Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

FOTO: Satversmes tiesa lemj par labu pensionāriem

Satversmes tiesa (ST) lēmusi, ka valdības noteiktie ierobežojumi pensionāriem nav likumīgi. Tiesa nosprieda atzīt pensiju ierobežojumus par neatbilstošiem Satversmei no to pieņemšanas brīža. Noteiktie ieturējumi no pensijām ir jāizbeidz ne vēlāk kā 2010.gada 1.martā, lēmusi tiesa. Saeimai ne vēlāk kā līdz 2010.gada 1.martam ir jānosaka kārtībā, kādā atlīdzināmi ieturējumi, kas veikti pamatojoties uz apstrīdētajām normām. Spriedums ir galīgs un nav pārsūdzams.

Tiesas spriedumu ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris paziņoja īpaši sarīkotajā preses konferencē. Lielās intereses dēļ to tiešraidē translēja arī Latvijas Radio. Zāle, kurā notika preses konference, bija pilna.

ST vērtēja, vai ir pārkāptas personas tiesības uz sociālo nodrošinājumu un tiesiskās paļāvības principu. 

ST tiesnese Kristīne Krūma, lasot spriedumu, sacīja, ka valstij ir tiesības samazināt sociālā nodrošinājuma apmēru, ja samazinās valsts finanšu apjoms, jo Satversme negarantē konkrētu un nemainīgu sociālā nodrošinājuma apmēru. Tiesa atzina, ka pensiju sistēmai ir jābūt ilgtspējīgai, lai nodrošinātu arī nākamās paaudzes, tāpēc pensiju ierobežojumam var būt leģitīms mērķis - atrisināt problēmas sociālajā budžetā un tāpēc Saeimai un Ministru Kabinetam bija pienākums rīkoties.

Ieturējums no pensijām ticis plānots 88 miljonu latu apmērā. Tiesa vērtēja, vai meklējot alternatīvas, ir atrasts saudzējošākais risinājums. Valdības veiktās konsultācijas bijušas formālas, secināja ST.

Tāpat ST spriedumā norādīts, ka par argumentu Satversmē noteikajām pamattiesībām nevar kalpot starptautisko aizdevēju prasības. Izvēle par veidu, kā prasības izpildīt, tika atstātas Latvijas likumdevēju ziņā, uzsvēra ST.

Tiesa spriedumā atzina, ka Saeima nav ņēmusi vērā, ka pensionāri ir grupa, kurai nepieciešama īpaša aizsardzība. Spriedumā ir norādītas metodes, kuras var izmantot, lai noteiktu to pensionāru grupas, kurām ieturējumus nedrīkst veikt arī uz laiku. Likumdevējs nav izvērtējis alternatīvas un nav paredzējis saudzējošu risinājumu, tādēļ apstrīdētās normas neatbilst Satversmei un tiesībām uz sociālo nodrošinājumu, teikts spriedumā.

Saskaņā ar Labklājības ministrijas aplēsēm pensionāriem pozitīva lēmuma gadījumā valstij būs jāatrod 100 miljoni latu.

Likums, kas stājās spēkā 1.jūlijā, paredzēja vecuma un izdienas pensiju samazināšanu par 10%, savukārt strādājošo pensionāru pensiju samazināšanu — par 70%. Šajā laikā strādājošo pensionāru skaits samazinājies aptuveni uz pusi. Kopumā pensiju samazināšana skāra 475,3 tūkstošus cilvēku.

Vasarā ST vērsās vairāki tūkstoši pensionāru, kuri budžeta cirpšanā uz pensionāru rēķina bija saskatījuši pretrunas ar vairākiem Satversmes pantiem. ST lietas apvienoja vienā, ietverot gan tās, kas attiecas uz vecuma un izdienas pensiju samazināšanu, gan strādājošo pensiju samazināšanu.

Lietu tiesa izspriedusi mazāk nekā sešu mēnešu periodā.

(papildināta ar FOTO)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VAIRĀK

ST spriedums


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas