, norāda sociologs un pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš. Lai gan patlaban Straujuma ir izteikusi vēlmi vadīt valdību tikai līdz Saeimas vēlēšanām, laiks var visu mainīt un viņa var palikt šajā amatā arī ilgāk.

"Iespējams, ka Straujumai iepatiksies, viņa atradīs jaunus risinājumus esošajām problēmām un tas tikai palielinās viņas enerģiju turpināt darbu arī pēc Saeimas vēlēšanām rudenī," minēja Kaktiņš.

Viņš atgādināja - Straujuma pati ir izteikusies, ka lielā mērā vēlas saglabāt kompromisu visos jautājumos, valdībai kopā vien jāizvēlas prioritātes, kam piekrīt arī Valsts prezidents, apgalvojot, ka Straujumas profesionālā pieredze ir nepieciešama izpildvarā.

"Straujuma ir reālistiski domājoša un pragmātiska, viņas izteikumi un komentāri vien parāda, ka viņai nav augstas politiskās ambīcijas un nav pat kaisles pēc premjerkrēsla. Turklāt Straujuma ļoti labi saprot, ka aiz viņas stāv vesela rinda, kas spilgti ietekmēs notikumu gaitu," komentē politologs Filips Rajevskis.

Viņš norāda - šobrīd situācija ir sirreāla, kad īsti saprast vēl neko nevar, jo viss ir priekšā un grūtākais sāksiet tagad, kad Straujuma oficiāli nominēta premjera amatam. Tāpat tagad ir grūti prognozēt, kas notiks pēc deviņu mēnešu darba valdībā. "No vienas puses, Straujuma var ļoti veiksmīgi nostartēt šos deviņus mēnešus, taču tikpat labi var būt arī problēmas un neveiksmes, šis laiks būs ļoti izšķirošs viņas turpmākajai darbībai politikā. Tas izšķirs arī Vienotības likteni," uzsver Rajevskis.

"Laimdota Straujuma jau nebūs tā, kura pēkšņi nodarbosies ar kaut kādu jaunradi, drīzāk klusi ies Dombrovska pēdās," piebilda politologs. Viņaprāt, Straujuma neko daudz nevar mainīt, jo nākamā gada budžets ir sastādīts ar trīs gadu termiņu, bet ministru kandidātu vārdus galvenokārt tomēr noteiks partijas. "Diemžēl šobrīd nekas pat neliecina, ka Straujuma varētu būt kā neatkarīga premjerministre, kura varētu veidot pati savu kabinetu," atzīst Rajevskis.

Jau ziņots, ka politologs Jānis Ikstens uzreiz pēc Straujumas oficiālas izvirzīšanas pirmdien norādīja, ka Valsts prezidents var justies laimīgs ar Straujumas izvirzīšanu, jo dabūjis tādu premjera kandidātu, kādu gribējis. Ikstens gan uzskata, ka nekas nekas būtisks Straujumas vadībā nemainīsies, jo savā tagadējā amatā viņa nav radījusi revolucionāra cilvēka iespaidu: "Tā nebūs nekāda [Einara] Repšes uguņošana vai [Andra] Šķēles mācīšana."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

No pirmdienas gaidāmi nokrišņi

No pirmdienas mākoņu daudzums palielināsies, pirmdien dienas laikā daudzviet uzlīs, liecina sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas