Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Eksperts: zibens mēdz iespert apkārtnes augstākajā vietā

"Kopējā tendence 30 gadu laikā ir pazemināties negaisu skaitam, taču tas, ka šis gads atkal ir uzplaiksnījis, tas ir nepārprotami," saka Agrita Briede Latvijas Universitātes (LU) Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes profesore. Ļoti daudz pērkona negaisu bija 60. gadu sākumā, nākamais izteiktais zibeņu periods - 85., 90. gads. Zibens visbiežāk ir jūlijā. A. Briede piebilst: viens no negaisa priekšnoteikumiem ir tas, ka ir karsts laiks, saule sakarsē zemes virsmu, siltais gaiss ceļas augšup, veidojot mākoņus.

LU Cietvielu fizikas institūta vadošais pētnieks Jānis Kleperis laikrakstam Diena zibeni definē kā elektrisko izlādi atmosfērā, izlāde varot notikt starp diviem mākoņiem vai arī starp mākoņiem un zemi, visbiežāk negaisa laikā.

J. Kleperis arī stāsta - zibens parasti mēdz iespert apkārtnes augstākajā vietā, piemēram, augstākajā kokā, skurstenī, tornī, ēkā. Ja cilvēks ir augstākais punkts, zibens var iespert cilvēkā, kā tas mēdz notikt. Taču var gadīties, ka zibens daba ir diezgan neizzināma, piemēram, zibens no visiem kokiem visbiežāk izvēlas tieši ozolus. "Ozoli bieži atrodas uz āderu vietām," viņš paskaidro. Lai pasargātu ēkas no zibens, viņš rosina iegādāties zibensnovedējus. Kā noskaidrojusi Diena, privātmāju īpašniekiem zibensnovedēju iegāde nav reglamentēta, tā ir katra paša ziņā.

Rīgas Austrumu slimnīcas Apdegumu centra Uzņemšanas nodaļas vadītājs Jānis Kundziņš savukārt saka: ne vienmēr par saņemtā sitiena nopietnību ar zibens strāvu var spriest pēc apdegušā laukuma uz ķermeņa. "Cilvēkam varētu šķist, ka sarkanā josla piemēram, ap kaklu, uz kuras ir bijusi ķēdīte, ir niecīga, lai vērstos pēc palīdzības," viņš saka. "Ir jāsaprot, ka runa ir par milzīgu voltāžu, kas uz ķermeņa, iespējams, ir atstājusi salīdzinoši niecīgas pēdas, bet bojājumi, ko tā var nodarīt, piemēram, nervu sistēmai vai sirdij, var būt ļoti nopietni." Klīnikas Gaiļezers direktors Ēriks Kalniņš saka: zibens spēriena rezultātā pirmais, kas cieš, ir cilvēka motors - sirds, proti, rodas sirds ritma traucējumi

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests informē, ka šogad Latvijā jau reģistrēts 51 ugunsgrēks, kura iespējamais cēlonis bija zibens lādiņš. Mediķi pēdējo divu mēnešu laikā braukuši izsaukumos pie pieciem pacientiem pēc zibens spēriena. Pēdējā cietusī bija kāda 42 gadus veca sieviete, kurai, iespējams, iespēris zibens Liepājas rajonā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZIŅAI

Kā rīkoties negaisa laikā?

Uzturoties mājās, jāatvieno radio un televizors no elektriskā tīkla, nevajadzētu izmantot sadzīves elektrotehniku un stacionāro tālruni.

Telpās jāuzturas pēc iespējas tālāk no elektroinstalācijām, antenām, logiem, durvīm.

Sevišķi bīstams zibens ir klajā laukā. Nekādā gadījumā nemeklēt patvērumu no pērkona negaisa zem lieliem kokiem.

Nav ieteicams turpināt braukt ar velosipēdu vai motociklu.

Nedrīkst negaisa laikā peldēties.

Bez īpašas nepieciešamības nevajadzētu iet ārpus telpām, jāaizver logi, durvis, dūmvadu aizvērtņi.

Dati: VUGD, meteo.lv.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas