Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +18 °C
Pērkona negaiss
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

Farmaceitisko firmu asociācija: Bārzdiņa pārmetumi zāļu ražotājiem ir nekorekti

Veselības ministra Jura Bārzdiņa (Liepājas partija/ZZS) pārmetumi zāļu ražotājiem par pacientu un speciālistu iesaistīšanu medikamentu kompensācijas lobēšanā ir acīmredzami nepamatoti, uzskata Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija (AFA).Jau ziņots, ka Juris Bārzdiņš paziņoja, ka, neskatoties uz speciālistu ieguldījumu astmas un citu plaušu slimību ārstēšanā, pacientu intereses tiek saskatītas vienīgi valsts zāļu kompensācijas apjoma palielināšanā.

AFA vērsa uzmanību uz to, ka astmas izcelsmes pamatā ir iedzimtība, turklāt aizvien lielāka kļūst apkārtējās vides faktoru loma, ko ietekmēt visbiežāk nav cilvēka spēkos - auksts un mitrs gaiss, fiziskā slodze, darba apstākļi, stress, sadzīves ķīmija u.c.

Asociācija uzskata, ka Veselības ministra ierosinājums par smēķēšanas ierobežošanu kā galveno metodi astmas novēršanā un izplatības mazināšanā nav medicīniski pamatots, it īpaši gadījumos, kad pacienti ir mazi bērni.

“Tam, lai mazie un lielie pacienti varētu efektīvi kontrolēt savu slimību, ir nepieciešama efektīva zāļu iegādes kompensācijas sistēma, kas ļauj regulāri lietot mūsdienīgus medikamentus, būtiski uzlabojot dzīves kvalitāti,” skaidroja asociācijas izpilddirektors Valdis Freidenfelds un piebilda, ka asociācijas biedri – farmācijas uzņēmumu medikamentu pieejamībai Latvijā būtiski samazinājies hospitalizāciju skaits.

J.Bārzdiņš zāļu ražotājus aicināja arī samazināt medikamentu cenas. AFA savukārt norādīja, ka zāļu cenas Latvijā patlaban ir trešās zemākās Eiropas Savienībā.

Asociācija atgādināja, ka vairāku kompensējamo zāļu sarakstā iekļauto astmas medikamentu cenas no 1. jūlija tiks samazinātas vēl vairāk.

“Farmācijas kompānijas ir arī akceptējušas Veselības ministrijas izvirzīto prasību solidāri segt 2011. gada kompensējamo zāļu budžeta pārtēriņu 4 miljonu latu apmērā, lai nodrošinātu Latvijas iedzīvotājus ar zālēm,” piebilda izpilddirektors.

ATA vērsa uzmanību, ka Latvijā valsts ieguldījuma apjoms zāļu iegādes izdevumu kompensācijā iedzīvotājiem jau tradicionāli ir viens no zemākajiem Eiropas Savienībā - tikai 42 eiro uz cilvēku gadā jeb aptuveni trešdaļa no patēriņa, kamēr citās ES valstīs tie ir vidēji 300 eiro uz iedzīvotāju gadā. Vairāk nekā 65% no izdevumiem jāmaksā pacientiem, arī tiem, kuriem ir hroniskas un dzīvību apdraudošas slimības.

“Tas ne tikai neatbilst kvalitatīvas, izmaksu efektīvas ambulatorās aprūpes principiem, bet arī palielina valsts izdevumus par pacientu ārstēšanu slimnīcās, kā arī palielina mirstību un invaliditāti,” norādīja ATA izpilddirektors.

“Veselības ministrs pats ir vairakkārt aicinājis, ka visām veselības aprūpes sistēmā iesaistītajām pusēm ir jāsadarbojas, jānoliek „kara cirvis'' un jāizbeidz savstarpējo pārmetumu izteikšana publiskajā telpā. Diemžēl iepriekšminētais ministra paziņojums ir pretrunā ar šo aicinājumu un pēc būtības aizmirst par pašu galveno – pacientu,” piebilda V.Freidenfelds.

AFA ir atklāta, brīvprātīga sabiedriska organizācija, kuras mērķis ir sekmēt farmaceitisko kompāniju darbību Latvijā, uzlabot veselības aprūpes kvalitāti, paaugstināt ārstu, farmaceitu un iedzīvotāju izglītības un zināšanu līmeni, kā arī, sadarbojoties ar valsts institūcijām, veicināt un atbalstīt farmaceitisko preču organizēta tirgus attīstību.

AFA biedri Latvijā ir pārstāvētie ārvalstu farmācijas uzņēmumi Astra Zeneca, GlaxoSmithKline, Boehringer Ingelheim un Merck Sharp & Dohme.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas