Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Eksperts: nosaukums nav izšķirošs, svarīgi, ar ko “Vienotība” sadarbosies

“Tas ir triviāls mēģinājums salikt kopā trīs dažādas politiskās partijas – Jauno laiku, Pilsonisko Savienību un Sabiedrību citai politikai -, jo Pilsoniskās savienības tapšanā ir bijušas pietiekami lielas pretrunas”, apvienības nosaukuma izvēli komentēja sociologs Aigars Freimanis. Taču, viņaprāt, šajā gadījumā nosaukumam nav izšķirošas nozīmes, jo tur darbojas daudz atpazīstamu politiķu –Kalniete, Repše, Dombrovskis.

Jau vēstīts, ka minētās trīs partijas vakar vienojās Saeimas vēlēšanās startēt ar nosaukumu - _Vienotība_. Priekšlikumu, kā dēvēt apvienību, esot bijis daudz. Publiski vēl izskanējis – _Sudraba lodes._

PS līderis Ģirts Valdis Kristovskis uzskata, ka Vienotība vislabāk parāda visu trīs partiju virsuzdevumu. “Mēs gribam vienot cilvēkus cīņai par taisnīgu un spēcīgu valsti un sabiedrību, nevis par vāju, ko izmanto saujiņa nekaunīgu cilvēku grupu. Visatļautība, ko viens no tiem – Šlesers – realizē. Mēra sajūta šim cilvēkam jau sen neeksistē. Tā nav politika, tā ir valsts piesmiešana,” saka PS līderis. Aināra Šlesera vārdu vakar piesauca arī SCP līderis Aigars Štokenbergs. Viņš teica, ka Vienotība būs pretstats Šlesera – Ušakova apvienībai. Sociologs A.Freimanis to uzskata par zīmīgu un norādīja, ka netika minēts ne Andra Šķēles, ne Aivara Lemberga vārds.

A.Štokenbergs šodien stāsta, ka SCP iekšienē apsprieda ap 40 nosaukumu, taču Sudraba lodes neesot viņu ideja. SCP piedāvājusi nosaukumā ietvert vārdus - Tautas spēks, Tautas vienotība. “Realitātē redzam, ka politiskajā telpā mūsu konkurenti piedāvā balsot par vadoņiem vai diktatoriem. Mēs esam pārliecināti, ka demokrātija ir risinājums šai valstij, un tās ir pietrūcis,” viņš pamatoja nosaukuma izvēli. Uz jautājumu, vai tas nozīmē, ka apvienībai vēlēšanās nebūs viena izteikta līdera, viņš atbildēja, ka tās nebūšot Ministru prezidenta vēlēšanas, bet gan Saeimas vēlēšanas.

Valodniece un Saeimas deputāte Janīna Kursīte (PS) bija apmierināta ar jauno nosaukumu. Vienotība visos laikos ir palīdzējusi izvilkt no purva, viņa vērtēja. Nosaukums esot kā personvārds bērnam -  pirmais pūrs. “Vārds vienotība savelk visu kopā. Ja nesavelkam valsti kā dūri kopā ar jaunām idejām, tad nekam vairs nav jēgas.”



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

KĀ VĒRTĒT APVIENĪBAS NOSAUKUMU?

Latvijas faktu direktors Aigars Freimanis

Tas ir triviāls mēģinājums salikt kopā trīs dažādas politiskās partijas – Jauno laiku, Pilsonisko Savienību un Sabiedrību citai politikai - tā vienkāršā iemesla dēļ, ka Pilsoniskās savienības tapšanā ir bijušas pietiekami lielas pretrunas. Atšķelšanās no Jaunā laika bija viens no cēloņiem, kā tapa šī partija. Tādēļ nosaukuma izvēle ir ļoti viegla izskaidrojama. Cilvēki, kas veido šīs apvienības seju ir ļoti atpazīstami – Kalniete, Kristovskis, Repše, Dombrovskis, personības ir dominējošas, tāpēc nosaukumam nav lielas mobilizējošas nozīmes.

Drīzāk ir jāmēģina saprast, kādas tā redz savas politiskās perspektīvas un iespējamās partnerības, jo Štokenbergs jau paziņoja, ka tas būs veidojums pret Šlesera – Ušakova tandēmu. Tas bija būtisks moments, jo nepieminēja ne Šķēli, ne Lembergu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasaule patlaban padevusies principam "nauda nesmird"

Par to, kādus secinājumus Rietumiem izdarīt no Volodimira Zelenska piedāvātā miera plāna, kā uztvert ļaunuma parādi, ko pie sevis BRICS valstu samitā sapulcējis Vladimirs Putins, un Čečenijas...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas