Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Iedzīvotāji SAB informē par spiegiem

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) saņēmis no iedzīvotājiem informāciju pēc tam, kad birojs lūdza atsaukties iedzīvotājus par trīs spiegiem, no kuriem divi ir saistīti ar Igaunijas augsta ranga amatpersonas Hermana Simma lietu.

"Varu apstiprināt, ka atsaucība bija," aģentūrai BNS pavēstīja SAB preses sekretāre Baiba Rāta-Saliņa. Viņa gan neatklāja, par kuriem tieši spiegiem informācija saņemta, no cik iedzīvotājiem informācija saņemta un vai tā bijusi specdienestam noderīga.

Jau ziņots - lai arī Simms par nodevību notiesāts jau 2009.gadā, SAB arī 2010.gadā turpināja darbu, lai pārbaudītu visus lietas ietvaros iegūtos faktus, kuriem ir saikne ar Latviju.

Simma izlūkošanas aktivitātes vadīja Krievijas Ārējā izlūkošanas dienesta nelegālis Sergejs Jakovļevs, kurš laikā no 2000. līdz 2008.gada vidum periodiski uzturējās Latvijā.

Jakovļevs uzdevās par Portugāles pilsoni no Spānijas, kurš savam piesegam kā darbavietas norādīja starptautiskas investīciju un tirgus izpētes kompānijas, kā arī uzdevās par pētniecisko žurnālistu. Viņš Latvijā vāca informāciju lielākoties par ekonomikas jomu, tostarp reģiona enerģētikas projektiem izstrādes vai plānošanas stadijā.

SAB 2010.gadā turpināja apzināt personu loku, ar ko Latvijā tieši vai pastarpināti bija kontaktējies Jakovļevs, lai iegūtu pēc iespējas precīzākas ziņas par to, kāda informācija būtu varējusi nonākt Krievijas specdienestu rīcībā.

Birojs nesen presei izplatītajos attēlos redzams nelegālis Sergejs Jakovļevs un Krievijas Ārējā izlūkošanas dienesta virsnieks Valērijs Zencovs, kurš vadīja Simma izlūkošanas aktivitātes pirms Jakovļeva.

SAB jau iepriekš aptaujāja Latvijas iedzīvotājus, ar kuriem bija kontaktējušies attēlos redzamie vīrieši, tomēr, pieļaujot iespēju, ka izlūku aktivitātes Latvijā nav apzinātas, SAB aicināja atsaukties tos Latvijas iedzīvotājus, kas ir bijuši pazīstami ar šīm personām un ar kuriem SAB līdz šim nav sazinājies.

Savukārt trešais cilvēks, par kuru SAB lūdz iedzīvotāju palīdzību, ir vīrietis, kurš Krievijā ticies ar Latvijas iedzīvotājiem un vācis ziņas par Latvijas politiku.

2010.gadā ar Latvijas iedzīvotāju palīdzību SAB ieguva informāciju par presei izplatītajā fotorobotā redzamo personu, kura ir tikusies ar Latvijas valsts piederīgajiem Krievijas teritorijā.

SAB ir pamats uzskatīt, ka šī persona ir Krievijas izlūkdienesta virsnieks vai darbojas specdienestu uzdevumā. SAB aicināja atsaukties tos Latvijas iedzīvotājus, kuri Sanktpēterburgā, Maskavā vai Pleskavā ir tikušies ar attēlā redzamo vīrieti, un viņš ir izrādījis interesi par politiskajām norisēm, Latvijas medijiem vai līdzīgām specifiskām tēmām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas