Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Galavārds jāuztic tiesai

Pats AT priekšsēdis nelūgs, lai viņa pilsonības lietu tomēr sūta uz tiesu

"Esmu vienmēr uzskatījis, ka tiesiskā valstī jebkurš lēmums saistībā ar tiesībām jāpieņem kompetentām, ar likumu noteiktām institūcijām un likumā noteiktā kārtībā. Visus man zināmos faktus saistībā ar pilsonības iegūšanu esmu sīki un detalizēti darījis zināmus Naturalizācijas pārvaldei (NP), kuras kompetencē ir izlemt par pārbaudes rezultātu virzīšanu vai nevirzīšanu izskatīšanai tiesā," šī Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča atbilde Dienai īsumā būtu uzrakstāma: nē, nelūgšu manu pilsonības lietu sūtīt uz tiesu. Dienas aptaujātie tiesību zinātāji gan domā, ka tā būtu vienīgā iespēja, kā noņemt aizdomu ēnu, kas pašlaik krīt pār augstāko tiesu varas amatpersonu un līdz ar to arī AT un visu tiesu varu.

"Nevar taču tāpat vien grūst cilvēku uz tiesu," pēc Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisijas sēdes iesaucās Naturalizācijas pārvaldes (NP) priekšnieks Ēriks Baranovskis. Tieši viņš, vēl būdams priekšnieka pienākumu izpildītājs, pieņēma lēmumu atcelt iepriekšējās vadītājas Eiženijas Aldermanes rīkojumu celt tiesā prasību par Latvijas pilsonības atņemšanu I.Bičkovičam.

Bijusī AT senatore un Latvijas Tiesnešu biedrības viceprezidente Valda Eilande sacīja, ka viņa I.Bičkoviča vietā, zinot, ka iespējamas šādas šaubas, nemaz nebūtu kandidējusi uz AT priekšsēža amatu. Bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aivars Endziņš uzskata, ka tagad pareizākais risinājums būtu, ja lieta izietu savu gaitu un nonāktu tiesā: "Ja pavisam netiek noņemta šaubu ēna, tā visu laiku var uzvirmot no jauna. Var rasties dažādas bažas un interpretācijas par AT ietekmējamību." Arī Providus vadītāja Vita Tērauda bez tiesas neredz citu veidu, kā kliedēt aizdomas, jo tās radīja arī pati procedūra, kā notika Tieslietu ministrijas iejaukšanās.

Valsts prezidents Valdis Zatlers atgādina, ka I.Bičkovičs ticis vētīts jau pirms apstiprināšanas amatā. "Jebkuru šādu situāciju, kur kādam ir šaubas, var kliedēt, vienīgi pilnībā publiskojot tos dokumentus, kas ir Tieslietu ministrijas rīcībā, un arī publiskojot savus slēdzienus. Tad mēs varēsim izdarīt arī kādus secinājumus," pauda V.Zatlers. Arī premjers Valdis Dombrovskis (JL) norādīja, ka nepieciešams izvērtēt, cik lielā mērā iespējams atslepenot dokumentus, kas saistīti ar  I.Bičkoviča pilsonības iegūšanu, jo šajā gadījumā "runa nav par ierindas pilsoni, bet par AT priekšsēdētāju", ziņo LETA. Ap lietu izveidojies "pietiekami daudz dīvainību un noslēpumainības", un tiesību ekspertiem būtu jāvērtē, vai I.Bičkoviča lieta nebija jāskata tiesai, sacīja V.Dombrovskis.

Kā Saeimas komisijas sēdē paziņoja Ē.Baranovskis, šobrīd pēc Ģenerālprokuratūras pieprasījuma I.Bičkoviča pilsonības pārbaudes lietas materiālu kopijas ir aizsūtītas arī tai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VAIRĀK

I.Bičkoviča rakstiski sniegtās atbildes Dienas žurnālistam

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas