Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Ekspremjers: Latvijas līdzšinējā attieksme pret Krieviju nav bijusi profesionāli pareiza

Latvijai pēc iestāšanās NATO un Eiropas Savienībā (ES) bija jāpārskata attiecības ar Krieviju un jāmaina attieksme un retorika, taču tas nenotika, un kopumā līdzšinējā Latvijas attieksme pret Krieviju nav bijusi profesionāli pareiza.

Šādu pārliecību intervijā aģentūrai BNS pauda bijušais Latvijas ārlietu ministrs un ekspremjers Valdis Birkavs.

"Krievijas faktors Latvijas vēsturē, Latvijas teritorijā ir bijis aktuāls vairāk nekā tūkstoti gadu un būs aktuāls arī nākamo tūkstoti gadu. Jautājums ir, ko mēs vēlamies panākt? Un tad jau mēs varam sākt sarunu par ārpolitisko konceptu, kas nebūt neiet Austrumu virzienā, bet kas nostiprina mūsu kultūrvēsturisko kopienu ar tām valstīm, ar kurām mūsu attiecības ir bijušas pat ilgāk nekā ar Krieviju," paskaidroja Birkavs.

Viņš norādīja - savulaik bijis pārliecināts, ka attiecības ar Krieviju uzlabosies brīdī, kad Latvija iestāsies NATO un līdz ar to noņems lielāko problēmu abu kaimiņvalstu attiecībās.

"Iestājoties NATO un iestājoties ES, mums bija jāpārskata savas attiecības ar Krieviju. Mums bija jāmaina attieksme, veidi, retorika, ne principi, bet tas nenotika," atzina ekspremjers, minot, ka "daži politiķi pēc iestāšanās NATO pat kļuva vīzdegunīgi un plātījās, ka Krieviju mēs gandrīz vai ar sapuvušām olām nomētāsim".

"Tā ir bijusi neprofesionāla politika. Ne Ārlietu ministrijas - Ārlietu ministrija visumā ir korekti vedusi savu politiku. Tomēr kopumā mums nav bijusi profesionāli pareiza attieksme attiecībā pret Krieviju. Tā nav bijusi pragmatiska un gudra, bet tikai nacionāla," uzsvēra Birkavs.

Savukārt uz jautājumu par partiju starpā joprojām nereti manāmo retoriku par Krievijas vēlmi pārņemt varu Latvijā un kaimiņvalsts pārlieku lielās ietekmes bīstamību ekspremjers sacīja: "Bīstamība nav kritērijs. Kritērijs ir, ko mēs vēlamies sasniegt, ar kādiem līdzekļiem."

"Ir ļoti svarīgi saprast, ka lozungi var palīdzēt vēlēšanās, bet nevar palīdzēt atrisināt Latvijas valsts problēmas, ja nav skaidri saprotams, ko vēlas. Vienkārši dzīvot labi nav politisks lozungs, un vienkārši bailes no lielā kaimiņa arī nav politika," piebilda Birkavs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas