Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Eksperts: investīcijas Gaismaspilī nesilda ekonomiku

Valsts investīcijas Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvē nodrošina darbu ģenerāluzņēmējām būvkompānijām RBS SKALS, Re&Re un Skonto būve, kā arī viņu apakšuzņēmējiem, bet vērtēt tās kā ekonomikas sildītāju — tas ir par skaļu teikts, diena.lv saka portāla nozare.lv būvniecības un nekustamā īpašuma eksperts Roberts Kārkliņš.

Kā ziņots, kultūras ministre Helēna Demakova (TP) intervijā Latvijas Radio paudusi viedokli, ka Gaismaspils būvniecība nav jāaptur valsts smagās finansiālās situācijas dēļ, jo tās ir investīcijas ekonomikas stimulēšanai. Turklāt ēku tagad varēšot uzcelt lētāk — Kultūras ministrija un aģentūra Jaunie trīs brāļi varot būvniekus «piespiest nolaist cenas», jo patlaban tam ir izdevīga tirgus konjunktūra, proti — konkurence būvniecībā aug un izmaksas krīt.

R.Kārkliņš gan nepiekrīt, ka LNB projekts būtu neapturams: «Pie zināmiem apstākļiem tas, iespējams, būtu izdevīgāk, taču jāzina visi līguma nosacījumi.» Ja mērķis ir ar šo naudu stimulēt ekonomiku, tad «būtu jāmeklē virziens, kur to var efektīgāk izmantot», domā eksperts.

Būvniecības izmaksas varētu samazināt, vienkāršojot pašu projektu, tomēr tas nav atkarīgs no būvniekiem, vērtē R.Kārkliņš. «Ja tagad izrādīsies, ka tās var samazināt, tad rodas jautājums — kā tika vērtētas konkursam iesniegtās tāmes un kāpēc uzreiz netika akceptēts lētāks risinājums?» Privātajos projektos pēdējā laikā esot dzirdēts par maksātāja draudiem būvniekam — samazini cenu, tev tāpat tagad darba nav! Parasti ģenerāluzņēmēji tam piekrīt, taču no tā visvairāk cieš apakšuzņēmēji, kas ne tikai spiesti samierināties ar mazāku samaksu, bet dažkārt var vispār palikt bez atalgojuma par darbu, brīdina speciālists.

Valsts kontroliere Ingūna Sudraba diena.lv pavēstīja, ka Valsts kontroles nākamā gada plānā paredzēta aģentūras Jaunie trīs brāļi valsts budžeta līdzekļu izlietojuma efektivitātes, likumības un atbilstības noteiktajiem mērķiem pārbaude, kas varētu sākties ne ātrāk kā maijā.

“Investīcijas ir jāsekmē. Pašā celtniecībā un apkārt nodarbināto skaits ir tikpat liels kā kultūras sektorā, tas nav arguments, bet arguments ir tāds, ka šobrīd ir jāstimulē ekonomika un tas ir viens no lielajiem objektiem, gribētu minēt to blakus lidostai. Tieši par to pašu runā Sarkozī un Merkele, cilvēki, kas seko ārzemju notikumiem, saprot, ka nav cita veida, kā stimulēt ekonomiku. Mums dramatiski krītas ekonomiskā aktivitāte, būvniecībā jau tas sasniedzis 8%. Otrs arguments – nekad būvnieki paši cenas nenolaidīs, mēs nolaidīsim, mēs Kultūras ministrija un aģentūra piespiedīsim nolaist cenas, tāpēc, ka šobrīd ir izdevīga konjunktūra, mums ir jānospiež cenas uz leju, " tā ministre H.Demakova sacīja pirmdien intervijā Latvijas radio.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas