Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Fiksētais iedzīvotāju ienākuma nodoklis saimnieciskās darbības veicējiem

Saskaņā ar grozījumiem likumā «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli» jau 2008.gadā pašnodarbinātām personām bija iespēja reģistrēties Valsts ieņēmuma dienestā (VID) par fiksētā ienākuma nodokļa maksātāju, kas privātām personām nozīmīgi atvieglo iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) uzskaiti un maksāšanu.Esošajā tirgus situācijā šis nodokļa maksāšanas veids varētu būt īpaši izdevīgs un salīdzinoši vienkāršs fiziskām personām - nekustamā īpašuma iznomātājiem.

Liela daļa dzīvokļu īpašnieku šajos tirgus apstākļos savu īpašumu nevar pārdot, taču to var veiksmīgi iznomāt, tāpēc iesaku pievērst īpašu uzmanību fiksētā iedzīvotāju ienākuma nodokļa skaidrojumam.Fiksēta ienākuma nodokļa maksātājs ir fiziska persona, kas nodarbojas ar saimniecisku darbību un piesakās maksāt fiksēto iedzīvotāju ienākuma nodokli. Fiksēta ienākuma nodokļa lielums ir atkarīgs no apgrozījuma (ieņēmumu) lieluma, nevis peļņas. Tas tiek aprēķināts saskaņā ar likuma noteikumiem un sastāda vidēji 5% no ieņēmumiem. Tādējādi IIN apmērs, kas maksājams valstij no savas saimnieciskās darbības, ir daudz vieglāk paredzams un izskaitļojams.

Kas var izvēlēties maksāt fiksēto ienākuma nodokli


Maksāt fiksēto ienākuma nodokli var izvēlēties gan maksātāji, kas vēl nav reģistrējušies kā saimnieciskās darbības veicēji, gan jau esošie saimnieciskās darbības veicēji.

Pirmajā gadījumā, personām sākotnēji jāpiereģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējiem, vienlaicīgi jāgriežas savā VID nodaļā ar iesniegumu par vēlmi maksāt fiksēto ienākuma nodokli, ko var darīt jau tagad.

Ja esošais saimnieciskās darbības veicējs izvēlas nākamajā gadā maksāt fiksēto ienākuma nodokli, tam par šo vēlmi jāpaziņo VID līdz nākama gada 1.februārim.

Saskaņā ar likumu par IIN, maksāt fiksēto ienākuma nodokli nevar izvēlēties visi saimnieciskās darbības veicēji, bet tikai tie, kuri vienlaicīgi atbilst sekojošiem kritērijiem:

- maksātāji, kam nav darba ņēmēju,
- maksātāji, kuru ieņēmumi nepārsniedz Ls 10 000 iepriekšējā gadā,
- maksātāji, kas nav profesionālās darbības veicēji.

VID izpratnē profesionālā darbība ir jebkura neatkarīga profesionālu pakalpojumu sniegšana ārpus darba tiesiskajām attiecībām, piemēram, pasniedzēja, zinātniskā, aktiera, ārsta, zvērināta advokāta, zvērināta revidenta, zvērināta notāra, zvērināta mērnieka, mākslinieka, komponista, mūziķa, konsultanta vai arhitekta darbība.

Tātad, profesionālā darbība ietver gan pēc savas būtības radošās profesijas (mākslinieks, komponists, u.c.), gan ar likumu reglamentētas profesijas (zvērināts revidents, nekustamā īpašuma vērtētājs, mehāniskā transportlīdzekļa vadītājs, medicīnas māsa, fizioterapeits, kosmētiķis, pedagogs, sporta speciālists).

Līdz ar to, personas, kuru darbība vērsta uz dažādu pakalpojumu sniegšanu, piemēram, transporta līdzekļu, inventāra vai nekustamā īpašuma nomu, kā arī citiem pakalpojumiem, kuru apjoms nepārsniedz Ls 10 000 gadā un kas to veic, nealgojot darba ņēmējus, var pretendēt uz reģistrēšanas par fiksēta nodokļa maksātājiem.

Nodokļa aprēķināšana un maksāšana


Fiksēta ienākuma nodokļa apmērs tiek aprēķināts saskaņā ar likuma par IIN pielikuma tabulu «Fiksētā ienākuma nodokļa par ieņēmumiem no saimnieciskās darbības apmēra noteikšana», kurā norādīta nodokļa summa latos atkarībā no maksātāja gada apgrozījuma.

Nodoklis tiek aprēķināts vienu reizi gadā, un tas jāsamaksā budžetā līdz nākamā gada 16.aprīlim. Ja nodokļa apmērs pārsniedz Ls 450 par iepriekšējo gadu, to var samaksāt valsts budžetā trīs maksājumos. Maksātājam, kurš paziņo VID par vēlmi maksāt fiksēto ienākuma nodokli, tas jāapstiprina, samaksājot Ls 25 avansa daļu.

Fiksēta ienākuma nodokļa maksātāja grāmatvedības uzskaite jākārto ieņēmumu uzskaites reģistrā, kurā tiek fiksēti visi ieņēmumu darījumi un to attaisnotie dokumenti hronoloģiskā secībā.

Pirms izvēlēties maksāt fiksēto ienākuma nodokli, papildus likuma par IIN noteiktiem nosacījumiem jāņem vērā arī sociālo iemaksu aspekts, jo sociālajai apdrošināšanai ir pakļauti fiksētā nodokļa maksātāji, kuru ieņēmumi pārsniedz MK noteikto minimālo objektu, kas reizināts ar koeficientu 3,3 (t.i., 150 * 3,3 = 495 LVL).

Šim nodokļu iekasēšanas veidam kopumā vajadzētu pozitīvi ietekmēt budžeta nodokļu ieņēmumus, kas ir ļoti svarīgi pašreizējos ekonomiskajos apstākļos. Vienlaicīgi tas ir izdevīgs un salīdzinoši vienkāršs iedzīvotājiem – nodokļa maksātājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas