Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Ierindas tiesneši saņems gandrīz tikpat, cik policijas šefs

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Jurists
J
sveiks, nesanāca vakar atbildēt. ST spriedumu lasīju pirms kāda laika, kad sākās rīvēšanās ap atalgojuma jautājumu. Pareizi saki- ka likumu drīkst grozīt, bet SAVLAICĪGI. Vai, tavuprāt, šis laika periods decembris-janvāris nozīmē savlaicību? Stipri šaubos! Spriedumā jau bija arī citas nianses, bet ko nu tik gari. Kā vienu no scenārijiem redzu jaunu vēršanos ST, kur, atsaucoties uz jau nolemto, tiesnesī varētu prasīt arī kompensāciju par nelikumīgi ieturēto. Neesmu šajā procesā iekšā līdz ausīm, jo pašu tas neskar, bet pieļauju, ka jautājumu tik vienkārši atrisināt nemaz nevarēs, ja Saeima nedomās ar galvu. Tas, ka daļai deputātu nav ne zināšanu tiesību jomā, ne sapratne par demokrātiju, likumiem, valsts pārvaldi,ne svešvalodu bagāža, u.t.t., tas ir fakts-diemžēl, bet tāda ir bijusi masu griba 2.oktobrī. Redz, ja gribi normāli dzīvot, tad valsts struktūrās nav ko darīt-alga nav pietiekoša, lai uzturētu ģimeni, justos komfortabli un nonākt interešu konfliktā vai vēl trakāk-ņemties ap ofšore(kā to dara dažs labs bālēliņš, piem Aivars bez personas koda), tas nav priekš manis! Jauku darba nedēļu!
A
A
Te kāds tiesnešus salīdzināja ar skolotājiem. Jāņem vērā vairākas lietas: 1. Skolotāji pēc idejas nav visaugstāk kvalificētie izglītības speciālisti. Tādi ir augstskolu profesori, asiocētie profesori, no kuriem man zināmie visi nopelna vairāk nekā tiesneši. Tiesību aizsardzības sistēmā arī kvalificēti speciālisti ir policisti, pret kuriem tomēr nav tik augstu juridisko zināšanu un atbildīgu lēmumu pieņemšanas prasību, kuru algas ir līdzīgas kā skolotājiem. 2. Skolotāju skaits uz skolēnu mums ir lielāks nekā visbagātākajās ES valstīs, kas nozīmē, ka var uzskatīt, ka noslogotākā daļa skolotāju saņem mazāk par to, lai vesels bars skoliņu varētu pastāvēt ar mazu skolēnu skaitu. Turpretī tiesnešu, rēķinot uz iedzīvotāju skaitu, mums ir līdz pat 2 reizēm mazāk, nekā vecajās ES dalībvalstīs ar līdzīgu tiesību sistēmu. Tas arī ir viens no izskaidrojumiem rindām tiesās. 3. Skolotāju ir desmitiem reižu vairāk nekā tiesnešu.
A
A
Par kādām ES bagāto valstu algām tu tur murgo ? Neviens tādas tiesnešiem pie mums nekad nav maksājis un arī netaisās maksāt. Jo tad rajona tiesas tiesnesim alga būtu uz to pusi kā pie mums Latvijas bankas prezidentam :) Cita lieta ir par samērību. Prakstiski jebkurā civilizētā valstī tieši tiesneša amats ir no valsts vislabāk apmaksātais jurista amats. Pēc tam prokurora amats. Pie mums līdz šim ir bijis citādāk, jo valsts pārvaldē nav tādu ierindas juristu, pret kuriem būtu tik stingras prasības, pieņemot darbā, un kuriem būtu tik liela atbildība. Valsts pārvaldē nevienam juristam nav nemitīgi jāpieņem citām personām ļoti nozīmīgi lēmumi, no kuriem vienai daļai (spriedumiem) turklāt ir likuma spēks. Taču ar atalgojumu ir citādāk - valsts pārvaldē ir liels skaits juristu, pret kuriem ir zemākas prasības, pieņemot darbā, kuriem ir nesalīdzināmi zemāks atbildības līmenis, un kuriem valsts var atļauties maksāt apmēram tiesneša algu, un atseviškos gadījumos pat krietni lielāku algu. Tātad, ja vēlamies samērot tiesnešu algas ar valsts pārvaldes juristu algām, ir vai nu būtiski jāsamazina daudzu valsts pārvaldes juristu algas, vai arī būtiski jāpalielina tiesnešu algas. Es šeit pat nerunāju par konkrētiem cipariem, vien par samērību.
mazais OSKARAM
m
JA VISAS PROFESIJĀS STRĀDĀJOŠIE SAŅEM TĀDAS PAŠAS ALGAS KĀ ES, TAD LAI TIESNEŠI ARĪ SAŅEM TĀDAS KĀ ES VALSTĪS. NAV IEBILDUMU, BET MĒS ESAM PĒDĒJĀ VIETĀ ES. TĀPĒC TIKAI VIENAS PROFESIJAS PIELĪDZINĀŠANA BAGĀTĀKO VALSTU TĀDU PROFESIJU ATALGOJUMAM, BŪTU DISKRIMINĀCIJA UN CILVĒKTIESĪBU PĀRKĀPUMS, JO SIMTIEM TŪKSTOŠI SAŅEM ZEM IZTIKAS MINIMUMA.
lohs
l
tiesnešus nevar salīdzināt ar skolotājiem - salīdziniet ar augstskolu docentiem un profesoriem tiesnešus nevar salīdzināt ar policistiem - salīdziniet ar prokuroriem tiesnešus nevar salīdzināt ar medmāsām - salīdziniet ar ķirurgiem
šis labs
š
man jau vispār patīk tas apzīmējums __ ierindas tiesneši šai vārdu virknējumā būtībā arī viss tiek pateikts gan par žurnālistu izprasto tiesneša lomu valsts iekārtā, gan arī par tiesneša risināmo jautājumu nozīmīgumu nu, lieciet apkopējas un 100 latniekus par tiesnešiem gan jau ar Ls 300 uz rokas būs gribētāju cik uziet a šos, kā jūs sakiet, nekaunīgos korumpantus, kas jādur uz dakšām, laidiet droši vaļā jūs taču tauta jums arī lemt
arī jurists
a
Interesanti ar Tevi aprunāties. Taču izlasi kārtīgi spriedumus! Ko Tavuprāt nozīmē pildīt Satversmes tiesas spriedumu? ST spriedums skaidri un gaiši pasaka, ka LIKUMUS savlaicīgi DRĪKST GROZĪT, tad tiesiskā paļāvība netiek pārkāpta. Spriedums nosaka, ka tiesnešu algai jābūs SAMĒROJAMAI ar algu citos varas atzaros. Nav svarīgi, atkārtoju, vai tas ir vienotajā likumā vai arī atsevišļā likumā. Kāds tavuprāt ir tiesnešu algas noteikšanas kritērijs - vai aizvainojums, ka savulaik tiesneši nesaņēma tik, cik likums viņiem paredzēja?Tad jau drīzāk Kūtrim un & vajadzēja prasīt kompensāciju par nesaņemto nevis tagad izvirzīt noteikumus par NESAMĒRĪGĀM algām sev un citiem tiesnešiem. Kas notiks, ja pēc šādas tiesnešu rīcības citās nozarēs strādājošie pārpludinās tiesu ar savām konstitucionālām sūdzībām (ārsti, skolotāji, profesori, deputāti...)? Un nevajag tik ļoti lepoties, ka neesi līdis politikā. Tad Tev nevajadzētu te bēdāties par tiesnešu grūto dzīvi. Ja gudri cilvēki līstu politikā, tad tur toni nenoteiktu ārsti, aktieri, dzejnieki, lauksaimnieki un vienkārši sevi apliecināt griboši cilvēki bez zināšanām tiesībās un ekonomikā. Cik tad to zinošo juristu saeimā ir? Tagad vispār esot 70% jaunas sejas,bet cik no tiem juristi? Nezinu. Jauku vakaru!
to
t
Ierindas policistam ir 300 Ls pirms nodokļu nomaksas? Neticu, ka tik mazs cipars var būt. Kurš tad tur vispār strādā? Tak poliču (un citu amatpersonu) atalgojums jau labi sen nevienam nav noslēpums. Ir publiski pieejamas gan VIDa amatpersonu deklarācijas, gan VP mājas lapā šī informācija visiem interesentiem ir brīvi pieejama. Un, jā, strādā par tiem zem 300 Ls + kancelejas preces, šo to no formas tērpa u.c. darbam nepieciešamo pērk par savu naudu.
jāpadomā
j
Bet ir arī juridiskais analfabētisms - kādreiz bargi sodīja par mobilā telefona zādzību - šādā veidā atklāti aizstāvot turīgākos Tagad tiesnesis kukuļņēmējs saņem tādu pašu sodu kā šoferis, kas atkārtoti brauc reibumā. Var maksāt tiesnesim lielu algu un vajag, ja par kukuļņemšanu piespriestu nāves sodu, tāpat advokātam par došanu, ja nē tad lai dzīvo tikpat trūcīgi kā tie, kas neko neražo, bet tikai patērē citu radītos labumus....
Leo
L
bet tas taču ir labi !!! labi, ka ir cilvēki, kuri dara TO darbu pēc kura padarīšanas Paradīzē netikt nu nekādi ... fakts.
Jurists>arī jurists
J
šoreiz varu tev piekrist-valstī kārtība atalgojumu sistēmā jāieved! tiešām ministru prezidentam ir jāņem augstākā alga šajā varas atzarā, bet tiesu varai jāpaliek atsevišķā likumā un, protams, samērīgumam viņu atalgojumā jābūt. Ja es būtu likumdevējam piederīgs(paldies dievam, ka ir pieticis prāta nelīst partijās!), es rosinātu pildīt ST spriedumu un EK dok., bet tad diskutētu un rastu iespēju gan grozīt likumus, gan .... bet tagad piesaukšu Judina apzīmējumu-tas būs" juridiskais huligānisms", ja Saeima neievēros likumu.
JURISTS
J
mazāk tapēc, ka LR valsts policijas šefs VALDIS VOINS ir uzticīgs savam labprātīgi dotajam zvērestam godīgi nkalpot totalitarajam PSRS komunistu režīmam ! par tādu nacionalo varoņdarbu Latvijas Republika Valdim Voinam tika piešķirta policijas ģenerāļa pakape un atalgojums ! Nu, noziedznieks noziedznieku vienmēr atbalsta, ta pat ka divkosība un dubultmorale iet soli soli .
mono
m
Ierindas policistam ir 300 Ls pirms nodokļu nomaksas? Neticu, ka tik mazs cipars var būt. Kurš tad tur vispār strādā?
arī jurists
a
Izbeidz! Nav svarīga forma, bet saturs. Ja nu arī Saeima izņems ārā tiesnešu algas no plānotā projekta, kas paredz algas samērot vienā likumā ,un ieliks atsevišķā likumā pēc tādiem pašiem kritērijiem ( samērīgums visās varās, tiesiskā paļāvība nav sastindzis jēdziens, saeima ir tiesīga grozīt likumus utt.)? Kas mainīsies? Ir jābūt kaut kādam atskaites punktam, kas noteic kritērius algu noteikšanai. Kritērijs nevar būt Kūtra gatavotie spriedumi un Neimaņa vai Bičkoviča neapmierinātība! Sākotnēji patiešām bija paredzēts, ka šis augstākais punkts augstākajām tiesu amatpersonām būs valsts pārvaldes augstāko ierēdņu atalgojums . Cita lieta- tas vairākus gadus netika ievērots, jo valsts pārvaldē noteiktās algas bija tikai fikcija. Kalvīša un Krištopana valdības šiem ierēdņiem un visādiem ministru biroja jauniešiem maksāja vadības līgumus,kas sākumā bija slepeni, pie tam partijām pietuvinātie varēja piestrādāt uzņēmumu padomēs valdēs un padomēs . Pēdējoalgas bija lielākas kā ministriem,protams, tā bija nenormālība. Taču tagad situācija ir mainījusies; vadības līgumu nav, uzņēmumu padomes likvidētas, valdēs palikuši tikai daži no politiskajiem dinozauriem. Nav normāli, ka, piem, ministru prezidentam, kam jāatbild par visu valsti, alga ir 2 x mazāka nekā pašreizējam AT priekšniekam, kura iebīdīšana šajā amatā bija skandāls un kura kompetence, maigi izsakoties, ir visai apšaubāma. Bez tam civilizētās valstīs senatori nav tādi jauni sprukstiņi kā mums te viens, kas latgaliešu valodu spriedumā atzinis par svešvalodu :-)
gvido
g
bez policistiem - tiesnesiem gandriiz vai nebuutu darba, kaa vieniigi lauliibas skirsana un veel kaada administratiiva lieta... par ko cietumaa neliek... .-))

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas