Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Iespējams, HIV/AIDS medikamentus valsts varēja iepirkt lētāk

Vismaz pēdējos piecus gadus tiesības piegādāt lielāko daļu HIV/AIDS pacientiem nepieciešamo zāļu Latvijas infektoloģijas centram ieguva viena un tā pati firma — Jelgavfarm. Šo gadu laikā tās piedāvātās cenas gandrīz nemainījās. Taču pērn konkursā par 2009.gada zāļu iepirkumu pieteicās cits zāļu vairumtirgotājs, firma Elpis, kas šos pašus medikamentus piedāvāja krietni lētāk. Atšķirība starp Jelgavfarm un Elpis piedāvājumu bija vismaz 150 000 latu, noskaidrojis laikraksts Diena.

Lētāku cenu Elpis varēja piegādāt, jo nepieciešamās zāles nolēma iepirkt nevis no konkrēto zāļu ražotāja pārstāvniecības Latvijā, bet gan citās Eiropas valstīs. Latvijas Infektoloģijas centra rīkotajā konkursā Elpis uzvarēja, iegūstot pasūtījumu kopumā par 2,5 miljoniem latu.

Prieki gan bija īsi. Uzvaras skurbumā Elpis nebija nokārtojis visas nepieciešamās atļaujas tā sauktajam zāļu paralēlajam importam. Norādot uz šīm nepilnībām, mēnesi pēc līguma parakstīšanas Infektoloģijas centrs vienošanos lauza. Elpis vietā stājās konkursa otrās vietas ieguvējs — tas pats Jelgavfarm.
Infektoloģijas centrs lepojas, ka pēc notikušā viņiem izdevies panākt, ka arī Jelgavfarm samazina cenas. Par cik? 13 000 latu, kas ir krietni mazāk nekā Elpis piedāvājums. Taču galvenais secinājums ir — ja konkursam nebūtu pieteicies Elpis, tikpat rāmi kā pēdējos piecus gadus arī turpmāk Jelgavfarm kabatā plūstu valsts nauda par viņu diktēto cenu. Jelgavfarm piekāpšanās norāda, ka cenu ir iespējams samazināt. Jautājums — vai panākts maksimālais samazinājums?

Neizprotami mierīga pēc notikušā ir Infektoloģijas centra rīcība. Pēc līguma laušanas ar Elpis, centrs atkal iepērk dārgākas zāles no Jelgavfarm. Tiesa, tagad cenas nedaudz pazeminātas.

Zāļu cenu valsts aģentūras (ZCVA) vadītāja Daiga Behmane uzskata, ka gadījums ar HIV/AIDS zāļu iepirkumu parāda sistēmas vājās vietas. Pirmkārt, nav vērts rīkot iepirkumu konkursu zālēm, kur pārsvarā valda vienas firmas monopols. HIV/AIDS zālēm tāda ir firma Glaxo. "Mums jārunā pa tiešo ar ražotāju, nevis jārīko konkurss izplatītājiem," stāsta D.Behmane. Viņai piekrīt Apvienības HIV.LV vadītājs Aleksandrs Molokovskis: "Zāles jāpērk pa tiešo no ražotāja, nevis starpniekiem, kas sadārdzina zāļu cenu par 1/3 daļu."

Otrkārt, sarunas ar zāļu ražotāju jāvada valsts iestādei, kurai ir informācija par cenām citās valstīs, nevis katrai slimnīcai atsevišķi. D.Behmane uzskata, ka šāds vidutājs varētu būt viņas vadītā aģentūra, jo tā seko līdzi zāļu cenām Eiropā. Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra (VOAVA), kas līdz šim veica lielu daļu iepirkumu slimnīcām, šādu fona informāciju ZCVA nav prasījusi.

ZCVA vadītāja D.Behmane stāsta, ka tuvākajā laikā Infektoloģijas centra iepirkto zāļu saraksts tiks pārskatīts. Latvija HIV/AIDS pacientu ārstēšanai izmanto jaunākos un dārgākos medikamentus Baltijā. Tās varētu aizvietot ar lētākām. "Mums jālieto tas, ko varam atļauties," — tā D.Behmane. Iepriekš šāds zāļu iepirkumu izvērtējums nav veikts, jo VOAVA bez iebildumiem iepirkusi medikamentus, pamatojoties uz Infektoloģijas centra iesniegto sarakstu. Savukārt ZCVA pamatā kontrolē medikamentu cenas, kas nopērkamas aptiekās. Slimnīcu iepirkumi no kopējā Latvijas zāļu tirgus aizņem nelielu daļu — 8,5%, kas pērn bija 30 miljoni latu.

Tuvākajās nedēļās atzinumu par situāciju HIV/AIDS pacientu ārstēšanā Latvijā sniegs arī Pasaules Veselības organizācijas eksperti. Viņi jau norādījuši, ka atsevišķām HIV/AIDS zālēm Latvijā ir augstākā cena ne tikai Baltijā, bet arī ES.


(žurnālistes Ingas Spriņģes rakstu "Zāļu cenu revolūcija neizdevās" lasiet šodien laikrakstā "Diena"!)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas