Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 7. oktobris
Daumants, Druvvaldis

Igaunijas premjerministra Andrusa Ansipa uzruna tautai

Divas naktis pēc kārtas esam Igaunijā vērojuši bēdīgu ainu - ārdīšanos, postīšanu, laupīšanu, demolēšanu. Esam redzējuši provokācijas, melīgas informācijas izplatīšanu un naida kurināšanu.

Rīcība šādā situācijā ir katras valsts demokrātijas un tautas cēlsirdības mēraukla. Es pateicos jums visiem, kas dzīvo un strādā šajā valstī katru dienu.

Pateicos visiem, kas sakāpinātā situācijā saglabāja mieru un cilvēcību. Pateicos tām mātēm un tēviem, kas audzinājuši savus bērnus par iecietīgiem un saprātīgiem. Pateicos skolu vadītājiem un skolotājiem, jauniešu līderiem un kultūras darbiniekiem, kas aicina uz mierīgu un cienīgu rīcību.

Jūtu līdzi visiem tiem mierīgajiem pilsētas iedzīvotājiem, kuru veselība vai īpašums cietis. Materiālos zaudējumus segs valdība. Drošības sajūtu un mierīgu ikdienu mums jāatjauno kopā.

Esmu pārliecināts, ka huligānu uzbrukums tam, ko mēs uzskatām par visdārgāko, - mūsu bērnu drošībai, mūsu atmiņām, mūsu zemei - apvienos mūs vēl ciešāk. Mēs nedrīkstam ļaut naida kurinātājiem kļūt par tautas šķēlējiem vai aizspriedumu sējējiem. Mēs esam pelnījuši labāku.

Lai nedotu vandāļiem iemeslu un iespēju saistīt savas darbības ar kritušo piemiņu, 27.aprīļa agrā rītā no Tenismē aizvācām pieminekli. Man ir žēl, ka tas bija jādara ātrāk, nekā plānots, taču demolētāji mums neatstāja citu iespēju.

No Tenismē aizvāktais piemineklis atrodas policijas uzraudzībā. Tas ir vesels un nebojāts. Piemiņas zīme un iespējamās mirstīgās atliekas tiks pārvietotas uz bruņoto spēku kapsētu, tiklīdz būs paveikti nepieciešamie sagatavošanas darbi.

Mēs cienam visas tautības, visu vēsturi un visu kritušos. Mēs esam neiecietīgi pret zagšanu, vardarbību un meliem. Tāda ir mūsu valsts. Man ir grūti iedomāties kaut ko Otrā pasaules karā kritušos vēl aizskarošāku nekā to, ka it kā viņu "piemiņai" pa visu pasauli tiek pārraidīti piedzērušu veikala zagļu attēli. Šejienes nemiernieku uzvedība ir karavīru drosmes un brīvībs ideālu apgānīšana.

Nešaubieties, mūsu tiesībsargājošie spēki savu darbu dara ļoti labi: valstī ir nodrošināta kārtība un noziedznieki sodīti. Taču mēs stipri atvieglosim mūsu policistu grūto darbu, ja saglabāsim mieru, skaidru prātu un iecietīgu noskaņojumu pret visiem mierīgajiem līdzpilsoņiem. Tādēļ aicinu jūs domāt par savu un citu drošību savās ikdienas gaitās un aicinu jūs nepiedalīties publiskos pasākumos, lai negribot nesaasinātu situāciju. Lūdzu jūs arī pievienoties maniem pateicības vārdiem tiem, kas Igaunijas ielās rūpējas par mūsu drošību.

Dārgie tautieši. Mums ir tik daudz kā, ar ko lepoties - mūsu tēvzeme, mūsu kopēji uzceltā demokrātiskā valsts, mūsu daudzveidīgā kultūra. Igaunijas straujā attīstība priecē mūs visus. Tādēļ nesamierināsimies ar pēdējo dienu notikumiem. Lai mūsu nesamierināmība izpaužas mūsu pārliecinātā vēlmē vēl vairāk ieklausīties, saprast un rēķināties vienam ar otru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas