Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

FOTO: Kas sēž uz siena kaudzes?

Bieži, braucot ar auto, ceļa malā uz elektrības staba vai siena gubas var redzēt kādu palielu brūnu putnu, kas nekustīgi sēž vai plivina spārnus. Dabasdati.lv portālā acīgāki vērotāji ievieto šādas bildes un jautā – kā sauc to tupētāju? Tāpat dzirdēts, ka cilvēki to aplami dēvē par vanagu. Taču tiem abiem ir tikai tik daudz kopīga, kā līks plēsēja knābis un dzeltenas kājas.

Peļu klijāns. Tāds ir šī putna īstais vārds, kas cēlies no viņa balss latviskošanas. Klijāna žēlīgi stiepto saucienu «kli’jēē, kli’jēē» visbiežāk var dzirdēt, putnam lēni planējot vai riņķojot virs kādas pļavas. Putns tur meklē peles (pareizāk būtu teikt – strupastes), kas ir raksturīgākais klijāna ēdienkartē. Atšķirībā no pelēki svītrotā vistu vanaga, tas neuzbruks vistām mājas pagalmā. Tāpēc arī putns izvēlas sēdēt uz siena gubas, siena ruļļa vai staba galā. Paaugstinājums kalpo kā novērošanas postenis, no kura ar asās redzes palīdzību labāk ieraudzīt medījumu. Daudz līdzīgāks klijānam, vien nedaudz lielāks un staltāks ir mazais ērglis, kurš tāpat iecienījis sēdēšanu uz elektrības stabiem vai siena kaudzēm, lai medītu peles un vardes. Īpaši, sākoties siena pļaušanas sezonai, šos putnus vēl vairāk var novērot nopļauto pļavu tuvumā. Esiet acīgi un, ja izdodas kādu novērot, ziņojiet _Dabasdati.lv_. Tad arī noskaidrosiet, kas tad īsti sēž uz siena kaudzes – peļu klijāns vai mazais ērglis?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

KAS IR DABASDATI.LV?

Dabasdati.lv ir portāls, kurā iespējams pastāstīt par saviem novērojumiem dabā. Te iespējams pievienot dabā nofotografēto, lai noskaidrotu, kas tas ir. Tas ir interesanti katram un noderīgi dabas aizsardzībā strādājošajiem.

Ziņot par saviem dabas vērojumiem varat šeit

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas