Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Iespējams, Lemberga aizstāvja dēļ grozīts likums

Pērn maijā tie bija tikai pāris redakcionālu priekšlikumu likuma grozījumiem, kuriem Saeimas deputāti pat nepievērsa uzmanību. Neviens neiebilda, un parlaments tos pieņēma.

Grozījumus veica likumā par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu. Ar grozījumiem tika paplašināts ārvalstu loks, kuru pilsoņi kā atzīti speciālisti Latvijā var praktizēt savu profesionālo darbību. Būtiskākais papildinājums bija vārdi "un uz Šveices konfederācijas pilsoņiem", tas nozīmē, ka arī viņi var praktizēt Latvijā.

Ļoti konkrētu jēgu šie šķietami sīkie grozījumi ieguva februāra vidū, kad Rīgas apgabaltiesā sāka izskatīt Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietu. Jau pirmajā sēdē atklājās, ka līdzās vietējiem advokātiem A.Lembergs savai aizstāvībai nolīdzis arī ārvalstu pilsoni Šveicē praktizējošu zvērinātu advokātu Rolfu Herteru. Tiesai iebildumu pret viņa klātbūtni nebija, jo R.Herters uzrādīja advokātu biroja Ludiņš un Krastiņš izdotu orderi, kas viņam kā A.Lemberga aizstāvim ļauj piedalīties procesā. Pamatojums dokumentam bija Zvērinātu advokātu kolēģijas lēmums, kas R.Herteram atļāva praktizēt Latvijā, atsaucoties uz Advokatūras likumu un Saeimas grozīto profesiju likumu.

Pirmdien, turpinoties A. Lemberga lietas izskatīšanai, tieši par šī Šveices advokāta turpmāko līdzdalību procesā būs jālemj tiesas kolēģijai. Proti, atbalstīt vai noraidīt prokuratūras lūgumu iekļaut R.Herteru liecinieku sarakstā. Prokuratūra tiesā norādījusi, ka R.Herters kā finanšu starpnieks bijis saistīts ar ārzonām, kuru patiesā labuma guvējs, iespējams, ir A.Lembergs. Ja tiesa lūgumu atbalstīs, R.Herters kā liecinieks nevarēs būt A.Lemberga aizstāvis.

R.Hertera tiesības aizstāvēt A.Lembergu gan ir strīdīgas. Kaut arī grozītais profesiju likums ir pamats, lai atzītu R.Hertera darbošanos Latvijā, Kriminālprocesa likums neparedz, ka aizstāvību Latvijā var nodrošināt Šveices pilsoņi. Arī Advokatūras likums nenosaka, ka Šveices advokāti var būt advokāti arī Latvijā. Tādējādi pērn grozītais profesiju likums ir visai trausls pamats, lai R.Hertera tiesības būt A.Lemberga aizstāvim netiktu apšaubītas, ja tiesa prokuratūras lūgumu noraidīs.

Grozījumus profesiju likumā virzīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, atbildīgais ziņotājs bija ar A.Lembergu saistītās Zaļo un Zemnieku savienības deputāts, dižozolu un alu pētnieks Guntis Eniņš, kurš tagad mandātu ir nolicis. Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja Aija Barča (TP) piektdien vakarā Dienai atturējās komentēt pērn tapušos grozījumus un precīzu skaidrojumu par to tapšanas apstākļiem solīja pirmdien. Taču viņa apšaubīja, ka grozījumi veikti, lai nodrošinātu, ka A.Lembergu tiesā var aizstāvēt arī Šveices advokāti.

Šveicē ir reģistrētas vairākas ārzonas, kuras tiek saistītas ar A.Lemberga ietekmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas