Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

FOTO: Rozentāli ievēl par veselības ministri

Saeima izteikusi uzticību Latvijas Infektoloģijas centra vadītājai Baiba Rozentālei veselības ministres amatā. Par ievēlēšanu balsoja 61, pret bija 21, atturējās 1 deputāts.

Pilsoniskā savienība (PS) pirms balsojama neatklāja, kā balsos par Tautas partijas (TP) veselības ministra kandidāti B. Rozentāli. PS frakcijas deputāts Kārlis Šadurskis Diena.lv pieļauj, ka pārtraukuma izsludināšana pirms šī jautājuma izskatīšanas parlamenta plenārsēdē varētu būt daļēji saistīts ar PS nostāju. Parlamenta sēdē bija ieradušies, bet balsojumā nepiedalījās pieci "Pilsoniskās savienības" deputāti - Ilma Čepāne, Ina Druviete, Janīna Kursīte-Pakule, Anna Seile un K. Šadurskis, vēsta aģentūra LETA.

Pret Rozentāles apstiprināšanu veselības ministres amatā balsoja "Saskaņas centra" un apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakciju deputāti, kā arī neatkarīgais deputāts Aigars Štokenbergs. Balsojumā atturējās pie frakcijām nepiederošais deputāts Visvaldis Lācis, vēsta aģentūra LETA.

Opozīcijas deputāti no Saeimas tribīnes kritizēja gan situāciju veselības nozarē, gan Rozentāles kandidatūru.

Savukārt LPP/LC balsos par B. Rozentāli, no Saeimas tribīnes apliecināja frakcijas vadītājs Andris Bērziņš.

Debatēs par veselības ministra ievēlēšanu TP Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis norādīja, ka partija nekaunas ne no viena partijas virzīta veselības ministra, kas šo nozari iepriekš vadījis. Viņš uzsvēra, ka kandidāts izvēlēts, konsultējoties ar plašu ārstu sabiedrību. “Mēs nevaram runāt par ministru, kam būtu mēnesis laika iepazīties un sākt kaut ko no jauna. Mēs vēlamies, lai process turpinātos un tāpēc mēs virzām stipru un varošu cilvēku. Mēs esam pārliecināti par viņas spējām, par varēšanu un to, ka ar visiem darbiem, kas ir jāizdara ministram un ministrijai, viņa tiks galā,” uzsvēra M. Kučinskis.

K. Šadurskis norāda, ka koalīcijas sanāksmē jautājums par B. Rozentāles virzīšanu veselības ministra amatam ir izrunāts un politiskajiem partneriem ir zināma PS nostāja. Tajā pašā laikā frakcijas balsojumu viņš atsakās atklāt. "Negribu te taisīt kādam kandidātam vai partijai reklāmu," noteic K. Šadurskis. Arī pārtraukuma izsludināšana, viņaprāt, galvenokārt saistīta ar otru darba kārtībā iekļauto jautājumu - par eirovinjetes ieviešanas atlikšanu līdz 2011. gadam, kur "tehniskas dabas jautājumi" liek izsludināt jau otro pārtraukumu. Parlaments likumprojektu šodien izskata pirmo reizi, bet valdība vēlas, lai to jau šodien pieņemtu galīgajā lasījumā.

Tēvzemei un Brīvībai/LNNK deputāts Juris Dobelis uzskata, ka koalīcijas partija, kura balso pret veselības ministra kandidātu, ir jāizslēdz no valdības. "Viņiem valdībā nav vietas. [..] Ja valdības sastāvā esoši deputāti bailīgi ielien smiltiņās iekšā, tēlodami sterilos kaut kādus, tad tas ir vienkārši nožēlojami," Saeimas sēdē teica J. Dobelis.

LPP/LC Saeimas frakcijas vadītājs Andris Bērziņš norādīja, ka frakcija izsaka apbrīnu ministru kandidātam par drosmi kandidēt un atbalstīs viņas ievēlēšanu. "Franču domātājs Voltērs ir teicis, ka cerība izveseļoties ir apmēram puse no izveseļošanās. Cerība un spēja uzņemties šādā grūtā brīdī šādus grūtus darbus, ar kuriem viņas priekšteči - dažāda mēroga smagsvari - nav tikuši galā, manuprāt, ir ļoti labs sākums, lai mēs varētu domāt, ka pēc kāda laika mēs varētu teikt - jā, veselības aprūpes sistēma ir sakārtota," no tribīnes teica A. Bērziņš.

(papildināta ar 2. un 3. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL


Saeimā iesniegtais B. Rozentāles darba un dzīves gājuma apraksts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas